Plejboji ponovo u akciji

0
Kultna beogradska grupa Playboy vraća se na muzičku scenu nastupom na ovogodišnjem Beer festu gde će proslaviti dvadeset godina od nastanka benda i publici predstaviti nove pesme
Plejboj
Plejboj

Nakon što su se razišli u proleće 1999. godine, četvorka okupljena u grupi Playboy,  koja se proslavila pesmama Grizi metak, Superstar, Znaj, Ko je ko, Zajedno… s velikim nestrpljenjem očekuje susret sa beogradskom publikom na Festivalu piva. U intervjuu za Story otkrili su zbog čega se grupa raspala, šta su članovi benda radili u međuvremenu, da li im se muzički senzibilitet menjao, ali i šta očekuju od povratka na scenu.

Story: Zbog čega ste odlučili da se okupite posle toliko godina pauze?

- Osnovni razlog je da je ove godine tačno dvadeset godina od formiranja benda i prvih koncerata u KST-u i Domu omladine 1992. godine, tako da smo hteli da proslavimo taj, na neki način, jubilej. Takođe smo dobili poziv od organizatora Beogradskog Beer festivala da nastupimo, a pošto je to najveća r’n’r manifestacija u Beogradu, lako smo se dogovorili. I na kraju poslednji razlog, ali možda nama i najbitniji, napravili smo nove pesme i publika na Beer festu imaće priliku premijerno da ih čuje, a odsviraćemo i većinu starih numera koje ljudi vole.

Story: Važili ste za kultnu grupu devedesetih. Zašto se Playboy zapravo raspao?

- Plejboji su prestali sa radom 1999. godine u vreme bombardovanja Beograda i Srbije. Besmisao te situacije i propast svih uslova za normalan život i rad naveli su nas na taj potez. Nismo bili u mogućnosti da radimo muziku na dovoljno visokom nivou koji smo sami sebi nametnuli. Pomislili smo kako je došao trenutak da neki novi i mladi bendovi nastave tim putem, ali vreme nas je demantovalo. Ispostavilo se da političke promene nisu dovele i do promene kulturne klime, već naprotiv, došlo je do ekspanzije primitivizma, kiča i šunda. Svi članovi benda su imali neka nova interesovanja i posvetili smo se ličnom razvoju i privatnom životu.

Story: Čime ste se bavili za to vreme?

- Igor Perović koji svira gitaru radio je muziku za filmove R’n’r uzvraća udarac i Parada, montirao zvuk u filmovima, Apsolutnih sto, 1 na 1, Država mrtvih, Skoro sasvim obična priča, Sedam i po i glumio bravurozno u seriji Neki novi klinci. Saksofonista Dušan Petrović je takođe komponovao muziku za filmove Mrtav ladan i Čitulja za Eskobara, muziku za seriju Kazneni prostor, vodi elektro-jazz projekat Dvojac bez kormilara i Menson-Benson sekstet, član je sastava Fish in Oil i ansambla za savremenu muziku Gradilište. Bubnjar Goran Milošević je član etno-jazz sastava Naked, a najpoznatiji je kao stalni član benda Aleksandre Kovač i benda Svi na pod kao i na mnogim drugim projektima. Roman Goršek koji svira bas uglavnom se bavio studijskim radom i muzičkom produkcijom, a zajedno s Aleksandrom Kovač dobitnik je prve MTV nagrade za Srbiju. Vlasnik muzičke agencije RAprodukcija s kojom je producirao muziku za mnoge izvođače u regionu i inostranstvu, radio je muziku za reklame i predstave Doručak kod Tifanija, Džon Piplfoks, Miris kiše na Balkanu, Bura i još mnoge druge, kao i muziku za seriju Lisice. S Aleksandrom Kovač osnovao je školu pevanja Beogradski glas.

Story: Šta očekujete od povratka na scenu?

- Dobro smo informisani o situaciji na muzičkoj sceni koja možda nikad nije bila gora za ovu vrstu muzike, ali to i može biti izazov za nas posle toliko vremena. Svi smo u bendu raspoloženi da pokažemo šta smo sve naučili ovih godina i da dokažemo da smo i dalje sigurno jedan od najboljih sviračkih i live bendova. Verujemo da će naše iskustvo, znanje i nepresušna energija doprineti povratku pravog rock & rolla na scenu. Očekujemo da uživamo u muzici kao i uvek.

Story: Da li se vaš pogled na muziku promenio dok ste bili odsutni?

- Pre svega, svi smo pomalo ostvarili svoje lične zelje, a možda i neke snove. U međuvremenu su se muzička industrija i biznis promenili za 180 stepeni, internet i novi mediji su uveli nove standarde i pravila. Takođe, neki naivni i romantični pogledi na muzički biznis su se iskustvom promenili, tako da nas ništa ne može iznenaditi. A inače, ako se neko seća, Plejboji su uvek bili bend koji pored toga što vrhunski svira ume i da razmišlja.

Story: Postoje li neki novi bendovi ili izvođači čiji rad vam se dopada?

- Svetska muzika je u velikoj krizi i vrlo malo je ostalo ozbiljnih izvođača, ali na underground sceni sigurno postoje neki novi i kvalitetni muzičari za koje ćemo tek čuti. Što se tiče domaće scene, ona je uvek vitalna, posebno alternativna scena okupljena u zgradi BIGZ-a kao što su Straight Mickey & the boys i Repetitor, kao i noviteti na hip- hop sceni Zvezde Grajma, Gazda Paja...

Story: Planirate li novi album?

- Albumi kao format za izdavanje muzike odlaze u istoriju, ali ukoliko bude postojalo interesovanje i to je moguće. U svakom slučaju snimićemo dve nove pesme i na taj način prezentovati svoje ideje, to će biti kao neka starinska singl ploča sa A i B stranom. Jedino što je sigurno jeste to da ćemo nastaviti sa live nastupima i koncertima u zemlji i regionu, a krajem godine pretpostavljam da ćemo odsvirati i jedan beogradski koncert.

Jelena Kulović

 

makonda-tracker