Jovana Joksimović: Uživam u trudnoći

0
Na pragu petog meseca blagoslovenog stanja, voditeljka Jovana Joksimović govori o svemu što je doživela otkako je saznala da će postati mama, priča o promenama koje na sebi primećuje, ali i o pažnji kojom je suprug obasipa dok čekaju svoju prvu bebu
Jovana Joksimović; foto: Miloš Nadaždin
Jovana Joksimović; foto: Miloš Nadaždin

Verujući u izreku da ti se u životu zaista desi sve ono što žarko želiš, voditeljka Jovana Joksimović (32) ovih dana uživa u ostvarenju svog velikog sna. Saznanje da će na proleće prvi put postati majka, obuzima je nežnošću kojom bezgranično pleni, ali i spoznajom da se u njenom životu kockice lagano ređaju onako kako treba. Ona i njen suprug, pop zvezda Željko Joksimović (41), bebu će dobiti u aprilu sledeće godine, a to je mesec u kojem su oboje rođeni. Sve dok joj to zdravstveno stanje bude dozvoljavalo, zanosna brineta obraćaće se gledaocima na TV Pink gde vodi Jutarnji program. Sada, sredinom četvrtog meseca blagoslovenog stanja, Jovana samo za Story prvi put govori o tome kako je saznala za srećnu vest, koliko je u ovom periodu pazi suprug, priželjkuje li bebu muškog ili ženskog pola...




Story: Kako ste reagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

- Bila sam stvarno presrećna. To je nešto što smo suprug i ja želeli i što nas nije iznenadilo, ali čini mi se da se desilo zaista u pravom trenutku. Mislim kako je tokom jeseni i zime najlepše nositi trudnoću i poroditi se na proleće.

Story: I to baš u aprilu između Željkovog i vašeg rođendana?

- Da, baš kao da smo natempirali. (Smeh) Moja želja oduvek je bila da ostanem u drugom stanju u avgustu i da se porodim na proleće kako bih odmah mogla da izađem sa bebom napolje u šetnju. To mi se na kraju i ostvarilo. Valjda ti se uvek dogodi sve ono što tako žarko želiš u životu.

Story: Jeste li svesno odlagali odluku o potomstvu kako biste se što duže zabavljali?

- Dvoje se upoznaju u prvih nekoliko godina, a tada se uspostavljaju i odnosi snaga u vezi pa se određuje ko je jači, a ko slabiji. U tom periodu i emocije su potpuno lude jer vam ta početna zaljubljenost donosi mnogo uzbuđenja. Međutim, kada se venčate, zaista više nema zabavljanja, već svesno donosite odluku da ćete s nekim živeti i da nije reč o prolaznoj vezi. Tada počinju da se menjaju i pogledi na svet, planovi, a na kraju krajeva i dan ti izgleda drugačije. Željko i ja nismo planirali prinovu pa nismo ni radili na tome. U poslednje vreme to smo hteli, pa se desilo. U početku jesmo želeli mnogo toga da proživimo, a sada je beba
nešto što nam je potrebno da naša veza ode korak dalje.

Story: Protiče li u trudnoći sve onako kako želite?

- Za sada je sve po mome. (Smeh) Oduševljena sam izrekom: Trudnicu ne smeš ni za šta da odbiješ i maksimalno je koristim i uživam u tome, a Željku prija da mi u svemu udovoljava. Ranije mi nije bilo jasno zašto žene koje imaju decu pričaju o trudnoći pa sam govorila: Ne mogu da slušam o tome. Šta je tu tako posebno. Sada kada se meni to desilo, shvatila sam koliko želim da davim sve oko sebe tom temom jer je lepo govoriti o nečemu što i jeste za hvalu i priču.

Story: Budući da je otac osamnaestogodišnje ćerke, koliko vam Željkovi stavovi o roditeljstvu deluju kao proživljeno iskustvo, a koliko kao nešto sasvim novo s obzirom na to da se vas dvoje prvi put ostvarujete kao roditelji?

- Ovo jeste za nas dvoje nešto novo. U životu smo se svi zabavljali sa više osoba, a ne samo s jednom, pa nam je svako iskustvo bilo novo. Tako je i sa roditeljstvom. I svaka naredna trudnoća, ako ih bude još, biće mi drugačija i nova. Barem mi se tako čini iz iskustva mojih prijateljica.

