Dejan Lutkić: Ćutanje je u braku potrebno

0
O tome da li postoji recept za dobar brak, šta radi kada želi da pobegne od svega i svih, ali i o bogatstvu koje niko ne može da mu oduzme govori glumac Dejan Lutkić
Dejan Lutkić, Foto: Vladimir Šporčić
Dejan Lutkić, Foto: Vladimir Šporčić

Iako njegov dubok glas i ozbiljna pojava na prvi pogled odaju utisak strogog čoveka, glumac Dejan Lutkić (38) vrlo je prijatna i duhovita osoba, a pre svega požrtvovan otac ćerkama Anastaziji (9) i Nađi (7) koje je dobio u braku sa suprugom Ljubinkom, inženjerom elektronike. Dok polako sumira godinu koja je na izmaku, ovaj umetnik ima sve razloge da bude zadovoljan jer je iza njega uspešna premijera mjuzikla Rebeka u Madlenianumu, a serija Jagodići iza koje stoji i kao producent prikazuje se sa uspehom na RTS-u. U intervjuu za Story pričao nam je kako ga je ljubav prema glumi često koštala zdravlja i nerava, koji sastojci su važni za brak i prijateljstvo, ali i zašto se stalno preispituje.

Story: Jeste li zadovoljni reakcijama publike posle premijere mjuzikla Rebeka?

- Veoma sam zadovoljan komentarima i presrećan što sam imao šansu da budem deo takvog projekta koji nam je svima pružio ogromno zadovoljstvo.

Story: Koliko je bilo zahtevno raditi na ovom projektu koji je imao premijeru pre brodvejske?

- Sa istim žarom i verom radili bismo i da je premijera bila posle one u Brodveju, iako je to svojevrstan ekskluzivitet po želji Silvestera Levaija. Dosta smo se namučili svi zajedno, na čelu sa rediteljem Nebojšom Bradićem, sakupili smo svu našu pozitivnu energiju i utkali je u Rebekin duh, koji lebdi svuda oko nas... Mislim da smo napravili veliku stvar!

Story: Zbog serije Sva ta ravnica i njenog nastavka Jagodići upustili ste se u producentske vode. Da li je to što ste i sami poreklom iz Vojvodine bilo presudno da se uhvatite u koštac sa tim izazovom, pored toga što ste i jedan od glavnih glumaca?

- To je bio početni korak koji me je naterao da pokušam da se bavim i produkcijom. Vozeći se jednom prilikom sa decom kroz Vojvodinu, odjednom sam video nešto što u detinjstvu nisam mogao da primetim niti sam o tome razmišljao. Postao sam svestan suštine tog dela Srbije i shvatio koliko je istorija Vojvodine važna za istoriju cele naše zemlje. Svaki deo Srbije ima svoju posebnost, pa tako i Vojvodina, a ja sam sa Đorđem Milosavljevićem i Miroslavom Lekićem pokušao to da prenesem na male ekrane.

Story: Koliko su vas nerava ili zdravlja koštale te dve zahtevne uloge?

- Uh, mnogo i zdravlja i živaca, ali se ne žalim. To je deo posla, a ja sam samog sebe gurnuo u to.

Story: U poslu delujete kao surovi profesionalac. Koliko ste samokritični i da li ste perfekcionista i u privatnom životu?

- Jesam surovi profesionalac i vrlo sam samokritičan. Obe stvari mi pomažu u radu. Konstantno se preispitujem i odavno sam spreman da ceo život učim, ali ponekad zaista imam utisak kao da ništa ne znam. Svaki posao je rad iznova, ali u tome jeste draž. A što se tiče privatnog života, perfekcionista sam u stvarima koje me zanimaju. A one koje me ne zanimaju ponekad možda i prelako ostavljam.

Story: Imajući u vidu stanje u našoj zemlji ali i kulturi, pomislite li ponekad kako je trebalo da izaberete neko lakše ili isplativije zanimanje?

- A šta je to lakše i isplativije? Naše zanimanje je isključivo naša individualna stvar i sebe smatram privilegovanim što se bavim poslom koji volim, a to bogatstvo ne može niko da mi oduzme. U svakom poslu je teško, posebno u uslovima u kojima živimo, ali uprkos tome znam veliki broj ljudi koji ne kukaju, nego se trude da nešto urade za sebe i za svoju okolinu. Svakom čoveku koji se zalaže i uporan je, skidam kapu!

Story: Kada sumirate ovu godinu, šta je najupečatljivije što vam se dogodilo i postoji li neki trenutak kada ste shvatili kako morate da menjate svoje prioritete?

- Najupečatljiviji su Jagodići i Rebeka, a doživeo sam i trenutak kada sam zarad višeg cilja morao da menjam prioritete. Nikad nije lako doneti takvu odluku, ali one se moraju donositi i treba da budemo svesni mogućih posledica.

Story: Koji je vaš ventil, šta radite kada želite da pobegnete od svega i svih?

- U takvim trenucima moj mikrokosmos je kuhinja, kreativnost je ta koja me opušta... Kao i porodica i prijatelji.

Story: Postoji li recept za dobar brak sa glumcem?

- Što reče Slađana Milošević: Recept za ljubav još niko nije otkrio, ma koliko puta da je voleo... Tako ne postoji ni recept za brak ili možda i postoji, ali ga ja ne znam. Znam samo tri važna sastojka: ljubav, poštovanje i kompromis... A to je potrebno i za prijateljstvo.

Story: Može li supruga da bude i ljubavnica i najbolji drug?

- Naravno da može. Takav odnos gradi se dugo, mnogo se ulaže i mnogo se odriče. Ko je spreman na tako nešto, može imati i jedno i drugo.

Story: Da li je ponekad teško biti uspešan glumac, veran muž i požrtvovan otac?

- Nadam se kako zaslužujem sve te epitete, a ono u šta sam siguran jeste da se trudim.

Story: Šta vam supruga najčešće zamera i kako rešavate nesuglasice?

- Rešavamo ih razgovorom i ništa ne trpamo pod tepih. Naravno, postoje trenuci i kada ćutimo, a ponekad je i to potrebno.

Story: Da li je iz vašeg ugla istina da su ćerke uvek privrženije ocu i po čemu to najviše prepoznajete?

- Nase ćerke privržene su koliko meni toliko i majci, a to je plod našeg zajedničkog truda.

Story: S obzirom na to da one više nisu male, imate li sve odgovore na njihova pitanja i kada su vas poslednji put šokirale?

- Nemam sve odgovore, ali pričam sa njima o svemu i trudim se koliko god mogu da im objasnim ono što žele da znaju. A zaprepašćen sam koliko dobro razumeju šta se sve dešava oko njih.

Story: Da li ste popustljivi prema njima ili ste pak autoritet?

- Zavisno od situacije, umem da budem i jedno i drugo.

Story: Kako ćete proslaviti predstojeće praznike i koji su vaši planovi u narednom periodu?

- Biću sa porodicom i prijateljima, ali gde god da smo, to što smo zajedno već je veliki preduslov za uživanje.

 

Jelena Kulović

 

makonda-tracker