Branko Đurić Đura: Ne volim da se osamljujem

1
Između brojnih putovanja zbog ljubavi prema sedmoj umetnosti glumac Branko Đurić Đura najviše uživa dok je sa porodicom na barki kad se nešto dobro kuva, a srećan je što kraj sebe ima savršenu ženu koja mu je najdraži partner i na sceni
Branko Đurić Đura, Foto: Luka Šarac, Story press
Branko Đurić Đura, Foto: Luka Šarac, Story press

Za njega kažu da je Bosanac koji se najbolje snašao u Sloveniji, a može se reći i šire, jer snima filmove širom Evrope, naročito u Italiji. Dok se starije generacije nostalgično i sa osmehom prisećaju njegovih neverovatnih skečeva u urnebesnom TV serijalu Top lista nadrealista koji su umnogome predvideli i tragična dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, mlađa publika popularnog glumca Branka Đurića Đuru (49) prepoznaje kao autora humorističke serije Naša mala klinika i filma Kajmak i marmelada, ali i umetnika koji je igrao u ostvarenjima Ničija zemlja Danisa Tanovića koji je nagrađen Oskarom 2002. godine za najbolji strani film i Triage u kome je igrao sa Kolinom Farelom, dok je zbog ratne drame U zemlji krvi i meda postao blizak prijatelj sa najpopularnijim holivudskim parom Anđelinom Džoli i Bredom Pitom. Nakon odlaska iz rodnog Sarajeva, svoju malu Jugu pronašao je u Ljubljani gde ima svoje pozorište Teatar 55. Tamo je zasnovao porodicu sa koleginicom Tanjom Ribič (43) sa kojom ima ćerke Zalu (15) i Elu (6), ali je veoma blizak i sa sinom Filipom (21) iz prvog braka koji je na studijama dizajna. U susret premijeri američkog filma Beži, Maco, beži, koji je prikazan 27. marta i u Domu omladine u Beogradu, Đura u intervjuu za Story govori koliko je ponosan što je odrastao u mešovitoj porodici, o istinskim trenucima sreće, ali i zbog čega svoju decu uči da ni na koji način ne dele ljude.


Story: Kako je izgledala vaša saradnja sa rediteljem
Johnom Stockwellom u novom filmu Beži, Maco, beži?
- John je sjajan reditelj i zabavan tip. Bilo je prijatno raditi s njim, a još prijatnije družiti se izvan seta.


Story: Koliko vam je bio inspirativan lik balkanskog biznismena Branka Jakovića koga igrate?
-
Svi likovi su inspirativni. Bitno je samo naći opravdanje za sve njihove mane i vrline.


Story: Kakav je utisak na vas ostavila Paz Vega koja takođe igra u filmu?
-
Paz sam upoznao na snimanju filma Triage. To je već drugi film koji smo snimali skupa, a viđali smo se i na festivalima. Paz je divna osoba i na kraju snimanja mi je u šali rekla: Šta snimamo sledeće?



Story: Planirate li novi projekat sa suprugom Tanjom?
-
Planiram, a u projektu nam je da napravimo garažu pored kuće. (Smeh)


Story: Zbog čega je ona u moru drugih žena savršena za vas?
-
Teško reči podnesu takav teret. Možda će zvučati patetično, ali ona je deo mene koji mi je nedostajao.


Story: Da li vas više plaši ili raduje to što su vaša deca pokazala interesovanje za glumu i ko je od njih u tome najuporniji?
-
Pošto vrlo dobro znam kako je težak posao glumca, na sve načine se trudim da ih odgovorim od toga. Filip već studira dizajn, Zala ide u prvi razred gimnazije i nju ću teže uspeti da odgovorim od glume. Ela ima tek šest godina i mislim da je ona najbliža tome da nasledi posao svojih roditelja. Uvek im govorim da je samo jedno zanimanje teže od zanimanja glumca - a to je glumica.


Story: Deli li porodica vašu strast prema vegetarijanskoj ishrani?
-
Niko osim mene u porodici nije vegetarijanac. Ipak, i na njihovom jelovniku meso je prilično retko. Jedno je sigurno, niko od nas ne nosi krzno i pravu kožu. 


Story: Gde odlazite kada želite da se potpuno osamite i pobegnete od svega?
-
Nikad nemam potrebu da se potpuno osamim. Najsrećniji sam kad su oko mene prijatelji, moja porodica, kad smo na moru i dok se nešto dobro kuva. Ako se sve to dešava na barki, onda je to sreća na kvadrat.


Story: Polazi li vam za rukom da budete potpuno srećan čovek?
-
Svi imamo svoje svetle i tamne trenutke. Fora je samo u tome da zbir svetlih mora biti veći od zbira tamnih. Zbir svetlih je kod mene, kucam u drvo, trenutno u velikoj prednosti.


Story: Zbog čega se niste pojavili na premijeri filma U zemlji krvi i meda u Ljubljani?
-
Bio sam na snimanju filma u Londonu. Čak sam i odlazak na sarajevsku premijeru zbog toga morao da otkažem.


Story: Jeste li se u nekom trenutku pokajali zbog svog učešća u tom filmu s obzirom na to da je njegovo prikazivanje izazvalo oprečne reakcije u regionu i mnoge vaše kolege koje žive u Srbiji našle su se na udaru medija?
-
Ja sam samo glumac i igram uloge koje dobijem. Uvek se trudim da likove koje tumačim opravdam, bez obzira na to ko su i šta su. Iskreno, jako mi je žao zbog manipulacije u vezi s tim filmom i svako ima potpuno pravo da reaguje na svoj način. Nažalost, na prostorima na kojim živimo reakcije su već vekovima podeljene. Možda sam naivan, ali ipak mislim da je ta naša različitost ujedno i naša prednost pred svim drugim jedinstvenim srećnim zemljama. Odrastao sam u mešovitoj sredini i rođen sam u mešovitoj porodici i iz dana u dan sve sam ponosniji na ljubav svojih roditelja. Svoju decu učim da uživaju u različitosti i da ni na koji način ne dele ljude.


Story: Da li ste i dalje u kontaktu sa
Anđelinom Džoli i Bredom Pitom?
- Da.


Story: Spekuliše se da njih dvoje čekaju blizance i da će se venčati do jeseni. Hoćete li ići na njihovu svadbu?
-
I kad bih znao da je to istina, ne bih vam odgovorio. To je njihova stvar i sami će se odlučiti hoće li i kada će to reći javno.

Story: Očekuje vas i snimanje nastavka filma Dragana Bjelogrlića Montevideo, Bog te video. Kako vam se dopada taj projekat?
-
Sa Bjelom i njegovom ekipom snimao sam prošle godine na Tenerifima. Bilo je tako zabavno da jedva čekam na nastavak snimanja.


Story: Da li ćete uskoro nastupiti u Beogradu sa svojim bendom Bombaj štampa?
-
Pripremamo se za koncerte ovoga proleća i nadam se da ćemo se konačno pojaviti i u Beogradu. Poslednji put svirali smo tamo krajem prošlog veka. (Smeh)

Jelena Kulović

 

 

makonda-tracker