Story: Jeste li spremni da se u ovoj fazi potpuno posvetite bebi i zapostavite karijeru?

- Nema tu zapostavljanja. Bilo bi idealno da sve u životu može da se uskladi. Kada se beba rodi, posao mi, naravno, neće biti prioritet i sigurno je kako mi on više nikada neće biti prioritet u odnosu na dete. Svako ko ima naslednika, zna da te dve stvari uopšte nisu u istoj ravni. To su dva različita prioriteta.

Story: Je li istina da čekate devojčicu?

- I sama bih volela da znam. Nažalost, suprug i ja to još ne znamo. Na sredini sam četvrtog meseca, ali se beba još nije namestila kako treba da bismo otkrili njen pol.

Story: Šta bi voleo Željko, a koja je vaša želja kada je reč o polu bebe?

- Oboje samo želimo da bude živa i zdrava. Svejedno je kog će pola biti.



Story: Imate li planove u vezi s tim da li ćete se poroditi prirodnim putem ili carskim rezom?


- Nemam nikakve planove tim povodom. Kad bih znala kako treba da se porodim, bila bih ginekolog. Postoje profesionalci koji se time bave čitav svoj život i zaista nema potrebe ni da razmišljam previše o tome.

Story: Plašite li se porođaja?

- Nema straha jer uopšte ne znam šta me čeka. Trenutno mi je važno samo da i sama doprinesem tome da se dobro osećam.

Story: Budući da vam lice dodatno krasi prelep osmeh, čini se kako ćete se i poroditi s osmehom na licu?

- Nadam se, što da ne. (Smeh)

Story: Kako fizički podnosite trudnoću?

- To jeste velika promena. Drugačije se osećam, drugačije živim... Ostavila sam cigarete i odrekla se svega što ne valja. U prvih mesec dana to jeste bila velika fizička promena za organizam, ali istovremeno sam se osetila mnogo bolje budući da mi je ishrana sada bazirana na principima zdravog života. Potom su došle vrlo nezgodne mučnine koje su me tokom dva meseca potpuno izbacile iz koloseka. Sada to jenjava I ulazim u fazu uživanja u trudnoći barem ako je verovati knjigama sa trudničkom tematikom.

Story: Je li vam bilo teško da se bilo čega odreknete zarad bebinog zdravlja?

- Ne. U mom slučaju ne postoji dilema u vezi s tim treba li, na primer, ostaviti cigarete ako čekaš bebu.

Story: Da li ste razdražljiviji i razmaženiji u trudnoći?

- Jesam. Ponašanje pod tim naletom hormona potpuno je nenormalno. Nisam nervozna jer nemam razloga, ali razdražljiva jesam. Nekad zastanem zbog neke svoje reakcije i zapitam se jesam li to ja.


Story: Je li istina kako je vaš muž toliko brižan da svakog jutra gleda Jutarnji program i piše vam na četu čak i dok ste u studiju pa ne možete odmah da odgovorite?

- Otkako smo zajedno, on je na skajpu od ranog jutra i usput gleda Jutarnji program. To se nije ni sada promenilo.

Story: Ali se menjaju teme u programu koji vodite pa se sve češće razgovara o trudnoći...

- Nije istina. (Smeh) Oduvek smo razgovarali o tome u rubrici u kojoj lekari savetuju gledaoce, ali to se sada više primećuje pošto sam ja trudna.

Story: Da li ste sada kada ste u blagoslovenom stanju osetljiviji i na probleme gledalaca koji vam se javljaju?

- Nezavisno od mog trenutnog stanja, zanimaju me problemi gledalaca jer radim interaktivni program. Zato se Srđan Predojević i ja uvek trudimo da rešimo probleme svima onima koji nam ukazuju poverenje.

Story: Radite li istim tempom kao i pre trudnoće?

- Da, s tom razlikom što sada ležem u deset uveče i spavam svako popodne. Trudila sam se da me rano ustajanje zbog posla ne ošteti pa mi se čini kako mi je organizam, otkako već deceniju radim ujutro, u zdravom hodu. Ako u ranom ustajanju postoji nešto dobro, to će se ispoljiti u narednom periodu kada ću morati da se budim i zbog bebe.

