Dragan Nikolić: Još nisam napisao kraj

2
Legendarni glumac Dragan Nikolić govori kako se nosi sa godinama, da li je zadovoljan onim što je postigao u životu, ali i kako je uspeo da četiri decenije održi brak sa koleginicom Milenom Dravić
foto: Vladimir Šporčić, Petar Đorđević
foto: Vladimir Šporčić, Petar Đorđević

Iako na domaćoj glumačkoj sceni postoji više od četiri decenije i važi za jednog od najpopularnijih domaćih glumaca i najveći seks simbol srpskog filma, Dragan Nikolić (67) odaje utisak jednostavnog i skromnog čoveka, ali i gospodina sa neverovatnom harizmom. Ovaj rođeni Beograđanin koji je odrastao na Crvenom krstu udahnuo je život kultnim antiherojima među kojima su vižljasti Džimi Barka, legendarni Flojd, simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah-Alija ili gradski vitez Urke koji su mu doneli titulu neodoljivog mangupa i šarmera. Uprkos tome, ovaj vrsni umetnik već četiri decenije je u skladnom braku sa heroinom domaćeg filma Milenom Dravić koju je upoznao na snimanju filma Horoskop Bore Draškovića 1969. godine. Iz velikog druženja postepeno se rodila ljubav koja je krunisana brakom u pauzi snimanja novogodišnjeg programa Kako su se volele dve budale 1971. godine, a njih dvoje i danas važe za jedan od omiljenih glumačkih parova koji uspešno odoleva vremenu. Iako ne voli mnogo da priča o svojoj intimi, jer u maniru velikog umetnika radije pušta da o njemu govore njegova dela, markantni glumac u intervjuu za Story otkrio je da je sa suprugom Milenom živeo burno i brzo zbog čega nema utisak da su više od četrdeset godina zajedno, kako su uspeli da kao poznate ličnosti sačuvaju svoj brak, ali i da su zdravstveni problemi sa kičmom koje je imao krajem prošle godine sada iza njega. Popularni Gaga ispričao je i kako je pre sedam godina prestao da konzumira cigarete, zbog čega godine ne doživljava kao opterećenje, ali i zašto više ne prihvata nove uloge u pozorištu.


Story: Kakva je vaša uloga u novom igranom TV filmu RTS-a Albatros koji je počeo sa snimanjem 5. aprila?

- Igram Gligorija - Gigu Geršića koji je bio ministar pravde u vreme kralja Milana Obrenovića i njegov savetnik, pošto su bili u prijateljskim odnosima, iako su se konfrontirali oko nekih političkih pitanja, jer je Giga više bio za Ruse, a Milan je bio austrofil. Bili su toliko bliski da, kada bi kralj saznao da Gigina supruga Marina kuva sarmicu od zelja sa kiselim mlekom, maltene bi se sam pozvao na ručak. Voleo bih da sam ja u mlađim godinama mogao da igram lik kralja Milana, jer mislim da je on jedna fantastična ličnost, abdicirao je kad je bio najsnažniji i bio je veliki hedonista. On se čak pominje i u filmovima Mulen ruž i Princ i pevačica u kome je davno igrao Lorens Olivije. Pre svega drago mi je što se ponovo uspostavlja dramski program na televiziji, jer sam svedok jednog vremena kada su se premijere drama čekale sa velikim uzbuđenjem.

Story: Da li je posebno zadovoljstvo igrati u projektima koji dočaravaju određenu epohu?

- Negde sam već rekao da sam ja sam po sebi epoha, tako da mi to nikada ne pada teško, već mi je vrlo interesantno zbog kostima i scenografije.

Story: Najavili ste da planirate da snimite film o sopstvenom životu koji će biti i vaš producentski prvenac. Hoće li taj projekat uskoro biti realizovan?

- Za to ima još vremena, pošto treba da stanem iza njega kao scenarista, reditelj i producent. Sve to je još u pelenama, videćemo šta će biti u narednom periodu.

