Kejt Blanšet: Volela bih da rodim devojčicu

0
Slavna glumica Kejt Blanšet se od početka karijere držala podalje od skandala i tračeva, a svoju savršenu polovinu pronašla je Andreju Aptonu s kojim je šesnaest godina u braku i ima trojicu sinova
foto: Guliver, Red Dot
foto: Guliver, Red Dot

Jedna od najtalentovanijih glumica današnjice, Kejt Blanšet, oduvek je važila za smernu i odmerenu damu koja se za razliku od mnogih svojih koleginica, uvek držala podalje od tračeva i holivudskih skandala. Rođena je 14. maja 1969. godine u predgrađu Melburna u Australiji, kao ćerka učiteljice Džun i američkog marince Roberta Boba Blanšeta. Oduvek je pokazivala ljubav prema glumi i posle srednje škole upisala je glumačku akademiju,a svoju prvu ulogu dobila je sasvim slučajno, kada je kao osamnaestogodišnjakinju na odmoru u Egiptu primetio jedan režiser i ponudio joj ulogu u svom filmu. Reditelji i scenaristi odmah su prepoznali njen nemerljiv talenat, pa su joj se ponude same nametale. Ljubav svog života, scenaristu Andreja Aptona, upoznala je 1996. godine dok su sarađivali na projektu The Seagull, ali kako ona i sama to kaže, to nije bila ljubav na prvi pogled. Ipak, jedan poljubac bio je dovoljan da ona u njemu prepozna čoveka svog života. Njih dvoje važe za jedan od najskladnijih parova na svetskoj sceni, a činjenica da imaju trojicu sinova Dešijela Džona, Romana Roberta i Ignatijusa Martina, samo je još više učvrstila njihov odnos. Iako se u njenom domu nalaze brojna priznanja za glumu, među kojima joj je najdraži Oskar za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu Avijatičar, ova četrdesetodvogodišnjakinja tek planira da svojim filmskim umećem osvoji svet. Trenutno je možemo gledati u najnovijem ostvarnju reditelja Džoa Rajta, trileru Hana koji je pre deset dana počeo da se prikazuje u domaćim bioskopima.

O čemu govoti triler Hana?

- Hana je uzbudljiv i zabavan film koji ima dosta zajedničkog sa bajkama u kojima često imamo porodicu koja živi u drvenoj kućici u šumi. Dete mora da napusti kuću i da ode u svet gde se susreće sa zlom koje mora da prevaziđe.

Poznato je da ste vi i Rasel Krou dogogodišnji prijatelji, kako vam je bilo da sarađujete sa njim u filmu Robin Hud koji je osvojio fenomenalne kritike?

- Sa njim je uvek uzbudljivo. Privatno, on je beskrajno duhovit čovek, koji je uvek spreman za šalu, dok je na snimanju surovi profesionalac i baš zbog toga ga volim. Nikada ne treba mešati poslovni i privatni odnos jer tako vrlo lako može doći do svađe između dvoje ljudi.

Šta je to što inače može da vam poremeti veru u sebe?

- Isključivo poslovne situacije. Ponekad pomislim da izgledam izveštačeno pred kamerom, a što se tiče privatnog života, apsolutno ništa jer sam u svakom trenutku svesna ljubavi svog supruga.

Sa suprugom ste u braku punih šesnaest godina, da li je to bila ljubav na prvi pogled?

- To je malo čudna priča, uopšte nije bilo tako. Šta više, veoma me je nervirao kada smo se upoznali, mislila sam da je smotan, a on je smatrao da sam ja veoma arogantna.

Pa kako je onda došlo do toga da vas dvoje postanete par?

- Samo jedan poljubac do kog je došlo sasvim slučajno učinio je da shvatim da je on čovek mog života. Kada su nam se usne spojile, znala sam da je on pravi i da samo sa njim želim da ostarim. Mislim da je to ono što ljudi nazivaju fatalnom ljubavlju.

Zbog čega ste tako sigurni u vašu ljubav?

- Ne umem to da vam objasnim, jednostavno, on mi svakodnevno pokazuje svoja osećanja i nikada ne krije svoje emocije. U njemu sam pronašla prijatelja i zaštitnika.

Imate i trojicu sinova, kako vam je kada ste stalno okruženi muškarcima?

- Verujte mi veoma teško. Trudim se da razumem sve njihove želje i potrebe, ali mi to ne polazi stalno za rukom. Ipak su oni dečaci koji su neuredni, a ja na primer, ne podnosim neurednost bilo kakve vrste. (smeh)

Da li biste voleli da rodite i devojčicu?

- Kada sam bila mala, maštala sam o tome da imam ćerku, ali sada sam se navikla na moje dečake i ne bih ih menjala ni za šta na svetu. Oni su moje najveće blago. Mada, ako ponovo ostanem u drugom stanju, volela bih da to bude devojčica, čisto da imam sa kim da porazgovaram i o nekim ženskim temama.

Kada pogledate iza sebe, postoji li nešto za čime žalite?

- Možda mi je malo žao što sam bila štreber kada sam bila mala, pa nisam imala ludo detinjstvo, ali u suštini ne žalim ni za čim. Mogu da kažem da sam ostvarena i srećna osoba koja je ispunila sve ono čemu je težila u životu.

Priredila: Moni Marković

makonda-tracker