Aleksandra Radović: Obazriva sam u ljubavi

2
Pevačica Aleksandra Radović govori šta kao ostvarena osoba u karijeri i roditeljstvu očekuje od svog emotivnog partnera
Aleksandra Radović, foto: Miloš Nadaždin
Aleksandra Radović, foto: Miloš Nadaždin

Pevajući o najlepšim emocijama, tužnim rastancima i ljubavi, pevačica Aleksandra Radović (37) već godinama uspeva da dotakne srca svoje brojne publike. Isto onako kako maestralno muzikom prenosi svoju emociju, ona znalački mudro i hrabro donosi sve odluke, kako u svojoj karijeri koju gradi dugo, strpljivo i bez skandala, tako i u privatnom životu. Jedna od najvažnijih bila je da svoju ćerkicu Ninu (1,5) odgaja kao samohrana majka. Međutim, kako odnedavno bruje domaći mediji, zgodna brineta posle dužeg vremena promenila je svoj singl status devojke i navodno svoje vreme i pažnju poklonila izraelskom kuvaru Reamu Herzu (36) jednom od vlasnika prestoničkih restorana Smokvica… O pogledu na muško-ženske odnose iz perspektive mame i uspešne žene od karijere, Aleksandra je podelila svoje mišljenje sa čitaocima Storyja.

Story: Koliko su se promenili vaši pogledi na ljubav od kada ste postali mama?

- Osim što je ljubav prema detetu na prvom mestu, ništa drugo nije se promenilo. Ne zapostavljam druge vrste ljubavi zbog pažnje prema detetu, samo se dopunjujem. Štaviše, inspiriše me da prema sestri, roditeljima i prijateljima budem posvećena koliko je to moguće i što više okružena ljudima koje volim.

Story: Stičete li nekada utisak da su životni tempo i društvo samohranim majkama oduzeli pravo da vole i ponovo budu zaljubljene?

- Ne.

Story: Šta biste savetovali majkama koje se same bore za budućnost svojih naslednika?

- Ne volim da delim savete, ali svaka majka, pa i ona samohrana, treba da bude na prvom mestu jaka. Ne bih pravila selekciju na ovaj način jer sve majke na svetu imaju isti cilj bez obzira na njihovo poreklo, boju kože ili lični status. Moj savet je da svoje slobodno vreme ne troše uzalud, već da ga bezrezervno posvete detetu. Jedino tada će znati da nisu protraćili vreme.

Story: Da li ste sada obazriviji kada je reč o novim vezama?

- Uvek sam bila obazriva, pa ko će to raditi ako ja za sebe neću. Obazrivost može samo da poboljša i produbi neki odnos, naravno, samo ako je taj odnos pravi i iskren.

Story: A šta je to što se uči s godinama kada su emocije u pitanju?

- Idealno ne postoji, a kada je reč o emocijama, to se uči s godinama. Na početku smo mladi, ludi i mislimo da će ljubav prema jednoj osobi trajati celog života. Što više odrastamo, postajemo i emotivno zreliji. Ne priželjkujemo više gospodina idealnog jer on ne postoji, već gospodina realnog koji nam je srodna duša.

Story: Alber Kami je rekao: Voleti nekog znači pristati da ostariš s njim. Kako vi definišete ljubav i stabilnu vezu?

- Verovatno ima istine u tome. Moji roditelji, kao i mnogi drugi, dokaz su ovog Kamijevog shvatanja. Nema idealne definicije, ali meni je najdraža ona kada se pojave leptirići u stomaku. Mislim da je tada reč o ljubavi. To onda znači da ste osetili kako biste s nekim mogli dugo da se volite. Da ostarite zajedno?

Hmm…

Story: Nedavno su mediji pisali da uživate u novoj romansi sa Izraelcem Reamom Herzom. Da li je to tačno?

- Trudim se da u svemu što radim u životu budem dosledna. U tom smislu, nikada nisam komentarisala svoj emotivni život i tako će ostati. Svoju intimu želim da sačuvam samo za sebe jer će ljudi uvek verovati u ono što oni žele, bilo da je to istina ili laž. Mediji često ne prenose ono što je najvažnije za mene, već samo najvažnije za njih. Izvinjavam se, ja još nisam počela da gradim karijeru na ovaj način.

Story: Koje osobine najviše cenite kod muškaraca?

- Volim kada je muškarac pažljiv. Džentlmeni će razumeti…

Story: Da li ste spremni za novu ljubav?

- Procenite sami.

Story: Šta treba da poseduje izabranik vašeg srca?

- Ključ od mog srca. (Smeh) Potrebno je da me dovoljno poznaje i zavoli baš ovakvu kakva jesam.

Story: Kad žena zavoli, ima oči deteta… Kakvi ste vi kada ste zaljubljeni?

- Kao dok pevam: iskrena, otvorena, jaka i puna energije.

Story: Kojim geslom se vodite kroz život?

- Biti umeren, odmeren i znati ceniti. Pronaći svoje male i velike radosti: male da biste svakog dana mogli da uživate, a velike da biste dobili s vremena na vreme vetar u leđa i znali da radite najbolje za sebe i svoje najbliže.

Story: Koliko pažnje posvećujete svom izgledu?

