Vesna Dedić: Ne mogu da živim sama

7
Da li su uspešne žene hladne u ljubavi? Šta je odlučila posle razvoda? Koliko su joj te emotivne odluke donele, a koliko odnele i koja očekivanja ima od svog muškarca govori novinarka Vesna Dedić
Vesna Dedić, foto: Marko Poplašen
Vesna Dedić, foto: Marko Poplašen

Iako u javnosti odaje utisak temperamentne i glasne Crnogorke, žene lafa i drugara, između svoja četiri zida novinarka Vesna Dedić (44) samo je krhka dama kojoj imponuje neusiljena muška pažnja. Vesnina emotivnost i nežnija strana najbolje se spoznaju u njenim romanima, a poslednji u nizu bestselera je Ti si meni sve koji će s prvim danima juna ugledati izloge knjižara. Svoju oazu autorka emisije Balkanskom ulicom izgradila je kraj ćerke Lenke (11) koju je dobila u prvom braku, a posle ovog iskustva, iako se nije razočarala u ljubav, o ponovnom odlasku pred matičara više ne razmišlja. Ipak, priželjkuje onog koji će je sakriti od zlih pogleda i na čijem će čvrstom ramenu pronaći utočište i beg od samoće.

Story: Nervira li vas predrasuda da su uspešne žene hladne u emotivnim odnosima?

- Ne, volim što je tako. Ako sa predrasudom kako sam hladna učini sve da dobije od mene toplinu, onda taj muškarac to stvarno želi. Moja junakinja kaže da su muškarci po prirodi lovci, a žene srne. I ja se toga držim i sramota me je kada vidim da žene izigravaju lovce, a muškarci se pretvaraju u srndaće i lovinu.

Story: Plašite li se muškaraca koji bi sa vama bili iz koristi?

- Ljubav i strast nikada se ne mogu glumiti, te nemam tu vrstu straha. Ako mu je do koristi, onda će pre smuvati neku direktorku banke ili ako mu je do popularnosti, neku starletu koja se predstavlja kao pevačica. Moj kvalitet kad je reč o muškarcima jeste to što ne moraju da brinu da ću sa njima biti iz koristi jer renome u društvu, torbe i letovanja mogu da podmirim sama. Ako sam sa nekim, to je zato što sam zaljubljena, što poštujem njegovu ličnost, a ne debljinu desnog džepa njegovih farmerki.

Story: Šta mislite sa kakvim se sve preprekama i predrasudama danas susreću uspešne i samostalne žene?

- Marina Tsvetaeva u svojim stihovima kaže: Ja nisam ni devojčica, ni žena, i mogu i bez lutaka i bez muškaraca, ali sam sa tobom poželela da to ne mogu. Eto, najveća prepreka je što većina muškaraca ne shvata ove stihove kada se približe uspešnoj i samostalnoj ženi. Važno je da muškarac poštuje njen uspeh, ali da voli sve ono što krije od drugih. Da ceni njenu samostalnost, ali da ne dozvoli da se pored njega oseća usamljeno.

Story: Da li ste zaljubljeni?

- Kada Lenki priznam da sam zaljubljena i pokažem joj u koga onda ću i novinarima odgovoriti na to pitanje. Ni dok sam bila u braku nisam se slikala sa mužem i pričala o svom nenormalno lepom bračnom životu, pa ne bih ni sada, kao razvedena majka jedanaestogodišnje devojčice.

Story: Kakvog muškarca priželjkujete kraj sebe?

- Onog zbog čije ću ljubavi biti spremna i u vatru i u vodu, a on će sve učiniti da se ne udavim i ne izgorim.

Story: Šta mora da ima muškarac da bi privukao vašu pažnju?

- Dodir koji osećam i kada nije pored mene, ramena kojima će me zakloniti od zlih pogleda, stav o onome što govori, strast u postupcima i hrabrost da podnose svakakve životne okolnosti. I da me ne gleda kao lice sa TV ekrana već kao nekoga ko pripada njemu i Lenki.

Story: Smatrate li da žena u Srbiji i nakon četrdesete može da upozna idealnog partnera?

- Kada izgubi svoju ljubav, junakinja romana Ti si meni sve čeka do svoje 42 godine takvu ljubav i strast i pronalazi je u sedamdeset i sedmoj. Ako je žena do svoje četrdesete uspela da bude i voljena i razočarana, da rodi dete, osigura sebi egzistenciju, onda ona zna kakav partner je baš za nju idealan, ima slobodu da bira srcem, a ne u skladu sa onim šta od nje očekuju roditelji i okolina i najvažnije čini je srećnom osećaj da voli više nego osećaj da je voljena.

