Rambo Amadeus: Novi album stiže pre Arsenala

0
Pred nastup u prostoru Kneževog arsenala u subotu uveče 18. juna, ponosni vlasnik Zastavinog fiće u razgovoru za portal Long Play najavljuje i dolazak u Kragujevac sa rearanžiranim starim hitovima uz zvuk duvača i unikatnog stratokastera.

Legendarni Partibrejkersi, Svjetski MegaCar Rambo Amadeus i sve popularnije sarajevske Letu štuke, uz Dubioza kolektiv, nastupiće u subotu 18. juna treće, završne večeri Arsenal festa u Kragujevcu.
Kad tačno izlazi album Rambo Amadeus u Domu sindikata?

- Dobio sam obećanje od izdavača (Menart) da će CD izaći do festivala Arsenal.

Možeš li reći nešto više o albumu, zašto lajv mesto studijskog, zašto uopšte album, a ne recimo singlovi?

- Napravio sam materijal za novi album, odsvirao ga s bendom u Domu sindikata i snimak je toliko dobar da je bilo potpuno suvišno svirati ga opet u studiju. Singlove izbacuje estrada, jer kubure s novim pesmama, pa tako svako malo dosađuju medijima i češće su u žiži javosti nego što zaslužuju. Uostalom, ako Berlinska filharmonija snima koncertne albume, koji su cenjeniji od studijskih, zašto bi jedan bend koji odlično svira uživo morao da se krije iza studijske produkcije.


Šta mogu očekivati Kragujevčani od tvog nastupa na Arsenalu?

- Ne znam šta mogu da očekuju, ali znam šta će dobiti.

Da li će biti starih hitova, rearanžiranih i obogaćenih novim zvukom duvačke sekcije, kao što radiš u poslednje vreme?

- Da.

Da li će tvoja nova gitara najnovija u ergeli neobičnih i unikatnih gitara, biti i u Kragujevcu? Po čemu je unikatna?

- Biće. To je fender stratocaster, universary, čiji je korpus oslikao Natan Esku, perspektivni i talentovani slikar iz Ljubljane.

Kakva su tvoja dosadašnja iskustva sa Kragujevcom? U smislu publike, a možda i voznog parka?

- Kragujevac je grad čiji muzički ukus je formirao legendarni Radomir Mihailović Točak i grupa Smak, tako da je to svet koji voli kvalitetno muziciranje, pa očekujem da će publika lepo prihvatiti naše umeće. Vozim zastavu 750 - legendarnog fiću, na kog sam vrlo ponosan.  

Šta misliš o ideji da se deo industrijskog kompleksa, kakav je Knežev arsenal, pretvori u prostor za kulturne namene?

- To je uobičajena procedura u svetu, da se industrijski objekti koji su izgubili prvobitnu namenu pretvore u prostore sa kulturnim sadržajima. Tako je u Amsterdamu, stara Mlekara pretvorena u čuveni klub Milky Way, u Luksemburgu prerađivačka industrija mesa u kulturni kompleks, u Kopenhagenu industrijska zona pretvorena u Kristijaniju i umetničku koloniju. To je najbolji način da napušteni prostori dobiju novi smisao i sadržaj.

makonda-tracker