Goca Tržan: Živim baš kako sam želela

4
Atraktivna pevačica Goca Tržan priča kako se oseća u vezi sa četrnaest godina mlađim dečkom Radomirom Novakovićem i objašnjava da li joj smetaju javne osude na račun njene nove romanse
Foto: Petar Đorđević, Luka Šarac, Andreja Damnjanović
Foto: Petar Đorđević, Luka Šarac, Andreja Damnjanović

Nakon što je ostavila burnu godinu iza sebe u kojoj je donela odluku da stavi tačku na brak sa pet godina mlađim mužem Ivanom Marinkovićem s kojim je dobila ćerku Lenu (4,5), pop pevačica Goca Tržan (37) uplovila je u novo životno poglavlje presrećna u novoj romansi sa bubnjarom svog benda Radomirom-Rašom Novakovićem (24). Starosna razlika od skoro četrnaest godina ne predstavlja joj nikakav problem da izađe na kraj sa balkanskim predrasudama, ali isto tako, ova temperamentna plavuša tvrdi kako svojoj naslednici neće predstavljati ni aktuelnog, ali ni bilo kog narednog partnera dok ne bude sigurna da je to čovek kraj kog će poželeti da se skrasi. Iako je zbog prethodnog lošeg bračnog iskustva donela odluku da više ne govori o svom ljubavnom životu, pevačica u intervjuu za Story priča kako se oseća u novoj vezi i objašnjava zbog čega ne dozvoljava da je aktuelni partner menja, kao što ni ona ne pokušava da izmeni njegove osobine.

Story: Jeste li trenutno zadovoljni svojim emotivnim životom?

- Vrlo sam srećna i zadovoljna na emotivnom planu. Uživam u životu i svemu onome što me okružuje.

Story: Nedavno ste izjavili: Ćerku još nisam upoznala s novim dečkom. Pošto nije tajna da ste u vezi sa bubnjarom svog benda Radomirom-Rašom Novakovićem, zbog čega i dalje ne želite javno da pričate o njemu?

- Ne želim da fokus bude na mom emotivnom životu jer je to mnogo puta do sada zloupotrebljeno. Ni u intervjuu iz kojeg je izdvojena ta izjava nisam pričala o novom dečku, već o tome da nikada dete neću upoznati ni s jednim novim emotivnim partnerom dok ne budem sigurna da je taj muškarac stalan u mom životu na neki duži period. Mislim da bi to bilo previše frustrirajuće za nju, a imala je dovoljno šokova zbog razvoda svojih roditelja i neću da joj to ponovo priređujem. Deca se vezuju za ljude i sve dok ne budem uverena da kraj nekog želim da budem bar pet, deset ili više godina, neću je ni s kim upoznavati.

Story: Ipak, fotografije na kojoj se ljubite i grlite s vašim dečkom, pokazuju da ste veoma srećni u novoj romansi.

- Neću dozvoliti da mi se bilo ko meša u način života koji vodim i ono što osećam. Neka ljudi malo maštaju i razmišljaju o tome šta ja to stvarno radim u svom privatnom životu.

 

Story: Poznato je da vas on prati na nastupima. Kako se intima koju delite odražava na vašu poslovnu saradnju s njim?

- Imam najbolje momke u bendu jer su Dača, Boban i Raša sjajni muzičari i odlično rade svoj posao. Ja sam njihova šefica, ali nisam toliko dobra gazdarica koliko su oni dobri saradnici. Trudim se da s njima besprekorno funkcionišem. Profesionalno sam zadovoljna i to ne samo sa bubnjarom, već i gitaristom i klavijaturistom.

Story: Pošto ste autoritet u poslu, znači li to da u vezi vodeću ulogu prepuštate voljenoj osobi?

