Eva Ras: Zvali su me Mrtva riba

2
Čuvena glumica i književnica Eva Ras otkriva koji pseudonim najbolje izražava njen umetnički alter ego, priča o tome zašto je mrzela neke svoje nadimke i kaže da se ponekad opušta uz folk pesme Cece Ražnatović i Jelene Karleuše
Eva Ras, Ilustracija: Goran Divac
Eva Ras, Ilustracija: Goran Divac

S: Da li je u životu bolje biti vredni mrav ili mravojed?

- Nikada nisam bila ješna, tako da su mravi mogli spokojno da žive kraj mene. Čak sam im kupovala hleb i mrvila ga na sudoperi da ne bi lipsali od gladi kada su se pojavili u mom novom stanu.

S: Kojoj se situaciji iz detinjstva uvek nasmejete?

- Kada sam se u poljskom klozetu ispentrala na dasku da oslobodim ogromnog belog leptira i upala u fekalije. Namočila sam se do grla, a kad me je mama videla, počela je da me juri i ne samo ona, nego i komšije ne znajući šta se dešava. Bio je to jedini put u životu da sam se pravo iz fekalija našla se na čelu nedužne mase.

S: Šta se krije na dnu Pandorine kutije?                       

- Na dnu svakog zla je dobrota. Dugovečna sam jer želim da vidim Pandorine darove koje za sada njene zloće skrivaju.

S: Koji svoj nadimak ste prezirali iz dna duše?

- Zvali su me Mrtva riba jer sam sve htela da vidim i nikada nisam padala u fras, samo bih zinula, razrogačila oči i čekala ko će se upecati, a ko pobediti i tako drugima delovalo kao da sam som, a u stvari uvek sam bila mrtvo puvalo. 

S: Jeste li nekada zbog ljubavi činili gluposti?

- Ima li veće gluposti nego da se devojka uda u subotu za čoveka koga je upoznala u utorak iste nedelje?! Taj čovek bio je Radomir Stević Ras i ta ljubav ne umire, ona u mojoj duši traje iako je on napustio ovaj svet.

S: Šta vam najčešće govore starija gospoda kada vas sretnu na ulici?

- Da sam lepa, kažu: Divno izgledate, a to u Srbiji znači da sam se ugojila kao prase i ni na šta ne ličim.

S: S kim biste se menjali na jedan dan?

- Sa samom sobom! Volela bih da još jedan dan u životu budem ponovo sa mojima i da ih se nagledam. Dok su živeli, mislila sam da će uvek biti kraj mene i zamlaćivala sam se glupostima.

S: Ko su danas prinčevi na belom konju?

- Svi neoženjeni mladići, ali zbog svetske ekonomske krize ne mogu da kupe konje. Zato oni postariji, debeli i odrtaveli imaju bele konje, iako nisu prinčevi, ali debelo moraju da plaćaju princezama za razliku u godinama.

S: Koju laž koristite kada želite da izbegnete nelagodan sastanak?

- Ja sam kreten jer otvoreno kažem da mi se fućka za tu ponudu, naljutim se i vređam: Kako ste se usudili i da pomislite da bih zbog vas mogla da zaboravim Rasa?! Nosite se, čoveče! Posle Rasa stavila sam katanac gde treba. Pali, čoveče! Čuješ li paljbu?!

S: Šta mislite o seksu na javnom mestu?

- To je sada u modi, a ja volim sve što je u opticaju. Kad sam već ionako stara, ne moram i da džvanjkam. Ne smeta mi, uvek mogu da zaronim u svoje misli i da ih ne gledam.

S: Da li vam je bilo neprijatno da u reklami Nikolu Koju provokativno štipkate za zadnjicu?

- Kada bih ja mogla Nikolu da štipkam ako ne na snimanju?! I nije to bilo samo jednom, nego sedamnaest puta jer se svima dopalo što se igramo pa su izmišljali kako ne valja ovo, kako nije bilo ono...

S: Jeste li sigurni da ste nastali od Adamovog rebra?

- Jesam! Pri povratku sa poslednjeg Sajma knjiga u Beogradu imala sam saobraćajni udes. U polupraznom autobusu prilikom naglog kočenja jedan grdosija prilepio me je za šipku i slomio mi dva rebra koja su neverovatno brzo zarasla. Rebra nisu kao naše ostale kosti i brzo se obnove. Svevišnji nam je ostavio recept, ali mi i dalje upražnjavamo seks za stvaranje nove generacije.

S: Šta je jeftino, a šta skupo na Kalenić pijaci?

- Ras mi je uvek govorio da kad dođem kući sa pijace, ne merim šta i koliko, nego da za svagda shvatim kako kilogram na Kaleniću ima osamsto grama!

S: Šta prvo pomislite kada se probudite?

- Još sam živa! Hvala ti, Svemogući, što i danas mogu da se divim svemu što si nam stvorio.

S: Zbog čega su dobre društvene mreže?

- Svi smo dobili prostor da se oglašavamo demantujući Endija Vorhola da je od slave svako dobio samo pet minuta. Tu vasceli dan možete da emitujete drugima svoj život i uvek se nađu oni koji ritvituju ili fejbuciraju svoj komentar.

S: Kojim pseudonimom biste najbolje izrazili svoj umetnički alter ego?

- Lepota poroka.

S: Čega se bojite?

- Osećam se počastvovanom što sam se rodila kao čovek na planeti Zemlji. To je najveće bogatstvo koje imam, ne bih da zbog straha propustim ni sekund onoga što čovek ovde može da doživi.

S: Čime se šminkate?

- Liznem prste i ovlažim kapke oko očiju, a usne malo-malo pa obližem direktno jezikom da imaju sjaj.

S: Da li bolje psujete na srpskom ili mađarskom?

- Mađarski jezik je pogodniji za to, ali već 206 dana ne psujem.

S: Žalite li što niste izvršili neku plastičnu operaciju?

- Kao mlada imala sam savršenu lepotu pa nije bilo potrebe za plastičnim operacijama, a sada u starosti toliko toga bi trebalo izoperisati da bi doktori pocrkali od posla, a rezultat bi ostao isti. Baba je baba i ne može da bude lepa! Ko je video lepu babu i mirno dete?!

S: Opuštate li se nekada uz neki hit folk muzike i koji?

- U večitoj borbi Cece Nacionale i Jelene Karleuše, ponekad ih slušam obe.

S: Kako se najlakše stiže sa Evom u raj, a na koji način u pakao?

- Volite sebe i bićete u raju, prigovarajte sebi, zanovetajte, tražite mane i stići ćete u pakao.

 

 

HIT ODGOVOR

S: Da li vas uvek pravilno oslovljavaju u vokativu?

- Mene nikada, ali zato se ceo dan sećam i okrećem kao da mene zovu jer u srpskom jeziku često se izgovara reč: Evo! Evo vam ga, na!

Piše: Nikola Rumenić

TAGOVI: Eva Ras
makonda-tracker