Katarina Žutić: Inspirišu me muške uloge

0
Glumica Katarina Žutić govori zbog čega joj je draga uloga u komadu Biderman i piromani, koga će igrati u novoj predstavi Maratonci trče počasni krug, ali i zbog čega ju je oduševila Tijana Dapčević.
Katarina Žutić. Foto: Vladimir Šporčić
Katarina Žutić. Foto: Vladimir Šporčić

Nova sezona u beogradskim pozorištima donela je pregršt zanimljivih izazova glumici Katarini Žutić (41) koja s uživanjem i predanošću radi na svakoj ulozi. Dok je publika u matičnom Ateljeu 212 gleda u nekoliko komada, među kojima je i novi Biderman i piromani, ova umetnica u intervjuu za Story govori kako je uskoro očekuje nova premijera i najavljuje da će sve poklonike muzike njenog benda Kamikaze obradovati novom pesmom.


Story: Nedavno ste na maloj sceni Ateljea 212 imali premijeru predstave Biderman i piromani. O kakvom komadu je reč?

- Napisao ga je Marks Friš, a u pitanju je diplomska predstava mlade rediteljke Jovane Tomić u kojoj igraju i Feđa Stojanović, Dragana Đukić, Ivan Jeftović, Radmila Tomović, Vladislav Mihailović i Sofija Juričan. Ova gorka komedija napisana je pedesetih godina XX veka, međutim, kao i svi dobri tekstovi i danas je izuzetno aktuelna. Tema je, u najgrubljim crtama, da sve zavisi od moćnika koji imaju novac i kroje sudbine običnog sveta. Igram jednog od piromana, klošara i probisveta koji nošen na krilima ideje da se spali materijalni svet, promeni poredak stvari i na neki način digne revolucija sa pravednim ciljem, dolazi u kuću bogatog Bidermana u nameri da je spali. Ali, tu nastaju problemi jer je on, kao i svaki biznismen ili tajkun, izuzetno snalažljiv, lukav i zna kako se postupa i manipuliše ljudima iz mase.


Story: Zbog čega je ova uloga posebna za vas?

- Zato što je ovu ulogu u režiji Branka Pleše pre mnogo godina u Ateljeu 212 igrao Taško Načić, što mi je bila moćna inspiracija. Napisana je kao muška rola, ali ju je Jovana preinačila u žensku i ona je profesionalni rvač, što pokazuje da u današnje vreme svi moramo da radimo i nemoguće poslove ne bismo li preživeli i zaradili za osnovnu egzistenciju. Kada se na ulici osvrnete, oko sebe vidite koliko ima starih ljudi, penzionera koji prose, jer više ne mogu da rade, a penzija im ne omogućava da napune stomake. Koliko mladih ljudi sa započetim ili već završenim fakultetima nema posla, pa im roditelji grcaju u kreditima da bi preživeli prvi u mesecu, dok je s druge strane infostan sve skuplji, plate kasne i smanjuju se, a tajkuni i političari, imam utisak, samo smišljaju nove načine da izmame crkavicu iz našeg sve mršavijeg novčanika…Nekako ne možete a da se ne složite sa piromanima i njihovom idejom, koliko god brutalna ona bila. Međutim, bez obzira na tako potresnu temu, ovo je ipak komedija, duhovito napisana i dovedena gotovo do apsurda, kao što je uostalom i vreme u kom živimo jer da nije smešno - kukali bismo.


Story: Uskoro vas očekuje i nova premijera?

- Predstava Maratonci trce počasni krug planirana je da se prikaže u Zvezdara teatru 14. decembra u režiji Milice Kralj. Mi smo odavno već na sceni, radimo punom parom, izuzetno je lepa i radna atmosfera i svi uživamo u tome. Milica je osmislila da to bude ženska dinastija grobarki, a ja igram Mirku, ulogu koji je igrao Bogdan Diklić na filmu. Najveće iznenađenje za mene je Tijana Dapčević, koja igra Bilju Pitona (kog je igrao Zoran Radmilović), i mogu reći da je bolja čak i od nekih profesionalnih glumaca s kojima sam imala prilike da radim jer je tačna u razmišljanju, duhovita i brza na delu i svaka joj čast. A najviše nas zabavlja Milica, kad glumi neku od uloga, beskrajno je smešna i tačna u tome, pa je često teramo da nam pokazuje kako nešto da odigramo.


Story: Šta se dešava sa vašim bendom?

- Što se Kamikaza tiče, radimo na novoj pesmi, a spot se priprema. Nova pesma biće Svetski trend, numera je na srpskom i za sada radimo na tome, tako da naši obožavani obožavaoci mogu da očekuju poklon oko Nove godine.

Razgovarala: JELENA KULOVIĆ

makonda-tracker