Džejms Franko: Nekad pomislim da sam gej

0
Atraktivni glumac Džejms Franko otkriva kako se izborio sa stidljivošću, piznaje da ga privlače žene koje vole umetnost i da nije želeo vezu sa raskalašnom zvezdom Lindzi Lohan
Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Šarmantni glumac Džejms Franko, poznat po ulozi Harija Osborna u tri nastavka filmova o Spajdermenu i fenomenalnoj ulozi u ostvarenju 127 sati, brzo je osvojio srca publike, ali i producenata, reditelja i kolega. Ovaj zavodnik rođen je 17. aprila 1978. u mestu Palo Alto u Kaliforniji kao najstariji od trojice sinova pesnikinje Betsi i književnog kritičara Daga Franka.

Odmalena je voleo glumu, ali je zbog velike stidljivosti tek u srednjoj školi postao član dramske sekcije. Studirao je glumu na prestižnom koledžu UCLA u Los Anđelesu, koji je pred kraj napustio, da bi se u potpunosti posveti poslu i odlasku na kastinge. Prvu ulogu je dobio krajem devedesetih u kultnom sitkomu Freaks And Geeks, a ubrzo zatim i brojne druge ponude, među kojima i onu legendarnog Džejmsa Dina u biografskom TV filmu. Za ovo ostvarenje nagrađen je 2001. godine Zlatnim globusom, da bi potom došli filmovi Tristan i Izolda, Annapolis, Flyboys...

Foto: Red Dot

Legendarni Robert de Niro insistirao je da upravo mladi Franko igra jednu od glavnih uloga u njegovom rediteljskom prvencu City By The Sea, a slično se desilo i kada je Nikolas Kejdž debitovao kao reditelj sa filmom Soni. Inače, 4. avgusta publika će ga moći da gleda u domaćim bioskopima, u novom avanturističkom ostvarenju reditelja Ruperta Vajta, Planeta majmuna. Osim toga, uskoro će se pojaviti njegov muzički CD koji će snimiti sa svojim prijateljem, performans-umetnikom Kejlupom Linzijem koji nastupa prerušen u ženu.

Foto: Red Dot

Ovaj lepotan je već nekoliko godina zaredom na svim listama najpoželjnijih holivudskih neženja, bavi se slikanjem i pisanjem, a takođe radi na magistarskoj tezi iz engleskog jezika. Od 2001. do 2005. godine bio je u vezi sa koleginicom Marlom Sokolof, a nekoliko meseci nakon raskida otpočeo je romansu sa koleginicom Anom O'Rajli s kojom je nedavno raskinuo emotivni odnos.

Bili ste u višegodišnjoj vezi, razmišljate li o zasnivanju porodice?

- Za sada ne, za sve ima vremena. Još sam mlad i ne osećam se spremnim za roditeljstvo.

Smetaju li vam spekulacije da ste gej?

- Niko nije načisto sa svojom seksualnošću, nekada pomislim kako sam i ja u stvari gej. Sviđaju mi se žene, bio sam u vezi sa njima, ali imam prijatelje koji imaju momke I stvarno ne vidim ništa loše u tome.

Foto: Red Dot

Kako pronalazite vreme za odmor?

- Nikako, nemam vremena za odmor, a i kada ga imam, odmah imam potrebu da nešto radim. Čak ne volim ni da spavam, jer mi se čini da mnogo toga propuštam. Svaki moj dan je ispunjen svih dvadeset četiri časa i volim što je tako.

Pre nekoliko godina dosta se govorilo da ste vi jedan od razloga zbog kojih se Lindzi Lohan prvi put prijavila u centar za odvikavanja od alkoholizma...

- Ne mislim da sam ja razlog što je Lohanova odlučila da nabolje promeni svoj životni stil. Pretpostavljam da je shvatila kako je to što radi loše za nju i želim joj sve najbolje. U svakom slučaju, neću negirati činjenicu da smo se videli nekoliko dana pre nego što je otišla na lečenje. Nije tajna da smo zajedno snimili film i da, za razliku od nje, u to vreme nisam bio zainteresovan za novu vezu… Ona je draga devojka, ali nije moj tip.

Kakve vam se devojke dopadaju?

- Volim da sam u društvu žene koja ima umetničku dušu, zna da pokaže osećanja i sa kojom mogu da se povežem na mentalnom nivou. Takođe, važno mi je da me podržava i ima razumevanje za moj stil života. Naravno, prijatan fizički izgled nikada nije naodmet...

Kada ste shvatili da će gluma biti vaš životni poziv?

- Oduvek sam o tome sanjao. Pošto sam još kao klinac hteo da budem filmska zvezda, mama je to iskoristila i ubedila me da stavim protezu i ispravim zube, objašnjavala mi je kako glumci moraju da imaju savršen osmeh.... Bio sam veoma stidljiv, a u srednjoj školi sam odlučio da se oslobodim treme, pa sam se upisao u dramsku sekciju. Kasnije sam studirao glumu na koledžu UCLA u Los Anđelesu...

Da li su vas roditelji podržavali u nastojanju da izgradite filmsku karijeru?

- U početku se sa tim nisu slagali, jer su verovali kako je bolje da se odlučim za posao koji donosi sigurnost, ali su mi i pored toga plaćali studije na koledžu. Naravno, u trenutku kada sam prekinuo da studiram i krenuo na audicije, roditelji su mi zavrnuli slavinu, pa sam nekoliko meseci radio kao prodavac u Mekdonaldsu. Pošto mi je to bilo strašno dosadno, vežbao sam glumu tako što sam svakog dana menjao akcente i pretvarao se da sam doseljenik... Nekada sam bio Italijan, nekad Francuz, a bio sam uspešan i kao Rus.

Osim glumom, bavite se i slikanjem. Vaši radovi su izlagani u brojnim uglednim njujorškim galerijama...

- Imam ogromnu strast prema umetnosti u bilo kom obliku. Tokom srednje škole imao sam potrebu za nečim što će mi pružiti mir i samoću, za kojima sam tada žudeo. Otkrio sam slikanje i ludo ga zavoleo. Svaki letnji raspust provodio sam u poznatoj školi crtanja CSSSA. U stvari, duže se bavim slikanjem nego glumom. Uživam u tome, jer me vraća u ravnotežu, za razliku od kolektivne umetnosti kao što je rad na filmu.

Poznati ste kao neko ko se dugo i temeljno priprema za uloge...

- Za mene je to izuzetno važno. Tokom snimanja se ne družim mnogo sa ekipom i to mi pomaže da što lakše ostanem u liku koji igram. Za određene uloge skidao sam i po deset kilograma, za druge sam se gojio... Za film u kome tumačim beskućnika, proveo sam tri dana na ulici. Zbog umetnosti sam spreman na sve.

Između snimanja pohađate studije pisanja i pišete scenarije...

- Prodao sam dva scenarija, a sada imam želju da napišem roman i zbog toga redovno pohađam nastavu na univerzitetu UCLA. Počeo sam da pišem tezu i nadam se da ću magistrirati sledeće godine.

Моni Marković

makonda-tracker