Kameron Dijaz: Ne želim da budem mlada

0
Holivudska glumica Kameron Dijaz otkriva da se plaši braka, govori o razlozima zbog kojih ne može da se skrasi, ali i stalnoj potrebi za ludim izlascima i provodom
foto: Guliver, Red Dot, Profimedia, Tuck
foto: Guliver, Red Dot, Profimedia, Tuck

Holivudska glumica Kameron Dijaz rođena je 30. avgusta 1972. godine na Long Biču u Kaliforniji gde je i odrasla. Imala je vrlo burno detinjstvo, a tvrdi da se izdivljala i zasitila žurki još pre nego što je napunila šesnaest. Pre nego što je postala punoletna, počela je da radi kao model i proputovala pola sveta. U svet filma ušla je na velika vrata, igrajući u Masci sa Džimom Kerijem, a potom su usledili hitovi: Paranoja u Las Vegasu, Nešto o Meri, Venčanje mog najboljeg druga, Bande Njujorka, Biti Džon Malkovič, Čarlijevi anđeli, U sestrinim cipelama...

U domaće bioskope 8. septembra stiže komedija Loša učiteljica u kojoj Kameron igra glavnu ulogu. Paralelno sa poslovnim uspehom ova dama ređala je jednu za drugom duge veze, ali ni jedan od potencijalnih partnera nije uspeo da je odvede pred oltar. Posle trogodišnje veze sa Metom Dilonom i četvorogodišnje veze sa Džaredom Letom, Kameron je 2002. godine sreću našla uz osam godina mlađeg pop pevača Džastina Timberlejka, ali je i sa njim raskinula nakon proslave četvrte godišnjice.

Nakon duže pauze i samovanja, 2010. otpočela je romansu sa bejzbog igračem Aleksom Rodrigezom, ali se ovih dana šuška da je i ova veza doživela svoj krah.

Da li ste srećni u vezi?

- Moram priznati da jesam.

Kada ćete se udati?

- Možda nikada jer imam fobiju od obavezivanja. Ne želim da budem mlada i imam venčanicu.

Da li ste razmišljali o majčinstvu?

- Jesam. Svakako bih volela da jednog dana imam decu, ali ne planiram da to ne bude u bližoj budućnosti. Još uvek ne osećam majčinski instinkt, a pretpostavljam i da sam još uvek prilično sebična - volim da spavam i nisam spremna da se budim da bih hranila bebu.

Važite za osobu koja voli da izlazi i da se provodi...

- Mnogo putujem i uživam da budem spontana. Jedina stvar koja se nikada nije promenila tokom čitavog mog života je to da uvek sama sebi spremim jak i obilan doručak. To sam verovatno nasledila od tate i njegove familije koja obožava da jede.  Stalno sam spremna za akciju, ali ukoliko bih trebalo da izaberem između žurke i večere koju bih spremala – onda bih bez razmišljanja odabrala kuvanje! Noćni provod koji najviše volim uvek podrazumeva hranu.

S obzirom na vaše porodično poreklo, kako usklađujete različite običaje vezane za novogodišnje i božićne praznike?

- Imam jake latino korene, a čitavog života zbog moje plave kose i plavih očiju ljudi mi nikada nisu verovali da sam i sama Hispano-amerikanka. Jedna od obaveznih stvari koju priređujemo svakog Božića jeste ogromni tradicionalni kubanski ručak. Spremamo pečeno prase koje mora da bude masno, prženu piletinu, pasulj i pirinač. Cela porodica kuva zajedno, a zatim se prežderemo toliko da niko nije u stanju da ustane od stola, već samo hučemo i podrigujemo.

Pre nekoliko godina pričalo se da ste zakazali operaciju nosa iz estetskih razloga...

- Četiri puta sam lomila nos i zbog toga imam ozbiljne probleme sa disanjem – jedna nozdrva mi je potpuno zapušena. Već nekoliko puta sam lomila i ruke, ali ni zašta ne svetu se ne bih odrekla vožnje snouborda ili surfovanja na Havajima. Većinu snimanja prilagođavam zimskoj sezoni jer ne volim da propuštam šansu za dobro zezanje na snegu. Obožavam brzinu i adrenalin. Odrasla sam okružena dečacima, tako da je sasvim moguće da imam višak muških hormona.

Uspevate da ostanete prirodni iako ste jedna od najvećih holivudskih zvezda. Kako vam to polazi za rukom?

- Takva sam zbog svoje porodice i načina na koji su me vaspitali. Kako tinejdžerka nisam tražila novac od roditelja, bilo mi je dovoljno da sam sa prijateljima na plaži, da surfujemo i podelimo po koju konzervu piva. Imam veoma skromne potrebe, a najveću radost mi pričinjavaju putovanja. Srećna sam što mogu da odlazim u razne zemlje i što se mene tiče podjednako se zabavljam i kada sam u hotelu sa pet zvezdica i kada sam u šumskoj kolibi bez struje. 

Da li ste se plašili ove uloge i da li vam je bila teška za izvođenje?

- Ne sećam se da me je bilo strah. Analizirala sam ulogu i razmišljala sa koje strane treba prići ovakvom liku. Uloge uglavnom biram na osnovu scenarija. Jedna moja prijateljica glumica kaže kako bira filmove samo po jednoj sceni koju želi da odigra. Ja sagledavam celu sliku i u početku je bilo grozno. Snimila sam gomilu filmova u kojima sam bila sve vreme vezana ili u venčanici ili u hladnoj vodi ili sam trčala bosonoga kroz Minesotu po ledu, u februaru. Stalno sam se pitala: Otkud ja ovde? Neko mi je jednom rekao: Kada uzmeš scenario u ruke, pogledaj gde će se film snimati. Sve počinje od lokacije. Ako si u toploj vodi Bahama, to je zato što tu želiš da budeš.


Koliko se ovaj film uklapa u vašu karijeru?

- Ovo je zaista dobar trenutak. Život se stalno menja, postoje plima i oseka. Svako ima dobre i loše dane i to je ono što mi se sviđa kod ovog filma. Nije samo komedija. Likovi ne izlaze iz svake situacije uz pomoć humora. Ponekad se jednostavno slome. I to je život.

Kako razmišljate o budućnosti? Vidite li sebe kroz pet ili deset godina?

- Kada počnem da razmišljam o budućnosti, makar i o sledećoj nedelji, uznemirim se. Sećam se svojih prvih izjava posle Maske. Stalno su me pitali Gde vidite sebe kroz deset godina? Kakve uloge želite da dobijate? Imala sam dvadeset dve godine i odgovarala: Nadam se da ću kroz deset godina biti srećna. Danas kažem da ne znam ni da li ću se uopšte baviti glumom za deset godina. Ako budem srećna radeći to, ako me to i dalje bude uzbuđivalo, onda ću i dalje snimati filmove. Ako me ne bude činilo srećnom, onda ću se baviti nečim drugim.

Priredila: Moni Marković

makonda-tracker