Bruno Mars: Kajem se što sam probao kokain

0
Producent, tekstopisac i pevač Bruno Mars govori o svom bolnom iskustvu sa narkoticima, teškom putu do zvezda i ističe da nikada neće otkriti svoje seksualno opredeljenje
foto: Guliver Getty Images, Guliver Wire Image, Profimedia, Red Dot
foto: Guliver Getty Images, Guliver Wire Image, Profimedia, Red Dot

Muzički producent, tekstopisac i pevač Bruno Mars odličan je primer da se snovi ostvaruju ako se u njih čvrsto veruje i ne odustaje ni pod kojim okolnostima. Ovaj momak koji svojim glasom i stilom mnoge podseća na Majkla Džeksona, koji mu je i bio uzor, stekao je planetarnu slavu za nepune dve godine koliko u javnosti istupa kao izvođač. Rođen je 8. oktobra 1985. godine kao Piter Gene Hernandez u predgrađu Honolulua na Havajima, kao jedno od šestoro dece Bernija Hernandeza perkusioniste i Peti koja je hula igračica. Čitava porodice se bavi muzikom, a Bruno je sa četiri godine već počeo da nastupa sa njima izvodeći hitove Elvisa Prislija i tako je postao atrakcija na Havajima. Po završetku srednje škole, shvatio je da može mnogo više, pa je sa samo jednim koferom otputovao u Los Anđeles u želji da postane slavan. Pošto je imao strah od toga da neće umeti da peva prvo se zaposlio kao producent u muzičkoj kući Motaun Rekords i time se bavio punih pet godina. I dok je radio sa relativno velikim zvezdama, maštao je o danu kada će njegov talenat konačno doći do izražaja, a onda je na nagovor prijatelja snimio Nothin’ on you i odmah dospeo u žižu javnosti, jer su milioni prepoznali njegov kvalitet.



Krenuli su da se ređaju hitovi, a njegova popularnost je sve veća i veća. Na pedeset i trećim Gremi nagradama bio je nominovan u sedam kategorija, što je nezapamćen uspeh za jednog pevača koji je na početku svoje karijere. Ipak, čini se da nije sve tako sjajno, jer izvori bliski mladom pevaču, sve češće pričaju da ga je slava potpuno primetila i da više nije sladak i nesnađeni dečak iz komšiluka.

Zbog čega ste promenili ime?

- Ime Piter mi se nikada nije posebno sviđalo, a Bruno je nadimak koji mi je dodelio moj otac kada sam imao dve godine, jer sam ga podsećao na nekog sumo rvača koji je bio mnogo popularan u to vreme i tako je ostalo.

Sa devetnaest godine ste napustili rodne Havaje i otišli za Ameriku, bez ičije pomoći. Koliko je na vas uticao taj odlazak?

- Veoma, jer sam morao da se borim. Nisam imao tinejdžerske dogodovštine, kao momci mojih godina. Ali ne žalim što sam otišao iz porodičnog okruženja pošto je to bio jedini način da uspem. I to je žrtva koju sam podneo.

Jeste li danas u kontaktu sa vašom porodicom?

- Naravno, ja sam pravi mamin sin. Mnogo mi mama znači i ne prođe dan da se ne čujemo po nekoliko puta. Ni jednu odluku ne donosim, a da se prvo ne konsultujem sa njom. To koliko mi je ona važna u životu, pokazuje i činjenica da mi i dalje šalje hranu i samo njene specijalitete jedem.

Smatrate li da vas je uspeh promenio?

- U poslednje vreme mi često postavljaju to pitanje, a ne znam zbog čega. Da li vam izgledam kao neko ko se pokvario? (Smeh) Šalu na stranu, jesam jer je nemoguće ne promeniti se, pa sada kad idem u prodavnicu da kupim vodu devojčice trče za mnom, što se ranije nije dešavalo gotovo nikada. (Smeh)

Šta mislite koja pesma vas je lansirala u muzički vrh?

- Bilioner definitivno. Ona mi je promenila život.

U septembru prošle godine su vas priveli u Las Vegasu jer ste kod sebe imali kokain, a zatim su mnogi tvrdili da je to bio marketinški potez kako biste privukli pažnju na sebe. Kakvo je vaše viđenje čitave te situacije?

- Samo bolestan um može da pomisli da bih sam sebe prijavio. To su gluposti. Bio sam na nekoj žurki i kupio sam da probam. I probao sam, tada i nikada više. To nije fraza. Nisam narkoman, jer takve ljude smatram kukavicama. Užasno mi je bilo žao kada je moja majka to saznala i zvala me plačući, a čak sam i ja plakao. Iz poštovanja prema njoj obećao sam sebi da to nikada više neću uraditi.

Posle tog incidenta, spekulisalo se na račun vaše seksualne opredeljenosti.

- Ljude svašta zanima i to je normalno, pošto smo mi javne ličnosti, ali ne bih to dalje komentarisao. Moje seksualno opredeljenje je samo moja stvar i nikada javno ne bih pričao o tome da li sam homoseksualac ili imam tajnu ženu i sedmoro dece. Moj partner će zauvek ostati zaštićen od moje popularnosti.

Vaše pesme su dosta emotivne. Jeste li vi emotivac ili mačo muškarac?

- Definitivno emotivac. Obožavam da se predajem i plačem. Čini mi se da je vreme mačo, drčnih i bezobraznih muškaraca davno prošlo vreme.

Jeste li trenutno zaljubljeni?

- Jesam i to veoma srećno. Zaljubljive sam prirode i događa mi se da se u jednu osobu zaljubljujem iznova i iznova.

Moni Marković

makonda-tracker