Ana Sofrenović: Meni su suze veliki lek

2
Glumica i pevačica govori šta je sa godinama naučila o sebi, a šta o ljubavi, koliko je samokritična i kakva je mama ćerkama Ivi i Leni, ali i o razvodu od bivšeg supruga i kolege Dragana Mićanovića.
Ana Sofrenović; foto: Petar Đorđević
Ana Sofrenović; foto: Petar Đorđević

Ovogodišnji Beogradski džez festival na kome je nastupala 26. oktobra bio je povod i srećna okolnost da posle višegodišnjeg ćutanja dobijemo ekskluzivni intervju sa izuzetnom umetnicom Anom Sofrenović (41). Ova dama koja podjednako pleni svojim raskošnim talentom kao glumica i pevačica, prisetila se za trenutak početaka svoje karijere priznajući da tada nije ni naslućivala čime će se sve baviti, a nas je iskreno obradovalo to što se uželela rada sa domaćim kolegama jer ćemo je možda posle dugo vremena gledati i u nekom pozorišnom komadu. Nakon dve godine ćutanja, prvi put prokomentarisala je razvod od bivšeg supruga, briljantnog glumca Dragana Mićanovića (42) s kojim je provela trinaest godina u braku, ponosno je otkrila koliko su njihove ćerke Iva (14) i Lena (9) umetnički nastrojene, ali i zbog čega su za nju suze veliki lek i kako je vremenom naučila da voli život uprkos svemu što on donosi.


Story: Dvadeset šestog oktobra nastupićete na predstojećem džez festivalu u Velikoj sali Doma omladine. Radujete li se novom susretu sa beogradskom publikom?

- Veoma sam uzbuđena pred ovaj nastup jer me naša publika najduže poznaje. Dugo nisam nastupala, poslednjih godina mnogo sam putovala, istraživala, nastupala, učila i sarađivala sa raznim umetnicima... Zadovoljstvo mi je da sve to iskustvo sada mogu da predstavim publici kroz projekat Glasovi koji će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Beogradskom džez festivalu. Umetnički direktora ove manifestacije Vojislav Pantić i programski menadžer festivala Dragan Ambrozić, koji brižljivo prate i domaću i stranu muzičku scenu, ukazali su mi veliko poverenje, a to je svima nama umetnicima od velike važnosti.

Story: S kojim muzičarima i prijateljima ćete ovog puta biti na sceni?

- Pošto će ovaj broj izaći pre koncerta, njihova imena objaviću nekoliko dana pred nastup jer bih zaista volela da to bude iznenađenje. Reč je o veoma darovitim umetnicima raznih generacija koji rade u različitim muzičkim žanrovima i neki od njih nikad pre ovog nisu se ni sreli. Veoma se radujem što su mi se pridružili u ovom sastavu i u dosta neuobičajenom scenskom konceptu za jedan džez festival.

Story: Među raznovrsnim odabranim numerama za nastup jesu i pesme Vaska Pope, romski melos, džez standardi iz 50-ih godina prošlog veka, islandske i balkanske uspavanke... Koja muzika vas najviše inspiriše?

- Mene inspiriše muzika koja deluje i dopire do svačije duše, a što se žanrova tiče, šta će mi biti omiljeno zavisi od doba dana, raspoloženja, faza u životu... Od kad znam za sebe slušam najrazličitiju muziku, ali i dalje otkrivam novu koja uspeva da me iznenadi i pomeri.

Story: Poslednjih godina posvetili ste se istraživanju ljudskog glasa i njegove upotrebe u performansu. Pruža li vam muzika više slobode od glume?

- Ona jeste moj najveći prostor razigravanja i istraživanja. To je najveća umetnost i živi u svim drugim oblicima umetnosti. Gluma za mene predstavlja jedan njen ogranak. Ritam, intonacija, ton, misao... Sve je to u glumi isto koliko i u muzici, ali su putevi komunikacije drugačiji.

Story: Jeste li se uželeli rada u domaćem pozorištu?

- Jesam se uželela rada kod nas i sa našim umetnicima jer mi je trebalo da otputujem daleko kako bih mnogo bolje sagledala šta ovde postoji. Mi imamo toliko darovitih i talentovanih ljudi da ih slabo i primećujemo, a još slabije razvijamo. Kad postoji veliki izbor, onda se i uljuljkate. Ali, to je nešto što nam nikako ne ide u prilog. Imamo talente, ali možemo da ih razvijamo i podržavamo na mnogo većem nivou nego što smo do sada činili. I onda bi svi bili na dobitku. Talenat nije lična svojina, već društvena. I pojedinac i na društvo podjednako su odgovorni i dužni da učine sve što mogu da se on razvije, prati, edukuje…

Story: Ima li razlike kada na sceni stojite kao pevačica u odnosu na momente kada glumite i da li je ponekada teško miriti te dve profesije u sebi?

- Uživam kada mogu da pomirim i jedno i drugo. Razvijam sopstveni autentični izraz koji muziku i glumu povezuje na drugačije načine od klasičnog muzičkog teatra.

Story: Kako reagujete kada danas na malim ekranima pogledate neki film sa početka vaše karijere? Jeste li samokritični?

