Dženifer Aniston u ulozi besramne zubarke

0
Pročitajte kako su se na snimanju komedije Kako se rešiti šefa proveli glumica Dženifer Aniston, njene kolege Džejson Bejtmen, Čarli Dej, Džejson Sudeikis i Kevin Spejsi, ali i scenarista našeg porekla Majkl Marković
foto: Tuck
foto: Tuck

U komediji Kako se rešiti šefa reditelja Seta Gordona tri drugara, Nik, Dejl i Kurt, sastaju se svake nedelje i uz pivo komentarišu svoje različite, ali podjednako nepodnošljive šefove: Harkena, koji mora sve da kontroliše, Pelita, beskrupuloznog naslednika očeve kompanije i Džuliju Heris, prenapadnu zubarku. Kroz ćaskanje i pivo, momci se slože da bi njihovi životi bili daleko lakši kada bi uklonili šefove. Međutim, problem je u tome što se njihovo iskustvo i sposobnosti svode na gledanje serije Red i zakon. Scenario za film napisali si Majkl Marković, Džon Frensis Delej i Džonatan Goldštajn s idejom da će se svaki gledalac lako identifikovati s junacima, jer je teme univerzalna - niko ne želi da prizna da ima užasnog šefa, ali je svako imao loše iskustvo u životu. O tome kako je bilo snimati ovaj film, koji je u naše bioskope stigao 18. avgusta, ali i o tome da li treba trpeti šefove manijake, šta raditi kada vam je pretpostavljeni nasrtljiva, a prezgodna žena i da li nadređene treba ostaviti da vise sa mosta za vreme saobraćajnog špica, govore scenaristi reditelj i glumci Dženifer Aniston, Džejson Bejtmen, Čarli Dej, Džejson Sudeikis i Kevin Spejsi.

Šta vaši likovi zapravo poručuju, kako se treba ophoditi sa šefovima?

Džejson Bejtman: Oni se ne ponašaju sasvim racionalno i nadam se da u pravom životu nema puno takvih ljudi. Mi se samo trudimo da nasmejemo publiku. Biće nam drago ako ljudi uspeju da pronađu paralelu između naše priče i sopstvenih života. Ali nikome ne preporučujem da proba bilo šta od toga kod kuće.

Dženifer Aniston: Film je skriveno zadovoljstvo za sve one koji su nezadovoljni svojim poslom, koji će izbaciti negativnu energiju i možda navijati za ove momke.

Šta pisci imaju da kažu o likovima šefova koje su stvorili?

Majkl Marković: Imao sam nekoliko groznih šefova u svojoj karijeri i neke njihove osobine sam preneo na Harkena I Pelita. Nažalost, moram da kažem da sam to zaista preživeo. Ovaj film je moja mala osveta.

A kako će šefovi reagovati na ovakav pristup temi?

Kevin Spejsi: Ne možete ni na trenutak da se sažalite na moj lik Harkena i pomislite da pokušava da održi lekciju radnicima, kako bi izvukao iz njih ono najbolje. On je jednostavno užasna osoba koja uživa da muči druge. Mi smo ih saterali u ćošak i mislim da će publika potpuno razumeti zašto ovi momci pokušavaju da nas ubiju.

Džon Frensis Dejli: Publika treba da ima na umu da se ovi momci bore za svoje dostojanstvo. Moraju da se odupru na sve moguće načine i pokažu da su muškarci.

Set Gordon: Film ne nosi nikakvu veliku poruku. To je samo zabavna, bezobrazna, eskapistička komedija o tri momka koja odlučuju da ubiju šefove i od samog početka upadaju u nevolje.

Dženifer, vaš lik u filmu, zubarka Džulija, potpuno je besramna. Mislite li da je smešno kad predivna žena izgovora takve bezobrazluke?

Dženifer Aniston: Neću odgovoriti na to pitanje. (Smeh) Ali znam da Džulija ne bi nimalo oklevala da odgovori.

Džejson Sudeikis: Ona sve to čini još prljavijim.

Dženifer Aniston: Tako je, priznajem.

Majkl Marković: Dok sam pisao scenario, sada to slobodno mogu da kažem, imao sam glumce na umu.

Dženifer Aniston: Glumce?

Majkl Marković: Da, uloge sam pisao za Džejsona Betmena i tebe. Samo ne znam da li lepo što sam ti to sad rekao (smeh)

Dženifer Aniston: Mora da se šališ, pa to je kompliment!

Dženifer, da li ste sa rediteljem Setom Gordonom dorađivali lik i koliko vas je on ohrabrio da koristite tako prljav jezik?

Dženifer Aniston: Nije me baš ohrabrivao, ali je bio stalno tu, veoma uzbuđen zbog svega što se dešava na setu. Posle svakog kadra, bio je u fazonu Što grublje, to bolje. I zato mi je sve bilo lako. Zaista.

