Karim Rašid: Suprugu svakim danom volim sve više

1
Dizajner Karim Rašid za Story otkriva kako je ljubav prema partnerki Ivani Purić glavni razlog zašto je zavoleo Beograd koga je na kraju ovekovečio i tetovažom na svom telu, ali i da mu je roditeljstvo sledeći izazov
Karim Rašid, Foto: Luka Šarac
Karim Rašid, Foto: Luka Šarac

Otkako se 2008. godine oženio Ivanom Purić (32), diplomiranim hemijskim inženjerom iz Beograda, naša prestonica ima tu privilegiju da maštovita ruka jednog od najuticajnijih savremenih dizajnera, Karima Rašida (52), dotakne i pojedine kutke glavnog grada. Ekscentrični umetnik koji sa suprugom živi i radi u Njujorku, svaki slobodan trenutak koristi da poseti Srbiju. Beograd mu je prirastao za srce, a u prodavnici koju je otvorio u centru grada zaposlio je Ivaninu familiju. Baš u tom prostoru u kome dominiraju fluorescentne boje i elektronska muzika, sačekao nas je u društvu svoje nasmejane izabranice. Pričao nam je o tome kako ona komentariše njegov rad i uspeh, šta ga motiviše da bude drugačiji od ostalih, ali i kada će zakoračiti u svet roditeljstva.

Story: Šta je lepše u Beogradu: hrana ili devojke?

- To su podjednako lepe stvari, pogotovo ako su u paru, a ja sam uspeo da ih spojim.

Story: Dizajnirali ste i seksi igračke. Jeste li sreli neku devojku koja ih je isprobala?

- Naravno, moju ženu (Smeh). Podrobno smo ih ispitali i mogu vam reći da odlično rade. Šalu na stranu, brojne žene u mojoj kancelariji isprobale su ih i prenele mi svoja iskustva. Kod takvih stvari ključan je test-marketing jer zaista morate da ispitate na koji način one funkcionišu i da li dobro rade. Bio sam šokiran kada su fotografije tih seksi proizvoda bile zabranjene na Facebooku. Ne znam koga sam time ugrozio i hteo sam da ugasim profil, ali to bi bilo suludo jer mi je neophodan zbog reklame.

Story: Među tim proizvodima je i sofa za kamasutra poze u seksu. Da li ste i nju isprobali?

- Ivana, čuješ li šta me pita (Smeh)? Pa... zapravo je nikada istinski nisam isprobao.

Story: Vaš rad prepoznatljiv je po proizvodima koji imaju vasionski izgled. Hoćete li dizajnirati i svemirska vozila?

- Mnogo bih voleo da radim takve stvari. Ja želim da dizajniram nešto što će zaista uticati na živote ljudi. Realnost u mom poslu je takva da su mi ruke vezane od strane klijenata. Međutim, nedavno sam dobio ponudu da osmislim dizajn jednog japanskog automobila i ako sve bude kako treba, taj proizvod naći će se na tržištu za godinu dana.

Story: Jednog dana sačekali ste Ivanu i na kolenima je zaprosili prstenom koji ste napravili specijalno za nju. Da li ste još nešto kreirali samo za svoju suprugu?

- Jesam! U pitanju je stolica koja je inspirisana ženskom figurom, tačnije njenim telom, i u obliku je slova I. Ivana mi je velika inspiracija. Radim na više od 60 projekata istovremeno, ali za mnoge od njih, supruga me nadahnjuje. Iako se bavimo totalno različitim profesijama, ona razume moj kreativni rad i podržava me u svemu.

Story: Šta vam se kod nje najviše dopada?

- Ona mi se dopada (Smeh). Ako nešto moram da izdvojim, neka to budu lepota, šarm i osmeh. Svakim danom volim je sve više.

Story: Planirate li da postanete otac?

- Ivana, da li planiram da postanem otac..? Klima glavom... Da, planiram da imam decu sa Ivanom.

Story: Nakon venčanja u Njujorku, to ste uradili i u Srbiji. Tada ste se krstili u pravoslavnoj crkvi, kako biste opisali naše običaje i kulturu?

- Ivana i ja želeli smo da ceremoniju venčanja upriličimo i u njenoj domovini. Gde god odem, ističem svoju ljubav prema vašem narodu. Ne samo zbog toga što sada imam i srpsku familiju, već poštujem vašu energičnost, želju za promenom, humor i inteligenciju. Srećan sam što sam i ja postao deo Srbije.

Story: Imate karakterističan stajling. Nosite isključivo sopstvene kreacije ili..?

- Da, naravno. Počelo je tako što sam kao tinejdžer nosio upadljive boje, pink i belu. Međutim, kada sam stupio u poslovni svet, shvatio sam kako moram da budem ozbiljan i počeo sam, poput ostalih, da se oblačim u crno. Tokom 2000. shvatio sam da sam oduvek voleo kombinaciju bele i pink, pa sam se zapitao zašto uopšte nosim svu tu crnu odeću? Donirao sam je i počeo da se oblačim onako kako sam želeo. Postoje dva razloga zašto sam se opredelio za takav stajling: prvo, ceo život volim tu kombinaciju boja, a drugo, ne želim da budem kao svi ostali. Digitalno doba omogućuje nam da budemo mnogo ekspresivniji i da se razlikujemo jedni od drugih, ali i da shvatimo sopstvenu kreativnost.

Story: Čime se bavite u slobodno vreme?

- Na prvom mestu pokušavam da se naspavam. Osam sati sna mi je potrebno kako bih mogao da budem kreativan. Mislim da poznate ličnosti koje izjavljuju da spavaju četiri ili pet sati, ne govore istinu. Trudim se da u slobodno vreme budem fizički aktivan. Igram tenis, a u mladosti sam trenirao košarku, pa volim da odem na basket. Pored toga, pratim kulturne sadržaje koji me zanimaju, a sa Ivanom obilazim mesta gde se osećamo prijatno.

Story: Kojim povodom ste sada u Beogradu?

- Ovde sam kako bih održao predavanje na temu Dizajn novog globalizma, ali i zbog promocije proizvoda koje sam dizajnirao. Oni mogu da se kupe u mojoj beogradskoj radnji, a među njima su i roletne za kompaniju Velux. Voleo bih kada bi ljudi na te artikle gledali ne samo kao na stvari koje su im potrebne, već kao na nešto što predstavlja i jedan deo dekorativne umetnosti. Nedavno sam nakon enterijera zakoračio i u polje arhitekture pa sam željan da s ljudima iz Srbije podelim svoja nova iskustva. Otkako smo Ivana i ja kupili stan u Beogradu, ovde se osećam kao domaći i energija koju ovaj grad poseduje, oduvek me je inspirisala.

Story: Da li je to razlog zašto jedna od vaših tetovaža simbolizuje naš glavni grad?

- Da! Istetovirao sam simbol koji predstavlja svojevrstan ključ života. To je posvećeno Beogradu. Supruga i ja smo uradili istu tetovažu na mestu gde se spajaju leđa i vrat, s tim što njenu nećete videti zbog duge kose (smeh). Beograd je mesto gde sam prvi put video Ivanu i zaslužuje da ga ovekovečim na svom telu.

Stefan Tošović

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker