Darkwood Dub: Hrabro i bez kompromisa

0
Grupa Darkwood Dub više od dvadest godina opstaje na srpskoj muzičkoj sceni, a njihov novi, osmi po redu album pojaviće se prvog jula na Exit Download etiketi
foto: Jelen Top 10
foto: Jelen Top 10

Jelen Top 10 turneja, okupila naše najbolje rok i pop bendove, koji su tokom aprila i maja posetili brojne srpske gradove: Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Sremsku Mitrovicu, Leskovac, Pančevo, Suboticu, Banjaluku, Bor, Zrenjanin... Tokom cele turneje sviraju grupe Darkwood Dub, Kanda Kodža i Nebojša i Bjesovi, a ostali izvođači menjaju se od grada do grada, pa su se u listu učesnika Jelen Top 10 turneje upisali i sastavi Veliki prezir, Nežni Dalibor, Hypnotized, Obojeni program, Goribor, Blok out, Nežni Dalibor... Tim povodom, kao i u susret novom albumu koji izlazi za mesec dana, a sa kog se već izdvojio hit Nešto sasvim izvesno, za Story govori Bojan Drobac, basista grupe Darkwood Dub.

Story: Kako je došlo do saradnje s Biserom Veletanlić i da li ste zadovoljni uspehom koji je pesma Nešto sasvim izvesno veoma brzo postigla?

- Biserin rad smo oduvek izuzetno poštovali. Kao interpretator, smatramo da je jedinstvena,u to smo se uverili tokom saradnje. Godinama smo planirali da je zovemo, ali mislili smo da nemamo adekvatnu kompoziciju. Kada smo je napokon napravili, tj. napisali za nju, otpevala je još jednu - singl Nešto sasvim izvesno, koji nas je vrlo prijatno iznenadio. Na albumu će biti dve pesme koje peva Bisera.

Story: Kakvi su vam utisci sa Jelen top 10 turneje? Kakav je odziv publike, kako ljudi reaguju na nastupe, ima li razlike između koncerata u provinciji i u Beogradu?

- Publika odlično reaguje, u praksi je vrlo teško skupiti ovoliko bendova i obići toliko gradova gde se koncerti ne održavaju često. Imam utisak da je publika to prepoznala. Nama, sa druge strane, prijaju putovanja i koncerti, mislim da je za svaki bend važno da konstantno radi, što više svira, razvija se, komunicira sa kolegama, publikom... Svaki grad je specifičan, različite su sale, postavke bine i svetla, samim tim i nas doživljaj koncerta, do sada su nam svi izuzetno prijali.

Story:  U čemu je, po vašem mišljenju, važnost ovakve akcije i uopšte postojanja emisije kao što je Jelen top 10?

- Turneje ovih razmera, na kojoj učestvuje 7-8 bendova,u Srbiji i regionu dešavaju se jednom u deset godina. Vrlo su teške za organizaciju, imaju puno učesnika. Uložiti novac u muziku umesto u klasične advertajzing kampanje jeste, po mom mišljenju, hrabra i beskompromisna odluka sa korporativnog stanovišta. Takve odluke su danas retke i izuzetno ih poštujem.

Story:  Kakvi su planovi benda nakon ove turneje?

- Novi album izlazi prvog jula na Exit download etiketi, prilično je eklektičan, neobičan čak i za nas. Dosta smo eksperimentisali sa ritmovima, formom, harmonijama... Puno prijatelja nam je gostovalo, rad sa njima nam je dao potpuno novi rakurs na kompozicije. Nakon izlaska albuma nastavićemo sa koncertima po regionu i Evropi.

Story: Da li je život zaista počeo posle tridesete?

- Da, bez sumnje.

Vera Nikolić

makonda-tracker