- Naravno. Ali, uzbudljivo mi je i da gledam taj put. Prošla sam mnogo toga i ovo čime se danas bavim nisam ni na koji način najavljivala izborima koje sam pravila na početku karijere. Nisam srela mnogo umetnika sa tako raznolikom biografijom poput svoje i to je nešto na šta su mi mnogo puta u Engleskoj i Americi ukazivali kao na prednost, ali i manu - podjednako. Tada sam shvatila kako je na meni da od toga napravim isključivo prednost... A to je iziskivalo mnogo teži i mukotrpniji put.

Story: Pokazuju li vaše ćerke interesovanje za muziku ili glumu?

- Starija ćerka beskrajno je talentovana za pevanje i ima neverovatno zanimljiv glas i način pevanja već sa četrnaest godina. Mlađa je darovita u slikanju, pokretu i poseduje pravi dar za smišljanje i pričanje priča. Verujem da će obe biti u svetu umetnosti, samo ne znam tačno za koju će se opredeliti... Uostalom, u budućnosti će ionako biti nezamislivo baviti se samo jednom granom umetnosti. U svakom slučaju izbor će napraviti one, ja sam tu samo da ih podržim.

Story: Prethodnih godina bili ste angažovani u promociji sajta 21 dan. S obzirom na to da vaše ćerke ulaze u tinejdžerski period, jeste li razmišljali kako ćete njih obrazovati kad je reč o kontracepciji?

- Imamo vrlo otvoren i iskren odnos i o svemu možemo da razgovaramo. S obzirom na to čemu su sve izložena, deci je zaista teško da ostanu deca u ovom dobu. Puno pričamo i o tome kao i o svim drugim aspektima života. Pokušavam da ih edukujem najbolje što mogu dajući im što tačnije i iscrpnije informacije.

Story: Postavljate li se prema njima kao autoritet ili imate prijateljski odnos?

- Deca imaju prijatelje, a od roditelja žele da budu roditelji. To je nešto što sam relativno skoro shvatila i prihvatila. U zavisnosti od situacije, pokušavam uvek da budem tu za njih na način na koji procenim da im je potrebno.

Story: Imajući u vidu vreme u kome živimo, brinete li ponekada za njihovu budućnost? Kojim vrednostima ih učite?

- Naravno da brinem, ali znam da od te brige nemam ništa. Tako da ih pratim, osluškujem, razgovaram s njima kad to požele i pokušavam da se nateram da ćutim kad im se ne priča.

Story: Prepoznajete li neke svoje osobine u njima?

- Mnoge, ali iako su one slične Draganu i meni, istovremeno su i potpuno svoje. Ta njihova autentičnost jeste nešto što najviše volim.

Story: Posle bogatog životnog iskustva i boravka na različitim kontinentima, šta je ono što ste naučili o ljubavi i sreći?

- Da nam ljubav i sreća nikad nisu uskraćeni i da je potrebno biti otvoren prema životu i voleti ga sa svim njegovim aspektima...

Story: A šta ste s godinama naučili o sebi? Osećate li se dobro u svojoj koži?

- Naučila sam da sam mnogo snažnija nego što sam bila svesna u jednom aspektu sebe i mnogo osetljivija u jednom drugom. Ova saznanja nije bilo lako podneti u trenutku, ali sam ih vremenom prihvatila i shvatila da zaista u životu za svaku fazu koju imate važi isto pravilo: Koliko izgubite, toliko dobijete...

Story: Kako izgleda vaš savršen dan i u čemu najviše uživate?

- Sve više uživam u prirodi i u tišini. Volim da gledam neverovatan razvoj svoje dece koji je svakim danom sve uzbudljiviji. Srećna sam da sa njima provodim vreme, uživam u novim idejama i novim ljudima... Različito, znam, ali i tačno.

Story: U kojim trenucima pobesnite i dozvolite da vas emocije savladaju?

- Kad osetim da sam nemoćna da promenim situaciju za koju znam da fali samo malo pa da sve bude mnogo bolje. To su trenuci koji zaista umeju da me potresu i izbace iz takta.

Story: Da li su suze ponekad lek?

- Meni su veliki lek... Koliko sam ih prolila za toliko sam zdravija. To je sigurno. Ne bih volela nikad da izgubim tu sposobnost.

Story: Kako je došlo do toga da sa bivšim suprugom snimite reklamu za jednu banku? Da li ste očekivali da izazove toliko pažnje?

- Znala sam da će mnogima biti neobično jer je ovde nekako prirodno da razvod predstavlja veliki i ružan sukob, a kod nas to nije bio slučaj.

Story: Da li biste voleli da radite zajedno na novim projektima, kao što je Dragan rekao u intervjuu za Story?

- Naravno da bi mi bilo drago, on je sjajan glumac.

Story: Koji su vaši planovi u narednom periodu?

- Razvijanje novih projekata u vezi sa performansom i novim tehnologijama, saradnja sa umetnicima različitih grana umetnosti, organizovanje radionica kojima želim da podelim svoje znanje s ljudima svih generacija zainteresovanim za glas i autentični izraz, kako kod nas tako i u inostranstvu.

 

Razgovarala: Jelena Kulović

makonda-tracker