Ašhen Ataljanc: Najvažnija je izbalansirana ishrana

0
Baletska umetnica Ašhen Ataljanc objašnjava na koji način vodi računa o svojoj ishrani i zašto bira namirnice bogate ovim mineralom iz grupe oligo elemenata.
Ašhen Ataljanc. Foto: Story press
Ašhen Ataljanc. Foto: Story press

Story: Unosite li u organizam namirnice bogate gvožđem?

- Za balet se kaže da je ne samo vrhunska umetnost, već i vrhunski sport, s obzirom na svakodnevne višečasovne naporne vežbe. Pošto moja profesija zahteva izuzetnu fizičku aktivnost i potreba za gvožđem samim tim je veća. Zbog toga se već godinama trudim da obezbedim dovoljan unos ovog osnovnog sastava hemoglobina kroz pravilnu i izbalansiranu ishranu. Tokom trudnoće, zbog povećanih zahteva za ovim mineralom, koristila sam preparate sa gvožđem, ali bila sam prinuđena da prestanem zbog tegoba i mučnine. Drago mi je što su se pojavili i proizvodi sa gvožđem u obliku helata, pošto sam čula da se takvo gvožđe lakše usvaja, a neželjeni efekti izostaju.

Story: Trudite li se da vaša ishrana uvek bude raznovrsna?

- Ako po pet, šest ili sedam sati dnevno provodite trenirajući, logično je da morate da se hranite dobro i zdravo kako biste zadovoljili sve energetske i druge potrebe organizma. Zdrava i izbalansirana ishrana od izuzetnog je značaja, kao i dovoljan unos određenih minerala i vitamina, uključujući i gvožđe. Ja sam već godinama vegetarijanac, tako da i u tom pogledu vodim računa o tome šta, na koji način i kada jedem.

Story: Kaže se da je zeleno povrće bogato gvožđem. Da li vaša ćerka, pošto vam je sin još mali, poput većine dece odbija da konzumira te namirnice?

- Doba detinjstva važno je zbog svih promena koje se dešavaju u organizmu, a takođe i zbog toga što se tada usvajaju zdrave navike i obrasci ponašanja za ceo život. Trudim se da utičem na svoju ćerku da se hrani zdravo i raznovrsno, ali takođe dajem joj i neophodnu slobodu, kao i pravo izbora, pošto je i to izuzetno važno za razvoj.

makonda-tracker