Mirko Luković: Neke stvari je mnogo lakše reći pesmom

0
Muzičar Mirko Luković govori zbog čega je odlučio da se posveti muzici, koliko ga ispunjava rad za druge izvođače i otkriva da bi voleo da se posveti pisanju muzike za serije i filmove

Umetnik, dizajner zvuka, producent i pisac Mirko Luković (30), muzikom je počeo da se bavi svirajući gitaru i pišući pesme. Kao gitarista i prateći vokal bio je deo ska punk grupe Samostalni referenti, a osnivač je benda Rare. Svestrani apsolvent Akademije umetnosti uspešno pliva solo muzičkim vodama, a njegov album Gola voda, naišao je na odličan odziv kod publike. Mirko komponuje i piše muziku za reklame, predstave i serije, od kojih je najpoznatija Mile protiv tranzicije.

Story: Sarađivali ste sa mnogim poznatim damama u svetu muzike poput Ane Stanić i Aleksandre Kovač, da li se neka od njih izdvojila načinom na koji je interpretirala vaše numere?

- Te saradnje su za mene dragoceno iskustvo. Ana i Aleksandra spadaju u sam vrh muzičke scene i imati tu privilegiju da izvode pesme na kojima sam radio je stvarno sjajan osećaj. Mislim da je Ana na pesmi Udahni me započela jednu novu fazu svoje karijere kao i da je u jednom pravcu probila granice svoje dotadašnje interpretacije, na šta sam jako ponosan.

Story: Koliko su događaji iz vašeg emotivnog života prisutni u pesmama koje ste stvarali?

- Činjenica je da često najkvalitetnije stvari izlaze u jednom dahu i to najčešće nakon nekog bitnijeg događaja u životu ili emotivnog pražnjenja. Pesme koje pravim sadrže misli i osećaje prema svemu preživljenom, i naravno da tu tematika iz emotivnog života ima svoje mesto. Neke stvari je nekad lakše reći u pesmi.

Story: Da li ste spremni na kompromise u karijeri zarad komercijalizacije vaših projekata?

- Ne razmišljam tako. Nisam jedan od onih koji moraju imati sve i po svaku cenu. Uživam u interakciji sa ljudima, ali se umetnošću bavim prevashodno iz neke potrebe koju ni sam ne mogu do kraja da definišem. U tom trenutku ne razmišljam o upotrebnoj vrednosti onoga šta radim. Trudim se samo da ono što imam u sebi što verodostojnije zabeležim.
Story: Komponujete i muziku za reklame, koliko je ova vrsta posla kreativna i šta mislite da li je na neki način marginalizovana?

- Meni je ta vrsta kratke forme jako uzbudljiva i inspirativna i uživam dok je radim. Plašim se samo da ne postane malo zapostavljena zbog lake dostupnosti raznih audio materijala na netu. A marginalizovano može biti sve ako se čovek oko toga ne trudi i ne ulaže dovoljno.

Story: Planirate li da se u budućnosti ozbiljnije posvetite pisanju muzike za serije i filmske programe?

- U Srbiji projekti nalaze umetnika a ne umetnik projekte tako da nikad ne znam šta ću sve novo raditi. Film je nešto što mi predstavlja veliki izazov i nešto za šta mislim da bi mi super leglo jer sam veliki filmofil, a takođe u sopstvenoj muzici jako negujem sinematični momenat. Voleo bih da se zadržim u vodama televizije i filma.

Story: Može li u Srbiji da se živi bavljenjem muzikom koju vi izvodite?

- Mislim da je ključno pitanje: Može li se uopšte živeti u Srbiji? Sada sam već ubeđen da to ne zavisi od vrste zanimanja i da su problemi svih nas ovde prilično ujednačeni bez obzira na poziv i vokaciju. Biću optimističan i reći ću da može.

Story: Šta biste definisali kao vaše primarno zanimanje, ono koje vam obezbeđuje najveću finansijsku dobit?

- Sebe potpisujem kao autora, dizajnera zvuka i muzičkog producenta pa samim tim skup svega toga obezbeđuje dalji napredak i finansijsku dobit. Mislim da je važno da svako bude aktivan na više polja i da je došlo vreme kada moraš znati da se snađeš u više različitih oblasti koje su međusobno povezane. Ne pozdravljam onu srpsku devizu da majstor može da popravi i kola i bojler i da postavi parket ali pozdravljam snalažljivost i mogućnost prilagođavanja.

Story: Šta biste voleli da postignete u narednom periodu kada je posao u pitanju?

- Voleo bih da promovišem svoj rad i podelim ga sa što više ljudi. Radujem svirkama za koje sam vežbao sa svojim novim sastavom. Pozivam sve zainteresovane da posete stranicu  www.mirkolukovic.com preuzmu album Gola voda i informišu se o daljim planovima.

Story: Da li ste zadovoljni reakcijama na vaš album Gola Voda?

- Veoma. Dopada mi se što privlači interesantne ljude koji zaista imaju šta da kažu na tu temu i sjajno upijaju emociju koju čuju u pesmama.

 

Danilo Mašojević

makonda-tracker