Set Gordon: Vrištao sam od smeha posle svake scene, posebno posle onih u zubarskoj ordinaciji. Sve te nijanse bezobrazluka… To mi se baš dopalo. U nekim scenama se čak moglo čuti kako ekipa zadržava dah i puca u smeh.

Dženifer Aniston: Ne želim da igram uvek na sigurno. A nikada do sada nisam ni dobila scenario koji bi me odveo u tom pravcu. To mi je otvorilo velike mogućnosti. I mislim da će svima biti zabavno. Nadam se da sam u pravu.

Dženifer, vaš lik je zapravo satira muškog seksističkog ponašanja?

Dženifer Aniston: Zato mi se uloga i dopala. Ona je žena koja radi stvari koje obično rade muškarci. O njoj i razmišljam kao o momku i to stvar čini još zanimljivijom.

Da li ste imali nekog na umu kad ste gradili lik?

Dženifer Aniston: Ne, ne zaista. (smeh) Ali sam pre snimanja posećivala zubare i gledala kako oni drže instrumente. Ostalo je bilo lako.

Set Gordon: Kao Robert de Niro. Napravila si lik na njegov način. Iako su ti zubi sasvim zdravi. (Smeh)

Čarli, uradili ste divne fotografije sa Dženifer?

Čarli Dej: Da i nije bilo fotošopa. Nikada se nisam više stideo svog tela nego kad sam stao pored te žene. Odnedavno sam angažovao ličnog trenera…

Dženifer, kakvi su ovi momci? Kakva je bila atmosfera na snimanju?

Dženifer Aniston: Stalno se izvinjavam Čarliju za sve što se desilo tokom snimanja. I to nije bilo do momaka. To smo samo ja, Čarli i Set. I veoma dobro smo se upoznali tokom snimanja.

Čarli, mora da je vam je bilo teško. Da li ste oprostili Dženifer za sve što vam je njen lik radio?

Čarli Dej: Preživeo sam, mada me je ujela za uvo prilično jako. Eto, rekao sam.

Dženifer Aniston: Stvarno?

Čarli Dej: Jesi, ali bar deluje realno.

Dženifer Aniston: Eto, to je ono kroz šta sam morala da prođem.

U ovom filmu izgledate potpuno drugačije?

Dženifer Aniston: Želela sam da budem drugačija, da imam tamnu kosu. Problem je bio što sam snimala filmove i pre i posle ovog, a niko od nas nije želeo da radim sa perikom, pa smo zajedno prošli kroz period preobražaja. Ali nije bilo šanse da izgovaram te reči i glumim tu ženu, a da ne izgledam potpuno drugačije. To mi je bilo veoma zabavno, osećala sam se tako slobodna. Nikada mi nijedan lik nije bio toliko zabavan.

Sete, šta su po vašem mišljenju osnovni elementi koji čine komediju?

Set Gordon: Najbolje komedije imaju veoma visoke domete kada su u pitanju likovi i priča. Nikada se ne dodvoravaju niti izvinjavaju publici ni zbog čega. Takođe, dobre komedije imaju uvek neke univerzalne motive. Svi imamo šefove i smo ih mrzimo s vremena na vreme.

Kada govorimo o tri momka koja mrze svoje šefove, kako ste se odlučili ko će biti Nik, Dejl i Kurt?

Džejson Bejtmen: Na probama smo se dogovorili sa Setom da pokušamo sva trojica da igramo jedan lik, on je sve to snimio i posle tri prokušaje stvari su postale jasne.

Set Gordon: U stvari, kada sam ih prvi put video zajedno, promenio sam način na koji sam hteo da snimam. Oni se toliko dobro dopunjavaju i imaju tako sjajan osećaj za komično, da sam shvatio da je najbolje da ih stalno imam svu trojicu u kadru.

Džejson Sudeikis: Nik, Dejl I Kurt su zapravo Keri, Miranda I Samanta.

Ipak oni se po mnogo čemu razlikuju:

Čarli Dej: Ako je Dejl romantik, Kurt je potpuno suprotan – on je pravi ženskaroš. Nik je negde na sredini: ispravan, uštogljen momak. Zabavno je posmatrati tri potpuno različite ličnosti kako pokušavaju da se zajedno iščupaju iz ove situacije. Frojdovim jezikom rečeno, oni su Id, Ego i Superego.

Još jedno pitanje za Dženifer: Lik koji igrate je svakako ekstrem, ali da li mislite da su starije žene sigurnije u svoju seksualnost I da ih se zato muškarci plaše? I da li se I sami osćete sigurnije I srećnije kakogodine prolaze?

Dženifer Aniston: Apsolutno. Osećam se mnogo komfornije u sopstvenom telu I više mi prija to ko sam sada, nego kada sam imala dvadeset. Tada sam bila nezgrapna I nisam se osećala baš prijatno. A što se tiče muškaraca, oni se plaše svake žene koja je sigurna u svoju seksualnost, svejedno koliko godina ima.

makonda-tracker