- Izdvajam dosta vremena za negu kože i kose. Već godinama o mom licu brine kozmetičarka Dragica Kuzman-Petrović, a o kosi frizer Zoran Janković. Trudim se da pratim sve ono što mi oni kažu. Imam zaista veliko poverenje u njihov tim i  takva ulaganja neophodna su za lepu starost.

Story: Da li vam, kao i svakoj dami, prijaju muški komentari na račun izgleda?

- Naravno, da toga nema pomislila bih da nešto sa mnom nije u redu, na svu sreću dobijam komplimente na izgled i svaki put se prijatno iznenadim. Da, i te kako prijaju.

Story: Šta mislite koja su najveća ženska oružja?

- Svaka žena je posebna bez obzira na to da li se ističe spoljašnjom ili unutrašnjom lepotom. Posebnost je kao kec iz rukava kod svakog muškarca. Za mene je najlepše kada se unutrašnja lepota vidi na licu jedne žene.

Story: Uporedo sa karijerom uspevate da se sami izborite sa svim majčinskim dužnostima. Na koji način organizujete svoj radni dan?

- Ne radim ništa što druge zaposlene majke koje imaju malo dete ne rade. Na prvom mestu mi je ćerka i sa njom mi počinje dan. Dok ne odem u školu gde držim predavanja, posvećena sam jedino njoj. Doručkujemo, igramo se, a nakon toga odlazim na svoje radne zadatke. Moje obaveze se menjaju u zavisnosti od dana do dana – jednom odlazim u studio na snimanje, drugi put u školu, a nekada na neki intervju baš kao i sada. Radni dan se završava u predvečerje, kada se ponovo posvećujem ćerkici. Kada putujem zbog koncerata u drugi grad, najčešće je pričuva moja majka i njih dve su kao stare dobre prijateljice. Pri povratku, Nina me nagradi osmehom koji je neprocenjiv, a ja sam u stanju da se igram s njom i zaboravim na umor.

Story: Da li ste stroga mama? Koji su vaši najveći roditeljski strahovi?

- Za nekoliko godina moći ćete i vi da pitate Ninu da li sam stroga mama. Rekla bih da nisam, ali ne bih se zaklela da sve kod mene može da prođe. Imam sreću da nekada ne moram dva puta da joj ponovim šta sme da uzme i sa čim ne može da se igra. Ona je zaista dobra devojčica. Imam uobičajene majčinske strahove: da li spava, ima li temperaturu, da se nije prehladila i slično….

Story: Prepoznajete li već sada neke svoje osobine kod Nine?

- Još je mala, nema ni dve godine, ali neke sitnice poistovećuju se sa mnom. Pevuši po kući, najčešće pesme s jednim samoglasnikom. (Smeh) Pretpostavljam da na neki svoj način ponavlja ono što joj ja otpevam. Mnogi mi kažu da imamo isti osmeh.

Story: A čime ona vama izmami osmeh?

- Pravljenjem raznih grimasa u zamenu za aplauz… Uglavnom svim stvarima koje radi u toku dana.

Story: Koliko pored svih obaveza imate vremena za sebe? Koji su vaši mali rituali koji vas čine srećnom?

- Kada si dobro organizovan, moraš imati vremena za sebe. Redovno treniram u teretani, odlazim na časove joge, večeram sa prijateljima, čitam dobre knjige, opuštam se uz neki film kada Nina spava… Sve su to mali, ali jako važni rituali koji me vraćaju u prirodnu ravnotežu i čine  zadovoljnom i ispunjenom.

Story: Šta slušaoce očekuje na vašem novom albumu?

- Trenutno radim na albumu na kojem će se naći obrade starih narodnih pesama i to predstavlja veliki izazov za mene. Ideja postoji već nekoliko godina, ali nikako nisam imala vremena da se tome posvetim jer sam radila na autorskim pesmama i albumima. Mislim da sada mogu sebi da dozvolim tu vrstu eksperimenta i svojom interpretacijom i aranžmanima koji će biti mešavina popa, džeza, latina, tim pesmama dam neko novo ruho. Što se tiče autorskog albuma, pripremam singl koji će se emitovati na proleće. Album će biti objavljen na jesen.

Story: Koje narodne pesme nameravate da prepevate?

- One koje nisu previše islušane, a ipak još žive u kafani. Svakako pesme Vide Pavlović koja je bila jedna od najboljih pevačica kod nas, zatim Ljiljane Petrović, Hanke Paldum i nekih muških pevača. Verujem da ćete biti jako iznenađeni mojim izborom.

Story: Uporedo sa solističkom karijerom, već sedam godina uspešno vodite školu pevanja. Koliko vas ispunjava ovaj način bavljenja muzikom?

- Potpuno uživam u tom delu mog posla. Volim da podučavam, pogotovo kada vidim da učenici napreduju i usvajaju ono što im pokazujem. Sada konačno imam rezultate, učenike koji rade kao back ili lead vokali, nastupaju, takmiče se… Moj najmlađi učenik

Boris Subotić ušao je u polufinale emisije Ja imam talenat, dvoje starijih učenika u prvih 15 na Prvom glasu Srbije, Vladan Stoiljković je postao frontmen grupe Gitarsi… Sve u svemu, rastemo zajedno. Trenutno je u toku audicija za školu u Novom Sadu, a u Beogradu već smo počeli sa nastavom. Zainteresovani se mogu informisati na mom sajtu www.aleksandraradovic.rs.

 

Danilo Mašojević

 

makonda-tracker