Verica Rakočević: Mala crna haljina je siguran pogodak

4
Modna kreatorka Verica Rakočević koja je ponovo dizajnirala haljinu za Story Dizajnerski mesec, otkriva šta joj je ovaj put bila inspiracija i savetuje koje su to idealne prilike za njeno nošenje
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

Jedna od najuspešnijih srpskih kreatorki čija karijera traje skoro tri decenije, Verica Rakočević (63), i ove godine kreirala je u okviru Story Dizajnerskog meseca u želji da omogući našim brojnim čitateljkama da ponesu još jednu haljinu s njenim potpisom. Posle helanki koje je kreirala za voditeljku Jovanu Janković i haljine inspirisane energijom slavne glumice Anice Dobre, Verica je ovaj put pronašla inspiraciju u svojoj kolekciji Coco forever koju je predstavila početkom maja u Ateljeu 212.

Story: Već treću godinu učestvujete u Story Dizajnerskom mesecu. Koliko vam znači ta akcija?

- Ona je specifična jer daje mogućnost čitaocima da na najpovoljniji način dođu do dizajnerskih komada, a meni lično mogućnost da one žene i devojke koje ne mogu sebi da priušte neki komad iz moje radnje, ponesu nešto s mojim potpisom.

Story: Da li je svake godine novi izazov kreirati u okviru ove akcije?

- Sigurno da je ovo veliki izazov, s obzirom na masovnost i ogromnu publiku Storyja. Napraviti haljinu koja će se dopasti velikom broju žena bez obzira na uzrast i godine, zahteva izuzetno ozbiljan pristup ovom zadatku. Funkcionalnost i svedenost kroja bili su mi ultimatum.

Story: Zbog čega ste se ponovo odlučili za haljinu?

-
Haljine su nešto što mi najviše leži. Tu uspevam da maksimalno izrazim svoj dizajnerski pečat, uostalom brend VR je i prepoznatljiv po haljinama specifičnog, svedenog kroja, a najznačajniji su dobri i kvalitetni materijali. Drugi razlog je praktičnost. Ovoga puta Story je zaokružio total look. Naočare, tašna, baletanke, haljina i za manje od 20 evra imate kompletan outfit.

Story: Šta vam je ovaj put predstavljalo inspiraciju?

- Moja poslednja kolekcija Coco forever bila je u crno-belim tonovima, inspirisana Koko Šanel, tako da sam deo energije i kreativnog izraza prenela i na dizajn ove haljine. Sve žene i devojke koje vole tu vrstu svedenosti, a sigurna sam da su to vaše čitateljke, umeće da je sa malo detalja prilagode sebi i raznim prilikama. Ne kaže se uzalud da svaka žena mora da ima u svom ormaru malu crnu haljinu. To je uvek siguran pogodak.

Story: Po čemu se ovaj model haljine razlikuje od prošlogodišnjeg?

- Svedenija je i više seksi. Iako ja baš i nisam stručnjak za seksi haljine, erotičnost sam naglasila dužinom, blago naglašenom linijom uz telo i prostorom za kaiš koji naglašava struk. Tako se može postići efekat sofisticiranog seksepila, što je pravac u kome vaše novine predstavljaju ličnosti sa naše javne scene. Znači pratila sam sofisticiranost i novinarsku korektnost Storyja.

Story: Koga ste ovaj put imali na umu kada ste je dizajnirali?

- Sebe i sve žene koje nisu omeđene godinama, nego prate svoj lični osećaj slobode i energiju. Ono što kreiram uvek sadrži deo mog trenutnog unutrašnjeg stanja, a sada sam veoma ispunjena u svakom pogledu.

Story: Koja je idealna prilika za njeno nošenje i sa čime se najbolje kombinuje?

- Ovo je haljina koja može da se nosi od jutra do sutra. U zavisnosti od prilike, s obzirom na to da je materijal veoma dobar, može da se nosi na fakultetu, poslu, preko uskih pantalona, a uveče uz bisere i baletanke kao na slici. Kombinujući Aninu tašnu, Ivanine baletanke i Karimove naočare, svaka devojka po meni može izgledati kao sa naslovnice modnog časopisa. Devojke za maturu nikada nisu imale priliku da po ovako povoljnoj ceni kupe nešto u čemu će doći do izražaja sva lepota mladosti i karaktera.

Story: Dopadaju li vam se ostali komadi za ovogodišnji Story Dizajnerski mesec?

- Nikada do sada nije tako kompletno zaokružen sadržaj Dizajnerskog meseca kao sada. Ana je svojim specifičnim stilom koji odiše mladošću i posebnošću dala tašni svoj snažan autorski pečat. Ivanine baletanke su na nivou urednika jednog lista kakav je vaš, a naočare Karima Rašida kao šlag na torti za sve modne sladokusce. Već se pripremam sa mnoštvom mojih drugarica da pokupujemo baletanke u svim bojama, naočare, tašne i naravno moju haljinu. Lično bih najiskrenije preporučila svim vašim čitateljkama da kupe svaki komad jer će sebi obezbediti savršen look sa minimalnim izdvajanjem iz budžeta.

Story: S obzirom na to da je prodaja svih proizvoda već počela putem Story portala, kakve reakcije dolaze do vas?

- Raduje me što se pomama za ovim komadima pretvorila u paničan strah da neće moći da se kupi sve što se želi. Svakodnevno me zovu iz Crne Gore i mole da se broj Storya sa dizajnerskim komadima poveća.

Story: Jeste li zadovoljni reakcijama na kolekciju Coco forever i šta je sledeće u planu?

- Ona je bila odraz stanja moje duše, deo mog životnog uživanja i verovatno je sve zato ispalo tako dobro. Scena, muzika, revija i naravno kolekcija, sve je moj proizvod. Već uveliko razmišljam o novoj kolekciji koja za inspiraciju ima još jednu neverovatnu ženu, Lu Andreas Salome, sa akcentom na njen odnos sa Ničeom. Možda nekomercijalno, ali sa velikom ličnom satisfakcijom, pa ko prepozna, dobrodošao u klub.

Jelena Kulović

makonda-tracker