Rudolf Van Vin: Šta želiš to i ostvariš

0
Čvrsta odluka da ostvari svetsku slavu bila je putokaz slavnom kuvaru Rudolfu Van Vinu da stigne do Holivuda i ispuni svoje snove o kojima je počeo da mašta još kao desetogodišnji dečak
Rudolf Van Vin, foto: Luka Šarac
Rudolf Van Vin, foto: Luka Šarac

Uprkos činjenici da je u Holandiji, zemlji u kojoj je rođen, kao i celoj Zapadnoj Evropi, velika televizijska zvezda, celebrity kuvar Rudolf Van Vin (45) izuzetno je prijatna osoba. Njemu ništa nije teško. U stanju je da ispuni sve zahteve fotografa kome pozira, da deli autograme svima koji mu to zatraže, ali i da vreme rezervisano za odmor potroši na davanje intervjua. Možda bi mogao da posluži kao primer i domaćim ličnostima koje ovakve zahteve često izbegavaju pod izgovorom kako je to ispod njihove časti. Domaća javnost ovog prijatnog kuvara upoznala je kroz emisije koje se prikazuju na televiziji 24 Kitchen, a u prilog činjenici da je za kratko vreme postao veoma popularan, svedoči i to što svi njegov dolazak u Beograd komentarišu jednom upitnom rečenicom: Stvarnoooooo?!

- Prvi put sam u Srbiji i imao sam priliku da upoznam mnogo fenomenalnih ljudi. Oduševljen sam svim što sam video, ali poseban utisak na mene ostavila je činjenica da su ovde svi prijateljski nastrojeni.

Story: Jeste li ranije imali priliku da upoznate neke kuvare s ovih prostora?

- Pre nekoliko meseci upoznao sam Nenada Veljkovića kada je došao u studio naše televizije da snima emisiju koja se odnedavno emituje na 24 Kitchen.

Story: Kako vam se dopada njegov stil kuvanja?

- Mislim da je odličan u komunikaciji sa gledaocima. Fenomenalno kuva i odlučno govori o tome. Hrana nikada ne treba da govori o kuvaru, već o onom za koga se priprema. Za sledeću sezonu planiramo novi serijal emisije The Taste of  Life Travel u okviru koje će jedna epizoda biti posvećena Beogradu, Srbiji, ovim fenomenalnim ljudima, gastronomiji i njihovom načinu života.

Story: Kada ste zavoleli kuvanje?

- Sa deset ili jedanaest godina već sam znao čime želim da se bavim. Za to je, na prvom mestu, kriva moja majka. Ona nije volela da kuva, ali je obožavala da konzumira ukusne specijalitete. S druge strane, moj otac je bio mornar i od njega sam slušao brojne priče o kulturama i ukusima sa različitih strana sveta. Pitao sam roditelje da upišem školu kuvanja, oni su mi to dopustili i evo me...

Story: Koliko vam je bilo potrebno vremena da naučite kako da brzo rukujete nožem i sitno sečete luk?

- Za mene je to rutinska stvar jer sam godinama učio da to radim. Ne razmišljam o pokretima i to mogu da uporedim sa vozačem automobila koji ne broji koliko puta u toku vožnje promeni brzine. Na primer, meni je čudno kako to ljudi rade i uvek se sav preznojim.

Story: Da li je vaša ćerka Doris nasledila ljubav prema kuvanju?

- Ona ima osamnaest godina, a trenutno je zanima samo da izađe iz kuće i provodi se sa svojim društvom. Interesuju je moda i momci, ima veoma lepog dečka i nije naročito zainteresovana za kuvanje. Ja ne želim da utičem na nju, Doris je osoba za sebe. Kada pogreši, uzdigne se i nastavi dalje, na šta sam veoma ponosan.

Story: Koga biste od svojih kolega posebno izdvojili?

- Zaista poštujem svakog kuvara, zato što je svaki od njih jedinstven. Veoma cenim rad američkog kolege Emerila Lagassea koji je pre Jamiea Olivera govorio o problemu gojaznosti i učio ljude kako da kuvaju. Volim entuzijazam Jamiea Olivera i strast s kojom se bavi kuvanjem.

Story: Šta vam se zanimljivo dešavalo tokom karijere?

- Dok sam u Holandiji radio svoj šou-program na televiziji, slušao sam kako svi komentarišu dodelu Oskara. Pričali su o poznatim ličnostima, haljinama, nagradama, ali nikoga nije zanimalo ko priprema hranu za tu manifestaciju. Takvo saznanje nije mi se dopalo pa sam rekao kako ću sledeće godine ja spremati desert za Oskar party. Pitali su me da li imam vezu, odgovorio sam da nemam, ali sebi sam obećao da ću to ostvariti jer bih u suprotnom ispao lažov. Ipak, nisam znao odakle da počnem.

Story: I šta ste učinili?

- Otišao sam u Holivud, saznao ko je zadužen za pripremu posluženja za šou, pronašao restoran gde gospodin radi i tri dana čekao da me primi. Kada su videli da ne planiram da odem, upriličili su sastanak. Rekao sam mu da sam iz Evrope jer Amerikanci uvek sa strahopoštovanjem reaguju na takvu informaciju. Pitao sam ga za dozvolu da s njim spremam desert. Odgovorio mi je kako ima odličnu asistenticu i pozvao je da dođe. Na moju sreću, ona je znala ko sam i kako radim. Bila je oduševljena i šefu je prenela svoju želju da me vidi u svom timu. Tako sam pripremao desert za Oskar party. Kada nešto dovoljno želite, onda je sve moguće.

Story: Jeste li ste tom prilikom sreli neku slavnu ličnost?

- Sećam se da je u sali za stolom do mene sedeo Klint Istvud. Okrenuo sam se prema njemu, klimnuo glavom i rekao: Zdravo. Bio sam strašno cool, a u sebi sam hteo da izgorim od želje da mu zatražim autogram i slikam se s njim. Sutradan se slična situacija ponovila i sa Kijanu Rivsom.

Story: Koliko je ljubav važna u vašem životu?

- Ljubav je izuzetno važna, ona je sve u životu.

Moni Marković

 

 

 

makonda-tracker