Džon Stokvel: Glumci iz Srbije su odlični

0
Američki reditelj Džon Stokvel govori zbog čega je odlučio da deo filma Beži Maco beži koji će biti premijerno prikazan 27. marta u Domu omladine snima u Srbiji i kakva je bila njegova saradnja sa domaćim glumcima
Džon Stokvel
Džon Stokvel

Dugometražni igrani film Beži Maco beži je akciona komedija čija je radnja smeštena na nekoliko lokacija u Evropi.  U toku vip žurke čiji je domaćin balkanski biznismen, američki političar slučajno ubija jednu od devojaka zabavljačica na žurci. Organizovanom akcijom sve prisutne devojke obezbeđenje lišava života. Međutim, jedna od devojaka uspeva da se spasi i sa video snimkom događaja beži od likvidatora. Slučajni zaštitnici pokušavaju da svojim detektivskim sposobnostima reše slučaj i spase atraktivnu devojku. Reditelj Džon Stokvel priča šta ga je vodilo kroz ovaj projekat i kako su izgledali dani snimanja u Srbiji.

Kako ste odlučili da snimate film Beži Maco beži u Srbiji?

- Srbija je bogata lokacijama za snimanja. Posle izviđanja na terenu, bio sam sto posto siguran da ćemo film Beži Maco beži snimati baš ovde. Prvobitna ideja je bila da snimamo film čija se radnja dešava negde u Virdžiniji u Sjedinjenim Državama, mada je bilo teško snimati Srbiju kao SAD. Producent i ja smo doneli odluku da snimamo Srbiju kao Srbiju.

Koliko je ta odluka uticala na kvalitet filma Beži Maco beži?

- Čini mi se da je film dobio na svojoj autentičnosti i vrednosti. Moj zaključak je da ovakava odluka donosi samo benefite filmu, što se kasnije tokom distribucije i reakcije publike širom sveta ispostavilo kao tačno.

Koje biste prednosti ovog filma izdvojili?

- Pre svega glumce-kasting za ovaj film je bio odličan ! Uspeli smo da postignemo sjajne odnose sa glumcima i napravimo dobru saradnju glumaca iz SAD i Srbije. Glumci iz Srbije su zaista odlični i kavlitetni. Bilo je izuzetno zadovoljstvo sarađivati sa odličnim Gordanom Kičićem, Bodom Ninkovićem, šarmantnom Jelenom Gavrilović, Anom Sakić, velikim profesionalcem Brankom Đurićem, Slobodanom Pavelkićem, Vanjom Govorko i drugima.

Šta Vas je najviše vodilo kroz ovaj projekat?

- Sama radnja filma koja je nadasve intrigantna, kao i ideja da radim nešto potpuno drugačije i neuobičajeno. Film sa kojim sam uspeo da pomeram granice, rušim pravila, šokiram.

Kako ocenjujete dane snimanja u Srbiji?

- Lično, nisam imao problema oko ideje snimanja filma u Srbiji, mada su neki glumci i članovi ekipe bili iznenađeni, nisu znali gde se Srbija nalazi. Posle snimanja u Srbiji, svi jedva čekaju priliku da ponovo rade u Srbiji. Srpski izvršni producenti su okupili veoma dobre profesionalce iz filmske industrije i bilo je zadovoljstvo raditi sa njima.

makonda-tracker