Tom Henks: Na udaru pirata (VIDEO)

0
Dvostruki oskarovac Tom Henks dočarao je lik hrabrog pomorca u filmu Kapetan Filips koji je prikazan 2. novembra na ovogodišnjoj Cinemaniji
Tom Henks; promo foto
Tom Henks; promo foto

Film Kapetan Filips prikaz je stvarnog događaja iz 2009. godine, kada su somalijski pirati oteli američki teretni brod Merks Alabama kojim je upravljao kapetan Ričard Filips. Uzbudljiv triler reditelja Pola Gringrasa u domaće bioskope stiže 2. novembra, a glavni glumac u ovom ostvarenju, Tom Henks, u intervjuu govori o saradnji sa rediteljem, ali i odnosu sa hrabrim kapetanom čiju je priču verno preneo na film.

Story: Ovo nije prvi prvi put da igrate u filmu baziranom na istinitom događaju…

- Radio sam to ranije i mislim da je Kapetan Filips jedna veoma interesantna priča, a činjenica da se zaista dogodila čini je još privlačnijom. Na  moju odluku da glumim u ovom filmu dosta je uticalo saznanje da ću sarađivati sa rediteljem Polom Gringrasom. Kada sam odgledao Polov film Krvava nedelja, čija radnja govori o jednom mračnom danu sa stvarnim ljudima i događajima, shvatio sam kako želim da sarađujem s njim. Film Kapetan Filips zapravo je spoj jako velikih mogućnosti.

Story: Možete li nam reći nešto više o vašoj ulozi u ovom filmu?

- Ričard Filips ima veoma poseban skup veština. To je svet koji je nama potpuno nepoznat, budući da svako od nas pretpostavlja da je vrednu robu lako preneti teretnim brodom s jednog mesta na drugo. U stvari, sve sa čim se kapetan Filips susreo na putu od Abu Dabija preko Džibutija do Mombase zaista je impresivno. Krenuo je na svoje putovanje sa zadivljujućim znanjem, kako o tehnološkim stvarima, tako i ljudskim veštinama, zadržavajući pri tom visok stepen discipline kroz veoma složene situacije s kojima se posada susrela.

Story: Šta ste naučili razgovarajući s njim?

- Tokom jednog našeg razgovora pitao sam ga koji od poslova tokom plovidbe smatra najtežim, a on mi je odgovorio da je to papirologija koja uređuje kako će stvari na brodu funkcionisati tokom plovidbe. Ipak, kada shvatite da postoji mogućnost da će vas napasti naoružani pirati, tada se sve svodi na samo nekoliko veoma jednostavnih pitanja, a jedno od najbitnijih koje tada postavljamo sebi jeste kako da ostanemo sigurni i živi stignemo kući. A takvo razmišljanje zahteva sposobnost da sagledate sve mogućnosti i onda odlučite šta će funkcionisati, a šta ne. To je nešto slično težem nivou partije pasijansa - uvek se trudite da okrenete novu kartu, a ponekad je potrebno više vremena da utvrdite o kojoj se karti radi. Ričard Filips bio je momak koji je morao da se izbori sa četiri pirata. On u filmu članovima svoje posade često ponavlja: Ne znam, ja sam u istom problemu kao i vi. Ova njegova rečenica u stvari može da se koristi u različitim životnim situacijama gde će vam neko postaviti pitanje, a vi kao taj koji treba da da odgovore uvek možete da kažete Ne znam zato što sam ja u istoj situaciji kao i vi. Dajte mi vremena, pa ću pokušati da to rešim. To saznanje jedna je od stvari koja me je fascinirala tokom razgovora sa Ričardom Filipsom.

Story: Iz iskustva u radu na ovakvim filmovima, koje kvalitete osoba mora da poseduje da bi bila dobar vođa?

- Na prvom mestu je samopouzdanje. Morate čvrsto da stojite iza svojih odluka i da snosite posledice za svoja dela. U određenom trenutku vi ste taj koji treba da preuzme odgovornost, i ako ste pri tom sposobni da steknete odgovarajući nivo poštovanja svog tima, oni će sigurno slediti vaše odluke. Zapravo, razgovarao sam sa Filipsom o ovome i na pitanje: Šta biste uradili kada trojica od 26 članova posade ne bi imali poštovanja prema vama, ogovorio mi je: Bio bih presrećan da ih je samo trojica, uglavnom ih je mnogo više. Konstantno radite sa različitim ljudima i stalno se trudite da steknete njihovo poštovanje, a u isto vreme morate da budete odlučni pa posada u jednom trenutku mora da ostavi svoje probleme po strani i počne da vas prati. Ja nisam vođa, samo sam se potrudio da odglumim jednog u filmu.

Story: Kakav je bio vaš odnos sa Ričardom Filipsom i da li mu se svidelo kako ste preneli njegovu priču na film?

- Bilo je interesantno zato što je on već prošao kroz veliku pažnju javnosti. Bio je na svim televizijskim kanalima i svi su pisali o tome kako su ga kidnapovali somalijski pirati i na kraju spasli članovi američke specijalne jedinice. Nekoliko puta posećivao sam dom kapetana Filipsa i jedna od prvih stvari koje sam rekao njemu i njegovoj porodici bila je: Sada ćemo da napravimo lažnu verziju onoga kroz šta si prošao. Sigurno ću u nekom trenutku reći nešto što ti nikada nisi rekao, uraditi nešto što ti nisi nikada uradio ili biti negde gde ti nisi nikada bio. Ali, bez obzira na sve, radnja će se odigravati na istom takvom brodu i u istom čamcu za spasavanje u kom si ti bio. On je sve ovo veoma dobro razumeo. Filips je napisao knjigu o onome kroz šta je prošao, a mi smo kroz film prepričali njegovu priču. Ali, ono što je važno u vezi sa Ričardom jeste to da je on pravi mornar. To je njegov posao, on od toga živi, to mu nije hobi. On je veoma pragmatičan čovek koji je prošao kroz veoma tešku situaciju i jedva preživeo. A znate li čime se bavi trenutno? I dalje odlazi na plovidbe koje traju i po šest nedelja! On je iskreni mornar koji s ponosom radi svoj posao. To je ono što mene impresionira. Ipak, bez obzira na svu njegovu popularnost i pažnju koju je dobio, ali i koju će dobiti posle ovog filma, ubeđen sam da bi ipak više voleo da se nikada nije susreo sa somalijskim piratima.


Priredila: Tijana Radovanović

 

Pogledajte trejler:

makonda-tracker