najtužnija lepotica

Bila je NAJLEPŠA JUGOSLOVENKA, ljubila poznate umetnike, pa skončala tragično: Tužan kraj veličanstvene Nikice Marinović

0

Najuspešnija mis zemlje koja više ne postoji, Nikica Marinović, ostaće upamćena kao simbol jugoslovenske lepote, a njega tragična životna priča slama i najtvrđa srca.

Nikica Marinović
Nikica Marinovićfoto: British Movietone/Youtube printscreen

Rođena 1947. godine u siromašnoj porodici u Rijeci dubrovačkoj, Nikica Marinović bila je drugo dete ribara Perice i domaćice Drage Marinović.

 

Odmalena se isticala neobičnom lepotom i veoma rano ušla u svet glamura i poznatih. Naime, 1965. godine, još uvek učenica Ekonomske škole Nikica Marinović, šetala je ulicama Dubrovnika kada ju je otkrila Zorica Mutavdžić, urednica tada popularnog jugoslovenskog magazina Bazar.

 

Nakon što su joj roditelji i tadašnji momak, bubnjar Vlado Raspudić, dali odobrenje, mlada Nikica učestvovala je na izboru za mis Jugoslavije na kom je odnela ubedljivu pobedu, te otišla na put Londona na svetski izbor. 

Titula najlepše žene na svetu devetnaestogodišnjoj Nikici izmakla je za dlaku, a priča se kako je mesto prve pratilje nepravedno ponela samo zato što je predstavljala komunističku zemlju na londonskom takmičenju.

 

Ipak, proglašena je za najlepšu Evropljanku, a u istoriju će zauvek ostati upisana kao prva žena koja je ikada predstavljala Jugoslaviju na ovoj manifestaciji. Nijedna sledbenica Marinovićeve nije uspela da se kotira bolje od nje. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asian Sashes (@asiansashes)

 

Ubrzo na Nikicinu adresu stiže ponuda iz Holivuda, i to od Roberta Roselinija lično. Slavni reditelj bio je toliko zadivljen njenom lepotom, da joj je ponudio glavnu ulogu u svom najnovijem filmskom spektaklu. Mlada misica uljudno je odbila ovu priliku, rekavši kako ona nije stvorena za glumu.

 

Da Roselini nije jedini muškarac kog je lepa jugoslovenka očarala, bilo je jasno kada je potpisala saradnju sa tadašnjim modnim magom Aleksandrom Joksimovićem i počela da gradi uspešnu karijeru modela.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Serbia&Montenegro (@serbmne)

 

Marinovićeva se pojavljivala na brojnim događajima, a upravo na jednom od takvih je i upoznala svog prvog supruga, Vuka Vuču, uspešnog reditelja iz ugledne porodice. Ubrzo nakon venčanja dobili su sina Đorđa, dana suspešnog arhitektu. Ovaj brak neslavno se završio nakon samo 3-4 godine.

 

Novu šansu ljubavi Nikica je pružila 1972. godine, kada je u Zagrebu upoznala 14 godina starijeg režisera i scenaristu Zdravka Šotru. Sa njim u braku dobila je sina Marka, a 1980. sledi novo razočarenje i drugi razvod zanosne Jugoslovenke.

 

Nakon još jednog poraza u ljubavi, Marinovićeva ostaje sama sa svoja dva sina i počinje da vodi jedan butik u centru Beograda. Nedugo nakon toga, žena koja je ostala upamćena kao simbol jugoslovenske lepote započinje saradnju sa čuvenim Bazarom, gde sa čitateljkama deli savete o lepoti i nezi.

 

1 / 7 Foto: Youtube screenshot

 

Bila je umetnička duša nadarena za crtanje, a njenu karijeru obeležio je i poslovni ugovor sa modnom kućom "Centrotekstil". Ratna dešavanja u Jugoslaviji duboko su je pogodila i obolela je od depresije, sa kojom se borila do kraja života. 

 

Izgubio joj se svaki trag – prestala je da se viđa sa najbližim prijateljicama i da se javlja ljudima, u potpunosti se osamila i povukla iz javnosti. U novembru 2011. godine, Nikica je pronađena mrtva u svom stanu u centru Beograda, a mediji su tvrdili da je preminula nakon što je popila preveliku dozu tableta za spavanje.

 

Bez oproštajnog pisma ili poruke, lepa Jugoslovenka napustila je ovaj svet u 61. godini života

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zdravko Čolić odbio legendarnu pesmu

 

 

 

 

makonda-tracker