Story: Šta se dešava sa snimanjem nastavka serije Sva ta ravnica?

- Ne znam tačno, ali mislim da se očekuje u junu mesecu, jer je nastavak već napisan i veoma je interesantan. Ovog puta će se, čini mi se, raditi za RTS, a ne za Pink. Serija će i dalje biti na nivou trilera, ali ne bih ništa da prepričavam, jer bi mi to zamerili scenaristi i producenti.

Story: Da li je tačno da ste prestali da prihvatate nove pozorišne uloge?

- Nisam prestao da ih prihvatam, već prosto mislim da sam pozorišnu karijeru nekako završio. Ne samo što je rad na svakoj predstavi veoma naporan, već mi se više dopada da igram na televiziji i filmu. Kada odigraš sto, dvesta, trista predstava i svaki put to radiš iznova na isti način, može da bude malo dosadno, mada je jeres ovo što govorim, ali bar sam iskren. Teško da bih prihvatio neku novu pozorišnu ulogu, ali uživam kada igramo predstavu Posetilac u Ateljeu 212 i obnoviću ulogu u Frederik ili bulevar zločina u BDP-u. To su dva komada od istog pisca Erika Emanuela Šmita i predstave su veoma posećene, a to mi je dovoljno što se tiče pozorišta.

Story: Krajem prošle godine imali ste problema sa zdravljem zbog kičme. Jeste li se oporavili u potpunosti?

- Sada je sve u redu, ja se bar nadam da je tako. Ukoliko ponovo ne propušim! (Smeh)

Story: Znači li to da ste korigovali svoj način života?

- Ja sam već sedam godina apstinent od cigareta, ali nema to veze sa tim. Nisam se mnogo mučio kada sam doneo tu odluku i nije to bilo nikakvo odricanje, jednostavno sam prekinuo sa tim. Ali, nisam se odrekao boemskog načina života.

Story: I dalje volite da odete u kafanu?

- Kako da ne, ne spadam u one koji viču: Gasi cigaru i nemoj da mi dimiš tu! I dalje volim da se družim sa prijateljima u kafani, jer je to stvar navike u kojoj uživam.

Story: Vaša supruga Milena Dravić nedavno nam je rekla da nije opterećena svojim godinama. Da li je i u vašem slučaju tako?

- Ni ja se nikada nisam opterećivao godinama, čak sam kao mlad glumac govorio da imam više godina nego što sam stvarno imao. Valjda sam hteo da budem nekako zreliji, makar kroz tu laž. Nemam problem sa godinama ukoliko se ne pojave neke zdravstvene tegobe, koje imaju možda veze sa njima.

Story: Iza vas je raskošna karijera i stotine odigranih uloga na filmu, televiziji i u pozorištu. Kada se osvrnete unazad, jeste li zadovoljni svime što ste postigli?

- Mogao bih da kažem da jesam, jer bi stvarno bilo jeretično da se bacam kamenjem na zvezde, ali još mislim da nisam napisao kraj. Tako da je i to nešto što ja očekujem, što se od mene očekuje i što će se možda i dogoditi. A do sada mi se sve što sam poželeo i ostvarilo.

Story: Milena i vi ove godine obeležićete četiri decenije braka. Imate li utisak da je zaista prošlo toliko vremena?

- Iskreno ne, jer smo živeli burno i brzo, onako kako i treba živeti.

Story: U poslednje vreme svedoci smo da brakovi između poznatih ličnosti veoma teško opstaju i da su praćeni burnim razvodima. Koji je recept u vašem slučaju?

- Moj savet je da se ne razvode preko novina, da se ne zaljubljuju preko tih istih novina i ne šalju poruke preko medija, već da prosto negde pronađu svoju intimu. Tako je najbolje i to je jedino što je recept za zajedničke godine sa nekim.

Jelena Kulović

makonda-tracker