Jovana Balašević: Sama se borim za pažnju muškarca

2
Glumica Jovana Balašević otkriva da je ponovo zaljubljena, ali kaže i da nikada ne dozvoljava da bude izabrana, nego da sama bira partnera
Foto: Andreja Damnjanović, Petar Đorđević
Foto: Andreja Damnjanović, Petar Đorđević

Lepa glumica Jovana Balašević (31) u poslednje vreme čvrsto grabi ka ostvarivanju svojih profesionalnih ciljeva, a vetar u leđa daju joj snažne emocije u novoj romansi. Mada zbog prethodih loših iskustava ne želi da deli svoju intimu sa medijima, atraktivna umetnica sigurna je da ime svog emotivnog partnera neće skrivati tek onda kada bude sigurna da je pronašla muškarca kraj kojeg će želeti da ostari. Lepa Đoletova kći, kako mediji neretko nazivaju najstariju naslednicu slavnog kantautora Đorđa Balaševića (59,) vremenom višene haje i na komentare da svoje uspehe duguje popularnom ocu, pa danas naglašava da je na predrasudama koje se vezuju za njeno ime čak i zahvalna. Junakinja filma Kao rani mraz, koja će se uskoro predstaviti i u komadu Tajni život Grete Garbo u Operi i teatru Madlenianum, u intervjuu za Story otkriva kako se bori za pažnju svog muškarca, ali i kako joj se čini da lepota zavođenja praktično više ne postoji.

Story: Da li ste trenutno ispunjeni na emotivnom planu?

- Da.

Story: Hoćete li obelodaniti ime svog partnera?

- Radila sam to ranije i znam da je pogrešno i nepotrebno. Zato se trudim da me u javnosti nema, osim ako povod nije posao.

Story: Uživate li kada vam muškarci poklanjaju pažnju ili vam to ne prija?

- A ne, nikada mi je niko nije poklanjao. Za nju se borim, postižem je  i održavam.

Story: Volite li da birate ili da budete izabrani?

- Uvek biram.

Story: Umeju li muškarci u današnje vreme da se udvaraju?

- Uglavnom ne mada se zaista trude. Svi posežu za prečicama i sve gubi smisao. Lepota zavođenja gotovo da ne postoji. Usporavanje je reč koja nam je svima potrebna. Stani i pomiriši ruže.

Story: U februaru ćete imati premijeru predstave Tajni život Grete Garbo. Kakav je utisak na vas ostavio komad koji pripremate?

- Komad mi se dopao na prvo čitanje. Miro Gavran je dramski pisac koga sam zavolela kada sam imala dvanaest, trinaest godina i to gledajući desetak puta njegovu dramu Ljubavi Džordža Vašingtona koja se tada igrala u Srpskom narodnom pozorištu. Obožavala sam taj tekst, a tako i ovaj o Greti Garbo jer je reč o sjajnom piscu koji toliko toga daje.

Story: Jeste li istraživali život čuvene glumice dok ste spremali predstavu?

- Kako da ne. Divno je kada radite predstavu o ljudima koji su zaista postojali. To je za glumca dragoceno jer ima toliko toga što bi inače smišljao, izmišljao, kreirao, stvarao sam. Meni je to velika inspiracija, ali i dodatna odgovornost.

Story: Kako se pripremate za ulogu?

- Svaka uloga je zahtevna i za mene nema malih i velikih uloga. Pažljivo ih biram i radujem se jednoj ovakvoj u mom repertoaru. Uloga psihijatra Linde drugačije je od svega što sam do sada radila. Imam divne partnere, ali ne mogu da kažem da se i pored svega što mi ide naruku ne mučim.

Story: Fascinira li vas nešto posebno iz života Grete Garbo?

- Ona je bila sjajna ličnost. Šveđanka u Holivudu, naizgled hladna i bezobzirna, a to što se iz sveta filma povukla sa trideset šest godina i ostala upamćena kao prelepa i mlada dokaz je da treba znati i stati. Krila se od novinara do svoje smrti, odolela javnom životu i živela na imanju. Veoma inteligentna žena.

Story: Da li je istina da ste oduševili Tanju Bošković na čitajućoj probi i da je ona žarko želela da vas vidi u toj ulozi?

- Da, sve je bilo spontano. Dobre energije su se prepoznale i dobili smo odmah dijaloge sa čudnom hemijom. Od Tanje tokom proba dobila sam nadimak kamdžija, što naravno smatram komplimentom.

Story: U intervjuu za prethodni Story Tanja je rekla da je zbog vašeg prezimena imala predrasude o vama. Kako je izgledala vaša prva komunikacija i kako ste uspeli da je razuverite?

- Imala sam sreću da je Tanja bila na mojoj predstavi Miris kiše na Balkanu pre nego što smo se upoznale, tako da je moj rad govorio pre mene.

Story: Kako se inače u životu borite sa predrasudama?

- Ne borim se. Vrlo često sam im zahvalna.

Story: Smeta li vam kada ljudi misle da ste sve postigli zahvaljujući slavnom ocu Đorđu Balaševiću?

- Ne. Rulja je razapela Isusa, a Đole je moj drug. Izvesna količina otpora je velika pomoć, a i Čerčil je rekao: Zmajevi lete uz, a ne niz vetar.

Story: Prijaju li vam dobre kritike na račun vašeg rada ili se oslanjate samo na sud svojih bližnjih?

- Sve je to tako relativno i stvar je ukusa. Ništa mi ne vrede pohvale ili aplauzi ako unutar sebe znam da sam te večeri prodala falsifikat.

 

Ksenija Konić

 

makonda-tracker