Frida Pinto: Bila sam nesrećna zbog boje svoje kože

1
Glumica Frida Pinto priča o neprijatnostima koje je doživljavala na početku karijere i otkriva da joj nije bilo nimalo lako uspe u surovom svetu šoubiza
foto: Guliver, Allmoviephoto, Profimedia, MCF
foto: Guliver, Allmoviephoto, Profimedia, MCF

Indijska glumica Frida Pinto, koja se proslavila ulogom u filmu Milioner iz blata, rođena je 18. oktobra 1984. godine u Bombaju. I dok tvrdi da u domovini nije mogla da se probije jer je morala da ima beo ten, Holivud je poludeo za ovom seksepilnom i talentovanom Indijkom. Pre uloge u oskarima nagrađenom filmu Denija Bojla, Frida je radila kao model i snimila brojne reklamne kampanje. Odrasla je u porodici srednje klase, a roditelji Silvija i Frederik nikada je nisu sputavali u realizaciji životnih želja. Ipak, Frida danas tvrdi da je u rodnoj Indiji niko ne prepoznaje, a svojih manekenskih i početaka u modelingu priseća se s nelagodnošću, jer nije želela da se izbeljuje radi uspeha. Atraktivna glumica nerado govori o svojoj privatnosti, i dugo je negirala vezu sa kolegom Devom Patelom, s koji se zabavlja više od dve godine. Nedavno je konačno priznala da je njen glumački partner iz Milionera u blatu zaista i njen emotivni partner i da je njihova veza sve ozbiljnija. Pre veze sa Devom, Frida je bila u braku sa Roanom Antaom, za kog se udala u decembru 2007. I ovu vezu je krila, a priča je dospela do medija kada je njen bivši muž, revoltiran što ga je ostavila zbog Patela, sve izneo u javnost.

Da li je tačno da ste još sa jedanaest godina odlučili da ćete biti poznati?

- Gledala sam izbor za Mis Indije i kada je proglašena pobednica, pomislila sam da to i ja želim! Sada želim da svi budu ponosni na mene!

Kao devojčica, pred ogledalom ste uvežbavali plesne pokrete koje je izvodio čuveni Majkl Džekson. Da li vam je on bio idol?

- Još dok sam imala pet godina, sanjala sam o tome da postanem filmska zvezda. Znala sam da je to moja interesna sfera, ali nisam mogla ni da pretpostavim da ću se profesionalno baviti glumom. Sećam se da bih satima stajala pred ogledalom i imitirala Majkla Džeksona. Dugo sam ubeđena da sam odličan interpretator.

Vodili ste i jedan turistički televizijski šou o putovanjima, a bili ste i veoma uspešan model. Zbog čega tvrdite da se nerado sećate svojih početaka?

- Jedna od najpopularnijih stvari u Indiji i celoj Aziji su kreme za izbeljivanje kože. Mediji su stvorili priču da, što si svetlije puti, to si privlačniji, i gomila mladih devojaka učinila bi sve samo da bude što belja. Nekoliko puta sam išla na audicije za kampanje takvih proizvoda i svaki put sam sa užasom mislila kako to ne želim da reklamiram. Srećom, nikad me nisu zaposlili, ali dugo sam bila nesrećna zbog svoje boje kože.

Dakle, tek po dolasku u Ameriku shvatili ste da vas vaša posebnost čini lepom?

- Sve dok mi nije prišla jedna savršeno bela gospođa u hotelu i rekla mi kako imam divan ten, mislila sam da sam prokleta. Tada se sve promenilo.

Ali u rodnoj Indiji i dalje niste popularni?

- U Indiji i dalje nemaju pojma ko sam. Ne nude mi čak ni uloge u Bolivudu.

Patite za porodicom, ali ne želite tamo da se vratite?

- Svaki dan nazovem porodicu i kažem kako sam se setila nekog mesta ili priče i kako mi nedostaju. Ali od svega mi najviše nedostaje mamina kuhinja.

U ranoj mladosti dosta ste i putovali?

- Moj deda i ujak bili su vojna lica, što podrazumeva da su se često selili na najrazličitija moguća mesta. Budući da su moji roditelji sa njima dvojicom bili veoma bliski, često bi smo im putovali u posetu, tako da sam zahvaljujući njihovoj situaciji dobila priliku da obiđem mnogo zanimljivih mesta.

Uzburkali ste javnost izjavom: Nisam dovoljno lepa za novu Bondovu devojku. Stvarno to mislite?

- Čisto sumnjam da bih bila sposobna da taj zahtevan lik iznesem do kraja kako bi trebalo. Premlada sam za ulogu nove Bondove devojke, tako da smatram da bi je trebalo dodeliti nekoj ženi koja je i zrelija i mnogo lepša od mene.

Igrate u novom ostvarenju Planeta majmuna: Početak. Kakva je veterinarka Karolina koju tumačite?

- Ona je glas razuma u toj priči. Najviše mi se dopada što mnogo govori o etici. Pokušava da balansira između voljenog čoveka i razuma.

Osim toga što je veoma uzbudljiv, film prezentuje i neobičnu ljubavnu priču?

- Ta priča sigurno se razlikuje od svih koje ste čuli ranije. Dešava se između naučnika i veterinarke. Ona pokušava da smiri čoveka kog voli, ali istovremeno i da racionalizuje njegove postupke.

Film govori i o ljubavi prema životinjama.

- Da, u velikoj meri, ali ja ih se pomalo plašim i ne mislim da sam privatno idealna za ulogu veterinarke. Volim da posmatram životinje i, recimo da volim pse.

Priredio: Nikola Rumenić

makonda-tracker