Danijel Krejg: Moj jedini greh je pristupačnost

0
Junak naučnofantastičnog trilera Kauboji i vanzemaljci, tajni agent Danijel Krejg priča zašto bedemom okružio svoj privatni život, nakon što se našao u centru skandala zbog posete gej klubu
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Danijel Krejg (43) rođen je 2. marta 1968. godine u Česteru u Engleskoj, u porodici velškog porekla. Majka Kerol bila je učiteljice, a otac Timoti gostioničar. Danijel je počeo da glumi u školskim predstavama sa samo šest godina, a kada je imao 16, preselio se u London i pridružio Nacionalnom omladinskom teatru. Tokom školovanja trenirao je ragbi. Diplomirao je glumu 1991. u klasi Kolina Mekormaka.Igrao je u Kraljevskom teatru, ostvario zapažene uloge u TV produkcijama, a proboj na međunarodno scenu ostvario je ulogom u Lara Croft: Tomb Raideru, gde je bio partner Andželine Džoli. Snimio je mnogo kvalitetnih filmova, među kojima su Put bez povratka, Silvija, Minhen, Zlatni kompas, ali ga publika najviše pamti kao novog Džejmsa Bonda. Krejg je ulogu svetski poznatog tajnog agenta dobio posle Pirsa Brosnana, koji je ovu ulogu tumačio četiri puta, Timotija Daltona, koji se pojavio u dve avanture 007, Rodžera Mura, koji je nanizao sedam filmova, i Šona Konerija, prvog agenta 007, koji se pojavio u šest filmova.

O Krejgovoj privatnosti se ne zna mnogo, pošto glumac izbegava skandale, ali je njegovo ime, bez obzira na to, pre dve godine bilo upleteno u gej aferu. Naime, pojavila se informacija da popularni Bond vara svoju dugogodišnju devojku, producentkinju japansko-američkog porekla Satsuki Mičel (35) sa mlađim muškarcem. Krejg je snimljen u društvu anonimnog momka kako ulazi u gej klub, gde su navodno, celo veče plesali zajedno, a na kraju su se čak i ljubili na parkingu. Afera je međutim ubrzo zataškana, a Krejgov PR tim objavio je da je glumac apsolutno veran devojci i da je za1,9 miliona dolara kupio luksuzan stan u Njujorku, gde će živeti zajedno. Ipak, ova veza nije okončana brakom, a na veliko iznenađenje javnosti, Danijel se pre nešto više od mesec dana venčao sa koleginicom Rejčel Vajs. Posle kratke i od javnosti uglavnom skrivene romanse uspeli su da ostvare ono što se u Holivudu smatra nemogućom misijom - venčali su se na tajnoj ceremoniji u Njujorku pred samo četvoro ljudi: Danijelova osamnaestogodišnja ćerka Ela i Rejčelin četvorogodišnji sin Henri, kao i dvoje njihovih prijatelji. Njih dvoje zajedno su od prošle jeseni, a vezu su obelodanili prošlog Božića. Zanimljivo je da novopečeni mladenci igraju bračni par u filmu Dream House, koji će ove jeseni imati svetsku premijeru.

Kako ste osvojili Rejčel?

- Ne mogu da vam kažem kako sam je osvojio jer smatram to svojom najdubljom intimom.

Kako je izgledala ceremonija vašeg tajnog venčanja?

- Istina je da sam to uradio u tajnosti. Moj privatni život je neverovatno važan za mene, a taj njegov deo mi je svakako najvažniji.

Da li vas je pogodilo što ste se našli u centru medijskog gej skandala, nakon objavljenih fotografija u National Enquirer- u?

- Moj jedini greh je što sam previše pristupačan za fanove.

Zašto odbijate uloge u romantičnim komedijama?

- Ne bih da glumim u romantičnim komedijama. To bi bila katastrofa. Dobri filmovi nisu isključivo smešni, ni isključivo tužni. Nisu ni isključivo ozbiljni. Oni su sve to zajedno.

Priča se da imate specifičan smisao za humor?

- Humor mora da potiče iz istine, iz smešnih situacija. Ali ako su to gegovi samo radi gegova, to me ne zanima.

Proslavila vas je uloga Džejmsa Bonda. Kako iz ove perspektive gledate na nju?

- Bond je klasičan heroj za ljude koji kažu: Obaviću posao bez obzira na sve. Baš me briga za pravila. Zbog toga je bilo veoma uzbudljivo glumiti agenta 007... Znate, žene žele da spavaju sa njim, a i muškarci vole da budu u njegovoj blizini. Znam da su mnogi bili skeptični kako ću se snaći u toj ulozi, ali sam u ovaj lik uložio sve što sam imao, sto odsto svih svojih mogućnosti.

Jeste li se povređivali na snimanju ili ste tražili usluge dublera?

- Želio sam da snimim što više akcionih scena kako bi publika videla da sam to ja i da je to stvarno. To je značilo povrede, ali i nastavljanje, guranje kroz nove nivoe bola. Ako se ne ugruvate glumeći Bonda, onda to ne radite kako treba.

Ovih dana aktuelan je film u produkciji Stivena Spilberga, Kauboji i vanzemaljci u kom igrate glavnu ulogu. Kako ste se pripremali za to?

- Gledao sam sve vestern filmove koje sam mogao, najviše one sa Džonom Vejnom. Ipak su mi najdraži oni iz sedamdesetih, Veliki mali čovek, Buč i Sandens Kid… Punos am razgovarao sa rediteljem Džonom Favroom, I složili smo se da pošto igram Amerikanca, govorim što manje. (smeh) Zato sam se puno potrudio oko akcije i tišine poput one koju nosi Klint Istvud.

Kakvo je iskustvo raditi sa Harisonom Fordom?

- On je svojevrsni heroj, a za moju generaciju on je nešto kao Džon Vejn. Za mene je I više od toga, jer odmah pomislim na Zvezdane ratove i Blade Runner-a uz koje sam odrastao. Zbog toga sam bio neverovatno nervozan pred početak snimanja sa njim,a li on je bio skoro pa fin, pa je sve prošlo dobro (smeh). Harison je divan i zabavan čovek, koji je uz to i neverovatan glumac. To što sam imao šansu da radim s njim je sjajno, a to što sam ga upoznao još sjajnije.

Nikola Rumenić

makonda-tracker