Branko Đurić Đura - Moja ljubav prema Tanji je večna

0
Glumac, scenarista i reditelj Branko Đurić Đura otkriva kako je zavoleo suprugu, svoju slovenačku koleginicu Tanju Ribič s kojom ima dve ćerke, zbog čega su se venčali tajno i zašto sina Filipa iz prvog braka u poslednje vreme sve ređe viđa
foto: Tomislav Marić
foto: Tomislav Marić

Nakon veoma popularne serije Top-lista nadrealista koja je snimljena pre dve i po decenije, glumac Branko Đurić Đura postao je omiljeni umetnik širom bivše Jugoslavije, a usledile su i njegove uloge u mnogim gledanim serijama, filmovima i pozorišnim predstavama. Kada je na početku građanskog rata odlučio da živi u Ljubljani, sa suprugom, slovenačkom glumicom Tanjom Ribič, počeo je da piše scenarija, ali i da režira. Serija Naša mala klinika, kao i serijal TV emisija Žuta minuta, njegovi su najpoznatiji projekti. Iako tvrdi da mu je posao tek na desetom mestu na listi prioriteta, nije zapostavio ni glumu pa je nedavno završio snimanje filma Triage, gde glavnu ulogu tumači Kolin Farel. Ipak, njegova najdraža briga su sin Filip i ćerkice Zala i Ela, kao i životna saputnica s kojom uživa u skladnom braku već sedamnaest godina.

Story: Davne 1982. godine osnovali ste grupu Bombaj štampa koju ste ponovo okupili i već imali nastupe u Sarajevu i Zagrebu. Kako ste odlučili da se opet vratite muzici, da li je to vaša prva ljubav?

- Da, rokenrol je kriv za sve što mi se događalo jer sam sve počeo sa bendom i na taj način ostvario prvi kontakt sa medijima. Novinarstvo sam studirao dve godine, a potom upisao Akademiju scenskih umetnosti jer je ona tada bila bliska rokenrolu. Bombaj štampa ponovo se okupila nakon sedamnaest godina jer smo letos svirali na festivalu u Sarajevu, ljudima se to jako svidelo, a reakcije su bile odlične. Imamo mnogo novih pesama i uživamo u novim svirkama.

Story: Mnogi vas i danas pamte po seriji Top lista nadrealista i pozorišnoj predstavi Audicija. Jeste li razmišljali da opet okupite staru ekipu i ponovite uspeh?

- Ne, nema smisla celog života igrati jednu te istu stvar ili, kako kaže moj prijatelj, musti mrtvog konja.

Story: Napisali ste scenario, režirali i producirali seriju Naša mala klinika. Da li je teško napraviti tako dobru komediju?

- Najteže je napisati dobar scenario za komediju. Imao sam odlične saradnike kada sam radio tu seriju, a kada imate tako dobar materijal i glumce čiji vas likovi inspirišu, onda nije tako teško četiri godine pisati scenario.

Story: Hoćete li snimati još komedija?

- Kad sam završio sa Klinikom, osećao sam se pomalo istrošeno kao scenarista. Razmišljao sam šta bih mogao otkupiti, pala mi je na pamet britanska serija Mućke i rešio sam da sa prijateljima i poslovnim partnerom Banetom Brkljačem otkupim prava. U Sloveniji je do sada emitovano trinaest epizoda, a sada spremamo i hrvatsku verziju.

Story: Za vas se može reći da ste svestrana osoba. Režirali ste seriju Naša mala klinika, slovenačku seriju Teatar Paradižnik, film Kajmak i marmelada, glumili u filmovima, nastupali u humorističkim emisijama…

- Upravo sam završio film Traktor, ljubav i rock’n’roll, koji publika još nije videla. Prikazuje se po festivalima, dobio je Gran pri u Koreji za najbolji film, a supruga Tanja koja u filmu tumači glavnu ulogu, nagrađena je priznanjem za najbolju glumicu u Italiji na festivalu u Taormini.