Story: Plašite li se samoće?

- Da. Sve mogu sama u smislu egzistencije, ali ne mogu sama da živim. Pored mene uvek mora biti neko ko će me inspirisati na postupke. Ništa ne radim samo zbog sebe, uvek postoji osoba koja će svemu što radim davati smisao.

Sada živim sa Lenkom, a i izvan svog doma okružena sam sa mnogo ljubavi i kada se probudim, znam zbog koga i u ime čega bilo šta radim. Kada Lenka ne bude živela sa mnom, sigurna sam da neću moći da podnesem da se budim sama. Radije ću otići u starački dom i voditi literarnu sekciju.

Story: Da li ste nakon razvoda razmišljali o braku?

- Posle razvoda odlučila sam da Lenku ne suočavam sa svojim emotivnim životom i da se nikada više neću udavati. Brak je predivan dok postoji ljubav, ali onog trenutka kada postane  interesna zajednica, kada satima ne razgovarate, spavate u odvojenim krevetima, volite nekog drugog, a zbog finansijskih obaveza ili pritisaka roditelja ne menjate adresu, onda je on teška robija. Obično mnogi opravdanje što su ostali u lošem braku nalaze u izgovoru da su to uradili zbog dece. To je licemerno jer najveća kazna za decu jeste da rastu u kući u kojoj se ili ćuti ili svađa i gde se roditelji ne bude jedno drugom na ramenu.

Story: Sve češće smo svedoci veza u kojima su dame i po deset godina starije od svojih partnera. Kakvo je vaše mišljenje o takvim romansama i da li biste se upustili u sličnu?

- Prava ljubav ne gleda ni u izvod iz matične knjige rođenih, ni u diplomu, ni u tekući račun, ni u stambene kvadrate, ni u veroispovest ni u greške iz prošlosti.

Story: Šta su vam donele, a šta odnele godine?

- Ne razmišljam o tome. Verujem da će mi se lepe i važne stvari tek desiti u životu. Žena je stara onog trenutka kada prestane da želi i čini dobro i sebi i drugima.

Story: Koliko pažnje posvećujete svom izgledu?

- Imam sreću da mi je genetika podarila dobar ten, pa ne idem kod kozmetičara i privatno ne koristim puder i tešku šminku. U periodima kada pišem roman zbog mnogo sedenja ugojim se pet kilograma, onda ih skidam kombinujuću dijetu, pilates i mezoterapiju kod doktorke Dokmanović. Mislim da je važno da žena izgleda čisto i negovano, da zrači i ima harizmu, da ona nosi haljinu, a ne haljina nju. Treba da shvati da, ako brine o svom telu, može biti erotična i u beloj pamučnoj majici od dva evra jer se muškarci ne zaljubljuju u kopiju Louis Vuitton torbe već u dodir ruke koja je nosi…

Story: Da li ste pristalica estetskih korekcija i da li ste se do sada podvrgli nekom takvom tretmanu?

- Ako će neko biti srećniji sa novim grudima ili usnama, neka ih stavi. Neke žene su postale nakaze kada su stavile silikone u usne i ja to nikada ne bih uradila kao ni bilo koju intervenciju koja bi mi promenila lični opis. Imam 44 godine i nemam potrebu da glumim tinejdžerku i drugaricu svoje kćerke. Ništa nisam radila na sebi, ali ako me posle pedesete moj lik u ogledalu bude nervirao, naravno da ću iskoristiti tekovine medicine 21. veka.

Story: Šta najvernije oslikava prolaznost vremena?

- Oči. U njima se vidi sve što si proživela i naučila, koliko si bila voljena a koliko patila, da li si ispunjena ili prazna, da li te je vreme nateralo da budeš zlo ili te je iskustvo učinilo boljim čovekom. Jeza je kada vidiš botoksiranu ženu sa jagodicama bebe i u pogledu veliko ništa ili zlo.

Story: Kada biste se jednog dana upustili u pisanje autobiografije, kako bi glasio njen naslov?

- Nikada neću napisati autobiografiju jer bih time povredila i sebe i druge.

Story: U kakvoj atmosferi je nastajao roman Ti si meni sve?

- Idealnoj. Pisala sam pod adrenalinom velikih očekivanja čitalaca i uspeha prethodnih romana, provela zimu u Budvi sa osećajem spokoja i vedrine u stanu crnogorske slikarke Milene Mijović-Durutović i završila pisanje u zavejanom Beogradu, okružena ljubavlju i podrškom onih koji me vole.

Danilo Mašojević

 

 

makonda-tracker