Dušan Kecman: Roditeljstvo me je promenilo

0
Košarkaš Partizana Dušan Kecman osvrnuo se na način na koji vaspitava svog preslatkog sina Andreja, ali i na težinu bremena koji svaki sportista privržen porodici mora da nosi.
Dušan Kecman, Foto: Nemanja Atanacković
Dušan Kecman, Foto: Nemanja Atanacković

Mada se Dušan Kecman (34) u javnosti uglavnom pojavljuje zbog uspeha na košarkaškom terenu, ovaj put povod je potpuno drugačiji. On ne samo da se upisao u istoriju srpske košarke, već ga mnogi koji ga poznaju opisuju kao tatu za primer. Upravo je ta njegova osobina tema intervjua za magazin Story u kome je govorio o porodičnim odnosima, ali se osvrnuo i na  vaspitanje sina. Inače, Dušan Kecman će uskoro proslaviti petu godišnjicu braka sa suprugom Andreom koja mu je pre petnaest meseci rodila sina Andreja na koga je neizmerno ponosan.

Story: Koliko vas je roditeljstvo promenilo?

- Nakon rođenja deteta, neki prioriteti u životu zauvek su se izmenili. Naravno da je Andrej sada centar naše pažnje i sve podređujemo njemu kako bi on imao lepo, zdravo i srećno detinjstvo ispunjeno ljubavlju. Mislim da se porodični duh koji je veoma bitan u životu i zajedništvo unutar porodice deci prenose od malih nogu i to je važna stavka u njihovom odrastanju.

Story: Da li ste postali uviđavniji čovek otkako vam se rodio sin?

- Trudio sam se, a i roditelji su me vaspitali da u svakom trenutku budem uviđavan. Roditeljstvo to može još više da pospeši. Kao što sam rekao, ono vas tera da budete još bolji, odgovorniji, pozitivniji…

Story: Koje je osobine Andrej nasledio od vas, a u kojima prepoznajete gene svoje supruge?

- Još je rano govoriti koje je osobine nasledio od supruge, a koje od mene. Za sada su podeljena mišljenja na koga više liči, a za procenu osobina  sačekaćemo da odraste. Jedino što se od malih nogu nazire jeste karakter.

Story: Da li je teško održavati brak na daljinu i koliko vam supruga i sin nedostaju kada nisu sa vama pošto posao sportiste podrazumeva učestala odsustva od kuće?

- Život sportista je veoma specifičan upravo zbog raznih obaveza koja iziskuju čestu odvojenost od kuće. Na svu sreću, putovanja traju dva do tri dana, tako da je to period koji lakše može da se podnese u odnosu na vreme kada su pripreme pred sezonu u toku, pa su onda sportisti odsutni i do tri nedelje. Tada mi mnogo nedostaju i zato suprugama sportista treba odati veliko priznanje.

Story: Imate li i dalje vremena za prijatelje i druženje kao pre braka? Da li vam nekada nedostaju čari momačkog života?

- Trudimo se da imamo normalan životni ritam i da najbliže prijatelje što češće viđamo. Naša prijateljstva negujemo jer to je ono što čoveka čini bogatim.

Story: Zašto ste odlučili da prihvatite učešće u Pampers akciji?

- Dopala mi se ideja o promovisanju sporta kod dece. Sport i igra su nešto najlepše i najzdravije što mališani treba da spoznaju i zavole jer se tako pravilno razvijaju, socijalizuju i funkcionišu kao tim. S obzirom na to da sam i sam sportista, mogao sam da im prenesem neka svoja iskustva, ali i da dosta toga naučim kroz ovu kampanju. 

 

Razgovarala: Moni Marković

 

makonda-tracker