- Ne razmišljam o tome kako bi se trebalo postavljati u vezi, već reagujem instinktivno. Ne želim da kalkulišem. Nekada sam predana, prava mazna mačkica, a drugi put poput muškarca, ali onakvog s kakvim bi retko koji drugi muškarac mogao da se pobije. Trudim se da budem korektna prema partneru s kojim se zabavljam ili izlazim. Ne moram da budem glavnokomandujuća, ali nekada bi u vezi i trebalo da komanduje žena, a ne da stalno bude potčinjena i potlačena.

Story: Smetaju li vam brojne predrasude koje se ispredaju o vašem emotivnom odnosu sa znatno mlađim muškarcem?

- Ne, jer se ludo zabavljam. Skoro sve žene koje poznajem, kao i mnogo mojih koleginica, rekle su mi: Ti živiš sve ono što bismo mi želele. Ostvarujem ono što se meni sviđa i živim kako želim. Svesna sam toga da je ono što radim uvek pod lupom i da se može protumačiti na razne načine. Jedino mi je bitno da me dobro poznaju prijatelji i porodica, a tuđe mišljenje više mi nije važno. Sve ostalo je minorno dok sam u dobrom kontaktu sa stvarnošću i ako se prigodno i prikladno ponašam. Nisam tip koji živi zarad tuđeg mišljenja i da sam želela da obraćam pažnju na ono što drugi misle, ne bih se bavila javnim poslom. Najlakše je biti kritičar.

Story: Smeta li vam kada vas okarakterišu kao kuguarku, odnosno zavodnicu u zrelim godinama koja voli znatno mlađe muškarce?

- Ne smeta mi kada me tako nazivaju jer sam vrlo svesna svojih godina i sopstvenog izgleda. U julu punim trideset i osam godina i na svaku sam ponosna, ali još sam ponosnija na to s kakvom energijom ih nosim.

Story: Koje vas je romantično iznenađenje oborilo s nogu?

- Mene takve stvari ne obaraju s nogu i imam potpuno drugačiji doživljaj romantike. Nisu mi samo putovanja romantična, to može da bude i sasvim običan gest.

Story: Da li se vi više prilagođavate životu svog partnera ili on vašem?

- Ne očekujem da mi se bilo ko prilagođava, ali u startu želim i da moj partner zna kako nemam nameru da mu se prilagođavam i menjam. Recimo da to zvuči ovako: Što si dobio u paketu, dobio si, nema promene. Ako ti se sviđa, uzmi, ako ne, onda paljba!

Story: Prošle nedelje navršilo se pet godina od vaše udaje za Ivana Marinkovića. Jeste li tada mogli da naslutite kako će vam se ljubavni život brzo promeniti iz korena?

- S velikom radošću sećam se dana venčanja jer mi je tada bilo veoma lepo i ni zbog čega ne žalim. Trudim se da pamtim samo lepe stvari. Naravno da tada nisam očekivala da ću se razvesti ili da će mi život  krenuti u sasvim drugom pravcu. Zahvalna sam Bogu i na tih pet godina braka, kakve god one bile, a bile su i teške i zabavne i lepe. Ivan i ja smo se razišli, svako je otišao svojim putem i to je sasvim u redu.

Story: Da li ste iz lošeg iskustva posle razvoda naučili nešto što nikada nećete primeniti u novoj vezi?

- Nikada neću dozvoliti da se sa partnerom slikam za medije kako oboma ne bih napravila medveđu uslugu. Nikada više neću biti u zabludi i verovati da će se neko promeniti, da će biti bolje i da ću ja uspeti da učinim da sve bude bolje.

Story: Jeste li ogrubeli kada je reč o emotivnim odnosima ili se opet dajete bez ostatka?

- Nije to grubost, već iskustvo i činjenica da sam naučila kako ne treba da menjam sebe zarad kompromisa, odnosno dogovora u kojem jedna strana trpi, a ja više neću da trpim bilo šta niti očekujem da bilo ko trpi mene.

Story: Možete li ponovo da zamislite zajednički život sa muškarcem?

