Džejmi Oliver: Malo vreline uvek prija

0
Jedan od najpoznatijih kuvara na svetu, Džejmi Oliver, sa sedam godina počeo je da radi u restoranskoj kuhinji svog oca pa je zahvaljujući varjači za nekoliko decenija stekao novac, slavu, ali porodični sklad
Džejmi Oliver, Foto: 24 Kitchen
Džejmi Oliver, Foto: 24 Kitchen

Kada on sprema hranu, sve izgleda jednostavno, ukusno i obiluje bojama. Zovu ga kuvarskim genijem koji je u stanju da i nogu od stola učini jestivom. Naravno reč je o Džejmiju Oliveru (37) čije se emisije prikazuju na kanalu 24 Kitchen. Osim što je savršen za kulinarskim pultom, veoma je šarmantan i dopadljiv ženama, što je još jedan od razloga zbog čega se njegovi obožavaoci širom sveta broje u milionima. Ne samo da je uspešan u poslu kojim se bavi, već je i veoma posvećen svojoj porodici. Tako se početkom novog milenijuma oženio dugogodišnjom devojkom Džulijetom Norton sa kojom ima četvoro dece, tri ćerke Popi (10), Dejzi (9), Petal (3) i sina Badija Bera (2). Oni žive na nekoliko lokacija, a najpoznatija je njihov ranč u blizini Londona gde Jamie sam gaji i priprema organsku hranu, a baš tu je snimljena i jedna od njegovih emisija.

Story: Šta je za vas najveće zadovoljstvo?

- Kada sam kod kuće sa svojom ženom i decom.

Story: Kako vidite sebe za pet godina? O čemu sanjate?

 - Ja u stvari ne razmišljam toliko unapred, ali nadam se da ću i dalje raditi ovo što radim i da ću u tome uživati kao što to činim trenutno.

Story: Već vas gledamo na televiziji, u knjigama, magazinima… Šta još možete da uradite?

- Širom sveta imam različite restorane, kao i mnogo ukusnih prehrambenih proizvoda koji se prodaju u supermarketima. Uz to, mnogo radim sa kompanijama kao što je Tefal koje prave kvalitetnu, a dostupnu opremu za pripremanje hrane.

Story: Koje je prvo jelo koje ste pripremili kada ste počeli da radite kao profesionalni kuvar?

- Pomagao sam u kuhinji u pabu svoga oca već kada sam imao sedam, osam godina, ali ne sećam se tačno prvog jela koje sam pripremio potpuno samostalno. Pamtim da sam umeo da spremim odličnu pečenu piletinu kada sam imao 11 godina.

Story: Vaše ime je jedna od prvih asocijacija na svežu hranu u čitavom svetu. Koji su vaši ciljevi u svetu ishrane?

- Moj cilj je da edukujem i decu i odrasle širom sveta da se zdravo i pravilno hrane, a kad to kažem, mislim na sveže, a ne na skupe sastojke. Sa malo znanja možete da pripremite brz, jeftin, ukusan i zdrav obrok. Takođe, treba razumeti da nema ništa loše u stvarima kao što je brza hrana, ali ona treba da bude poslastica i izuzetak, a ne nešto što jedete svakodnevno.

Story: U čemu je tajna brzog kuvanja bez potpunog haosa u kuhinji?

- Zavisi šta kuvate.  Neka jela su jednostavna i za njih je potrebna samo jedna šerpa, nož i daska za seckanje. Za druga je potrebno mnogo više opreme. Iz svog iskustva mogu da kažem kako rad iznad prazne sudopere i posuda za otpatke u blizini dok pripremamo hranu, pomažu da se nered svede na minimum.

Story: Koji je osnovnim sastojak u svakoj kuhinji?

- Stvarno veoma volim papričice, mislim da sam i malo zavisan od njih. Malo vreline uvek prija! Verovatno bi to bio moj izbor jer postoji toliko toga što možete s njima da uradite. Naravno, ovo ne funkcioniše u svakom jelu, ali one imaju moć da dodaju uzbudljivu notu mnogim stvarima. Znam da treba da izdvojim samo jedan sastojak, ali ako mi dozvolite da prokrijumčarim još nekoliko, izdvojio bih još i limun i beli luk, pošto oba dodaju tako mnogo ukusa i jako su upotrebljivi.

Story: Kako biste nekoga ko nikada u životu nije kuvao ohrabrili da pokuša?

- Mislim da treba početi sa jednostavnim stvarima.  Ukoliko o kuvanju ne znate baš ništa, pronađite prijatelja koji može da vam pokaže nekoliko jednostavnih recepata i pokušajte da ih spremite sami. Nikada nisam upoznao nekoga ko nije oduševljen kada nešto od početka do kraja skuva sam. Kada spremite dobar obrok za svoje prijatelje i porodicu, osećate se ispunjeno, a to veoma prija.

Story: Šta vas čini drugačijim od kolega koji imaju sopstvenu TV emisiju o kuvanju?

- Uvek sam se trudio da svoje TV serije učinim zanimljivim i dostupnim svima. Bilo da se radi o nečemu kao što su Džejmi kod kuće ili Džejmijeva škola iz snova, uvek su to emisije koje su lake za gledanje i u svakoj postoji nešto što gledaoca tera da o hrani razmišlja na nov način.

Moni Marković

 

 

makonda-tracker