Story: Ako ležete u 22 časa, onda ne gledate X faktor...


- Utorkom ležem oko ponoći. (Smeh)

Story: Kako vam se, kao nekome ko je vodio i najveći televizijski spektakl poput Evrovizije, iz profesionalnog ugla čini šou u kome vaš muž žirira?

- Kada je reč o produkciji, to je sigurno najbolje na našim prostorima. Tematski, X faktor je nešto što svi znamo i ja sam jedna od vernih gledateljki inostranih verzija tog formata.

Story: Komentariše se da je Željko najpravedniji u žiriju, naročito ako se uzme u obzir primer devojke iz Hrvatske koju su ostali članovi žirija oborili pa ju je produkcija vratila u šou zbog kvalitetnog glasa.


- Nezahvalno je uzimati na sebe ulogu dželata i određivati bilo čiju sudbinu. Nije ni Željku niko određivao sudbinu, već se sam borio za svoju karijeru. Mislim da se on trudi da bude pravedan, a da ne bude mekan i smatram da je napravio dobar balans. Sviđa mi se to što na profesionalan način govori sve što misli, a da pri tom nikog ne uvredi.

 

Story: Razmišljate li o toku svoje karijere nakon porođaja? Da li biste voleli da se napokon nađete u voditeljskoj ulozi u nekom šou- programu?

- Jutarnji program ljudi doživljavaju kao odskočnu dasku za nešto drugo, a to je trenutno najozbiljniji program na našim televizijama. Ne samo Pinkov, već i ostali programi koje rade vrhunski profesionalci, najbolji novinari i voditelji na televizijama. Ne bih tu ništa želela da menjam i dobro mi je tu gde jesam.

Story: Ispratili ste na večni počinak bivšeg direktora Aleksandra Tijanića. U kojoj meri je on odredio vaš profesionalni, a samim tim i životni put?

- To je čovek koji jeste odredio moj profesionalni put i zahvalna sam mu na tome što je u meni uvek video nešto što ni sama nisam uočila. S njim sam sarađivala od svoje devetnaeste godine, dugo sam ga poznavala i biću mu zauvek zahvalna zbog toga gde se danas nalazim. Nije najbitnije da vam neko u životu da šansu, ali ako vam je ne pruži, ne možete ni da je iskoristite. Imala sam tu sreću da mi je on davao šanse, a ja sam ih koristila. Hvala mu na svemu, bio je poseban i jedinstven na našem podneblju.

Story: Povodom Tijanićeve smrti iste večeri se na Twitteru oglasio i vaš suprug statusom: Majstore, laka ti zemlja. Koliko je i Željko imao prilike da se uveri u profesionalizam Aleksandra Tijanića?

- Radio je s njim, a viđali su se i bez obzira na profesionalnu saradnju. Tijanić je imao neverovatan nos za sve, iako možda muziku i nije poznavao onoliko koliko televiziju. Kada su sarađivali na pretposlednjoj Evroviziji, tačno je znao šta želi od Željka i u svemu je imao jasno viziju. Sećam se da mu je rekao: Idi u Azerbejdžan, postigni veliki uspeh, ali nemoj, molim te, da pobediš. (Smeh) Zbog situacije u kojoj se nalazi i naše društvo i Javni servis, bio je presrećan kada je Željko osvojio treće mesto.

Story: Postali ste zaštitno lice kolekcije za trudnice koju je kreirala Melina Džinović. Kako je došlo do saradnje?

- Melina i ja smo prijateljice budući da se njen suprug Haris i Željko druže. Mnogo je talentovana, a njen rad pratim od početka. Uspeva joj da napravi haljine u kojima se sve mi koje ih nosimo dobro osećamo, a da pri tom u njima i dobro izgledamo. Kada smo nedavno bile zajedno u Crnoj Gori na Željkovom nastupu, rekla sam joj da uradi kolekciju za trudnice kako bih imala šta da nosim. Odgovorila je: Uradiću to, ali hajde onda ti budi zaštitno lice. Melina ima ideju da u uskoj haljini svakoj trudnici treba da se vidi stomak i smatra da tako najbolje izgleda. Poslušala sam njen savet.

 

Razgovarao: Nikola Rumenić

 

Pogledajte i video gde Jovana komentariše svoju trudnoću:

 

 

makonda-tracker