Ivana Rabrenović: Chanel kao večna inspiracija

2
Ovogodišnji Dizajnerski mesec otvara modna urednica magazina Story Ivana Rabrenović koja je kreirala baletanke u crnoj i roze boji, a dok govori gde je pronašla ideje, otkriva u kojim se prilikama one nose
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

Modna urednica magazina Story Ivana Rabrenović (30) već treću godinu zaredom uspešno učestvuje u akciji našeg magazina Dizajnerski mesec. Prvi put se čitaocima predstavila originalnom tašnom koju je kreirala za Natašu Bekvalac, a naredne godine ista pevačica bila joj je inspiracija da dizajnira majicu. Ovoga puta kreirala je neobične baletanke za koje je inspiraciju pronašla u legendarnom brendu Chanel, ali i u radu neprevaziđene Vivijen Vestvud. Za svoj par unikatne obuće Ivana je birala dve boje, crnu i roze, koje po njoj nikada ne izlaze iz mode.

Story: Koliko vam u sopstvenom radu znači akcija Dizajnerski mesec?

- Svakako da mi znači, na prvom mestu zato što podstiče moju kreativnost i doprinosi tome da se više angažujem na polju modnog stvaralaštva. Glavni krivac za to je glavna i odgovorna urednica Storyja Beba Dragić, a potom i cela redakcija koja me podržava i zabavlja se zajedno sa mnom dok kreiram. Oni insistiraju da se svakog proleća kreativno probudim i stanem rame uz rame s eminentnim dizajnerima koji doprinose kvalitetu i kredibilitetu cele akcije. S obzirom na to da iskreno i slepo verujem sudu Storyjevog tima, čast mi je i zadovoljstvo što sam deo ove modne ekspedicije.

Story: Kako sada gledate na period od pre dve godine kada ste se predstavili lepo dizajniranom tašnom?

- Dizajniranje tašne za mene je bio veliki izazov, a tada su mi svojim idejama pomogli članovi moje redakcije. Po njoj su ispisane rečenice, zapravo delovi rečenica koje sam osmislila sa našim dizajnerskim grafičarom Galetom. A šta one znače, zna isključivo naše društvo (smeh). Inače, tašna je moj omiljeni asesoar, pa mi je drago što je naišla na pozitivan odjek u javnosti i svaki put sam iznova bila srećna kada bih videla da je nose devojke na ulicama.

Story: Naredne godine čitateljke ste obradovali praktičnom majicom koja je opet izazvala veliku pažnju.

- Modom se bavim skoro deceniju, ali nikada nisam pratila trendove. Smatram da je svaki čovek poseban i treba da nosi ono što mu se dopada, ali i garderobu koja mu dobro stoji. Ipak, rekla bih da je sve što čini modni brend Chanel neprevaziđeno, a odeća s tim potpisom donekle me je inspirisala dok sam osmišljavala majicu za moju drugaricu Natašu Bekvalac.

Story: Šta vas je inspirisalo za baletanke koje će, sudeći po interesovanju čitateljki, biti hit ovoga leta?

- Ideje sam pronašla u radu čuvene kreatorke Vivijen Vestvud i ponovo u radu Chanela. Moj stav je da svaka pripadnica nežnijeg pola može da bude ženstvena i kada nije u obući sa visokim potpeticama, a ponekad čak i u baletankama mogu da deluju seksepilnije.

Story: Kreirali ste ih u crnoj i roze nijansi. Zašto baš te dve boje?

- Crne mogu da se kombinuju uz gotovo sve odevne kombinacije. Praktične su i u neku ruku obavezne u svakom garderoberu. S druge strane, roze je moja omiljena boja i zbog toga je konstantno forsiram. 

Story: Jesu li su ove sezone roze i crna hit boje?

- Meni su svakako hit.

Story: Zbog čega ste odlučili da manekenka Tamara Paunović u reklamnoj kampanji predstavlja vaše baletanke?

- Kao i prethodnih godina, za promotere sam pozvala svoje dobre prijatelje. Ovog puta odlučila sam da to bude upravo Tamara jer je smatram jednom od najlepših žena na ovim prostorima i često joj privatno kažem da je pravi kralj! Oduvek je bila profesionalac i dobar prijatelj, a tokom snimanja promotivnih fotografija stoički je nekoliko sati izdržala u baletankama koje su tri broja manje od onog koji ona nosi. 

Story: Kakve reakcije na baletanke dopiru do vas?

- Bila sam sigurna da su baletanke pun pogodak kada sam ih pokazala mojoj partnerki i najboljoj drugarici Jovani Božović. Jer, kada ih je ona aminovala, znala sam da je to ono pravo.

Story: U kojim prilikama mogu da se nose baletanke?

- Svaka prilika je dobrodošla da se obuju baletanke. Pored udobnosti, one su i veoma ženstvene. Kada je ikona stila Odri Hepbern mogla da ih nosi u svakoj prilici, smatram da su one idealne i za sve druge dame. Komplet koji je Story spremio za ovu godinu je naprosto savršen. Naime, haljina koju je kreirala Verica Rakočević odlično se uklapa sa baletankama, ali i torbom Ane Ljubinković i naočarima Karima Rašida.

Story: Jesu li neke poznate ličnosti već izrazile želju da nose vaše modele?

- Naravno, Tamara Paunović je tražila oba para u svojoj veličini i sigurno će ih nositi.

Ksenija Konić

makonda-tracker