- Naravno, jer i dalje verujem u brak i ljubav, ali u ovom trenutku ne razmišljam o zajedničkom životu s nekim.

Story: Da li biste se ponovo udali?

- Da, sada sam napravila pauzu, ali kada ponovo počnem da se udajem, učiniću to bar još dva, tri puta ili ću se kao Džoan Kolins udavati do smrti.

Story: Kako vaš bivši muž i vi funkcionišete oko deteta?

- Odlično! Lena je trenutno na zimovanju na Tari sa drugarima i vaspitačima iz svog vrtića,  a Ivan i ja je svakog dana naizmenično zovemo. Međutim, ono što mi smeta jesu stalni pozivi novinara da komentarišem Ivanove statuse i pesme koje postavlja na svoj profil na portalu Facebook jer ga nisam kontrolisala ni dok smo bili u braku, a kamoli sada. Ne želim da stvaram paranoju između nas dvoje, mi više nismo zajedno i on na svom profilu može da radi šta god hoće. Želim mu svu sreću ovog sveta i nije mi jasno zbog čega neko očekuje da ću odreagovati impulsivno na njegove statuse. Neću, zato što za tako nešto nema razloga.

Story: Kako ste reagovali kada je na svom profilu objavio da se verio s novom devojkom?

- Ne znam da li je to istina, a koliko sam upućena, verovatno nije. Nisam ga pitala ništa na tu temu, ali rekao mi je da se samo šalio kada je to napisao. A i da jeste, neka čovek uživa u životu jer je to jedino što može u ovom trenutku.

Story: Smatrate li da ste postupcima u ljubavnom životu uticali na druge žene da bez razmišljanja rade baš ono što im srce govori?

- Hrabra sam i ničeg se ne stidim. Želim da radim ono što me ispunjava i da obavim ono što smatram da je moj životni zadatak. Na prvom mestu to je da činim dobro i da volim. Kad god mogu, pokušavam da se borim za ženska prava. Većina žena kada se razvede ne sme olako da se upusti u novi život jer ih kontrolišu bivši muž, njegova majka ili njihova porodica. To mi je sumanuto, naročito zbog toga što većina muškaraca posle razvoda zaboravi da su uopšte imali ženu ili decu s njom.

Story: Da li vam je bilo bilo lakše da oprosite bivšem momku koji vas je fizički zlostavljao ili vam je teže palo psihičko maltretiranje koje ste, kako ste rekli, trpeli u nekoliko svojih veza?

- Mislim da skoro sto odsto žena doživi neku vrstu nasilja i to zato što smo fizički navodno slabiji pol. Fascinantno mi je koliko je mojih drugarica doživelo fizičko nasilje, preteću seksualno situaciju ili silovanje. Neke se celog života toga stide, druge se devijantno ponašaju, ali smatram da je, generalno, gore psihičko od bilo koje vrste fizičkog maltretiranja. Najgore su emotivne rane i ožiljci jer najteže zaceljuju.

Story: da li vam u zaceljivanju rana pomaže psihoterapija na koju idete?

- Kada sam prvi put otišla na psihoterapiju, moja doktorka bila je iznenađena koliko svesno i pametno svrstavam svoje emotivne rane tamo gde im je mesto. Psihoterapeuti poseduju mehanizme kojima vam najbolje objašnjavaju kako da nešto negativno izbacite iz svog sistema. Ogroman broj žena zatvara se u sebe, a to nije rešenje. Razgovor sa psihoterapeutom je sjajna stvar za bilo koju vrstu tegoba i pravo čišćenje duše. Otišla sam kod psihoterapeuta tek pre dve godine da saznam nešto novo o sebi i vidim jesam li neke muke iz prošlosti složila u svojoj svesti na pravi način. Svaka sledeća seansa bila je samo napredak u mentalnom smislu i predstavlja mi je pravo oslobađanje od teških misli i problema.

 

Nikola Rumenić

 

 

makonda-tracker