Story: Jeste li svoja bračna iskustva iskoristili u filmu Kajmak i marmelada?

- U tom ostvarenju nema mojih bračnih iskustava. Nemam baš toliki ego da bih pravio filmove inspirisane svojim životom. Jedina je sličnost to što je moja supruga Tanja u filmu poreklom Slovenka kao i u privatnom životu, a ja Bosanac, ali taj kontrast je bio zanimljiv za scenario. Naime, to je film o ljubavi koji se može dogoditi svuda jer svako ima svoje južnjake.

Story: Da li biste ponovo režirali film u kome igra vaša supruga?

- Ako budem režirao film u kome postoji odgovarajuća uloga za nju, zašto da ne? Ona ne glumi u mojim projektima zato što mi je žena, već zato što je odlična glumica. Realan sam i ne želim da je guram u nešto ako joj uloga ne pripada.

Story: Kako ste se vas dvoje upoznali?

- U predstavi Klinika Tivoli igrali smo muža i ženu. Čini se da nam je to vrlo brzo prešlo u naviku.

Story: Čime vas je osvojila?

- Osvojila me je samom sobom!

Story: Kako je izgledalo vaše venčanje?

- Trudili smo se da mediji za to ne saznaju. Tadašnja gradonačelnica Ljubljane Vika Potočnik, bila nam je matičar. Rekla nam je da će nas venčati i niko za to neće znati. Naša devojčica, tada trogodišnja Zala, bila je na ceremoniji i nazdravljala s nama sokićem.

Story: Priča se da ste muž kakvog bi svaka žena poželela jer pomažete supruzi u kućnim poslovima, odlično kuvate i često je zasmejavate…

- O tome morate da pitate Tanju. Volim da kuvam i obožavam mediteransku kuhinju. Odlično pripremam testeninu, za suprugu i ćerke obično spremam meso, a sebi povrće zato što ne jedem namirnice životinjskog porekla.

Story: Postali ste vegetarijanac?

- Nisu tu presudila nikakva filozofska uverenja, nego sam se zasitio mesa i više mi ne odgovara. Osim toga, ima mnogo zanimljive hrane zbog koje ne moramo ubijati životinje i ja, recimo, obožavam japansku kuhinju.

Story: S Tanjom imate dve devojčice, dvanaestogodišnju Zalu i četvorogodišnju Elu. Odbijate li poslovne ponude kako bi više vremena provodili sa porodicom?

- Porodica mi je na prvom, a karijera, verujte, negde oko desetog mesta na listi mojih prioriteta. Trudim se da što više vremena provodim sa suprugom, ćerkama i prijateljima, a imam sreću što su većina njih moje kolege, tako da spajam lepo i korisno.

Story: Jesu li vaše devojčice zainteresovane za posao kojim se bavite?

- Nažalost, jesu, kao i sin Filip, svi pokazuju ljubav prema glumi. Zala je već dala svoj glas u crtaću Bolt, a njen brat je igrao glavnu ulogu u filmu Na planincah Mihe Hočevara. Mislim da su jako talentovani, ali svoju decu neću podsticati da se bave glumom jer je to jako nezahvalan posao. Ne želim da prođu težak put kao nekada ja i zato Zali često kažem da postoji samo jedno zanimanje teže od posla glumca, a to je – glumica. Najteže je prodavati svoje emocije prema narudžbini, kao da cediš pastu za zube.

Story: Kakav je vaš odnos sa sinom iz prvog braka, osamnaestogodišnjim Filipom?

- On živi sa majkom u Sarajevu. Jako mi nedostaje, ali trenutno mu je devojka, čini se, važnija od svega i već dugo nije bio kod nas. Srećom, često odlazimo u Bosnu pa ga viđamo. Zala i Ela ga obožavaju, pa je Denza, kako ga one zovu, njihov idol.

Ivana Nikolić

makonda-tracker