Penelope Kruz: Havijeru sve piše na licu

0
Španska glumica Penelope Kruz otkriva kako se osećala tokom nervnog sloma koji je imala u mladosti, ali I koliku joj sreću pričinjava stabilan brak s glumcem Havijerom Bardemom kome je pre četiri meseca rodila sina Lea
foto: Red Dot, Image.net
foto: Red Dot, Image.net

Dama raskošne lepote, Penelope Kruz Sančes rođena je 28. aprila 1974. u radničkom naselju Alkobendas nedaleko od Madrida. Dobila je ime po pesmi Penelope španskog pevača Žoana Manuela Seraa. Njen otac Eduardo Kruz bio je automehaničar, dok joj je majka Enkarna Sančes radila u frizerskom salonu. Njeni roditelji su u braku koji je trajao nekoliko godina pored Penelope dobili još dvoje dece: Moniku, koja je profesionalna flamenko igračica i glumica u usponu, i Eduarda Džuniora, koji je takođe glumac, ali je javnosti postao zanimljiv od pre tri meseca kada je započeo vezu sa zvezdom serije Očajne domaćice Evom Longorijom. Sa samo četiri godine Penelope je krenula u školu baleta koju je pohađala sve do rane adolescencije. Pola decenije studirala je pozorišnu umetnost, pa je zbog toga napustila srednju školu. Kada je imala petnaest godina, pobedila je na audiciji za talente u konkurenciji od nekoliko stotina devojčica. Njeno telo nije izdržalo napor kome se izložila pa je pred završetak fakulteta kolabirala i zbog toga morala da napravi dužu pauzu. Posle prvog filma Grčki lavirint shvatila je da je gluma idealan poziv za nju. Ostvarenje koje ju je lansiralo na zvezdano nebo evropske kinematografije jeste kontroverzni filma Šunka, šunka u kome je igrala s Havijerom Bardemom. Scene seksa podigle su ogromnu prašinu u javnosti, a nisu se dopale ni njenom tadašnjem dečku, kompozitoru Neću Kanu. Njen holivudski prvenac The Hi-Lo Country doveo ju je u medijsku žižu jer se spekulisalo da je veliki deo honorara dala u dobrotvorne svrhe. Projekat Pedra Almodovara Sve o mojoj majci donosi joj svetsku slavu. Posle kraće pauze snima Blow s Džonijem Depom za kojeg je vezuju veoma lepe uspomene i druženja, a on je bio jedini kolega osim muža koji je nedavno je prisustvovao svečanoj ceremoniji kada je dobila zvezdu na Bulevaru slavnih. Inače, Dep i Kruz uskoro očekuje i premijera poslednjeg dela sage Pirati s Kariba. Američka verzija španskog filma Abre los ojos, Vanilla Sky donosi joj i poznanstvo s glumcem Tomom Kruzom. Na snimanju su otpočeli romansu koja je širom sveta dočekana s odobravanjem. Posle raskida španjolka se prepušta čarima kolege Metjua Mekonahjua s kojim se srela na snimanju Sahare. Njena lepota često ju je dovodila u neugodne situacije zbog toga što su je spajali s mnogim uspešnim glumcima kao što su Nikolas Kejdž i Met Dejmon. Na Kanskom festivalu 2008. godine premijerno je prikazan film Ljubav u Barseloni Vudija Alena, koji je izazvao interesovanje iz više razloga. Prvi je poljubac seksepilne Madriđanke i Skarlet Johanson, a drugi je njena romansa s Havijerom Bardemom. Oskarovski par uspeo je da obraduje i iznenadi svetsku javnost, nakon što je njihova predstavnica za štampu objavila da su razmenili bračne zavete početkom jula 2010. u domu svojih prijatelja na Bahamima. Vrhunac njihove bračne sreće svakako je dogodio se krajem januara tekuće godine, kada je lepa dama na svet donela svoje prvo čedo sinčića Lea.

Koliko vas majčinstvo ispunjava?

- Divno je, Leo je predivan i mi baš uživamo.

Zbog čega ste se tajno venčali?

- Baš zbog toga i ne pričam o svadbi, jer čemu u suprotnom skrivanje. To je bilo samo za nas dvoje, naše porodice i naše prijatelje. Sve preko toga bilo bi preterivanje. Mi smo ipak Evropljani.

Niste mnogo govorili o vezi?

- Mediji su nas toliko puta spajali, svađali, rastavljali da nisam stizala ništa da kažem. Taman rešim da pričam o ljubavi, kad ono pročitam u novinama da smo se posvađali i da sam pobegla u Madrid.

Kakav je Havijer?

- Na njegovom licu se sve vidi, ono sve govori, on je sve ono što mislite o njemu.

U mladosti ste čak zbog preforsiranosti kolabrirali. Kako ste pobedili slomove?

- Imala sam strašan nervni i fizički slom. Bio je to najgori period mog života i trajao je nekoliko meseci.

Kakvi ste bili kao devojčica?

- Sada sam mnogo srećnija jer se više ne plašim. Sećam se da sam, kada sam bila devojčica, premirala od straha ukoliko bih se našla u blizini vatre jer sam se plašila đavola, a iz filmova sam naučila da se on pojavljuje iz plamena. Imala sam mnogo energije koju nisam znala da kanališem i to mi je nanosilo bol.

Kako pamtite časove baleta za koje kažete da vam je uništio stopala?

- Bila je to sadistička stvar, morala sam da naviknem da krvarim i smejem se u isto vreme.

Kako ste se osećali kada ste dobili zvezdu na Bulevaru slavnih?

- To me vratilo u prošlost kada sam došla u Ameriku i nisam umela da sklopim ni jednu rečenicu na engleskom. Jedino što sam znala da kažem je da želim da postanem glumica i da moram da igram s Džonijem Depom. Ovo je još jedno priznanje da mi se želja ostavrila i zbog toga sam srećana, a činjenica da je i Džoni prisutan mnogo mi znači, mada sam ubeđena da ponovo sprema neku pakost i nevolju u koju će da me uvali.

Kako ste se provodili tokom snimanja Pirata s Kariba?

- Divno kao i uvek kada radite s takvim mangupom. Džoni je baš šarmantan i domišljat dečko. Tokom snimanja jedne zahtevne scene, na mesto gde sam trebala da sednem postavio je jastučić koji je ispustio zvuk, ali i miris kao da imam problema s gasovima. Svi su se zagledali jedne i druge, a ja sam kao luda tražila uzrok tom svemu, dok se on bukvalno valjao po patosu od smeha. Vratiću mu to, ali još nisam smislila pakost.

Nanon snimanja filma Šunka, Šunka smučio vam se seks, a zanimljivo je da ste intimne scene imali sa sadašnjim suprugom?

- Oko mene je bila neka snažna energija i nisam znala da se nosim sa situacijom. Imala sam veliku odbojnost prema svemu što je seksualno i senzualno. Posle toga sam skratila sam kosu, nisam snimala ljubavne scene, ni poljupce, čak ni mnogo godina kasnije. Mnogi su mi zbog toga govorili da rizikujem karijeru, ali slušala sam svoje srce i nisam zažalila.

Priredila: Moni Marković

makonda-tracker