Džesika Alba: Želim da usvojim dete

Pre nego što je saznala da je ponovo u drugom stanju, glumica Džesika Alba dala je intervju u kojem je otkrila koliko joj je udaja za producenta Keša Vorena promenila život, ali i kako joj je rođenje ćerke Onor ulepšalo dane
0
1 / 7 Foto: Red Dot

Američka glumica Džesika Mari Alba rođena je 28. aprila 1981. godine u Kaliforniji, od majke Katrin i oca Marka Albe. Roditelji su joj Amerikanci iako venama njene majke teče danska, kanadska ifrancuska krv, dok joj je otac meksičkog porekla. Džesika ima i mlađeg brata Džošua. Tokom detinjstva Džesika je često bila bolesna, nekoliko puta godišnje imala je upale pluća, a tegobe su joj stvarale i ciste na krajnicima i slepo crevo. Zbog bolesti nije uspevala da ostvari značajnije veze sa društvom iz škole, pa skoro i da nema prijatelja iz tog životnog perioda. Sa tinejdžerskim periodom prošle su i njene zdravstvene boljke, pa je srednju školu završila sa svega šesnaest godina, nakon čega je upisala Atlantic Theater Company. Karijeru je započela  u trinaestoj godini filmom Camp Nowhere i serijom The Secret World of Alex Mack. Prvu važniju ulogu je dobila u televizijskoj seriji Mračni anđeo, a njena najpoznatija ostvarenja su Honey, Sin City, Fantastic Four, Good Luck Chuck, The Love Guru, Valentines Day, Machette. Nedavno je u domaće bioskope stigao i njen novi hit Upoznajte male Fokerove u kome tumači lik živahne farmaceutske predstavnice Endi Garsije. Od 2006. godine Džesiku ubrajaju među najseksepilnije žene sveta, a neretko na listama zauzima i prvo mesto. Osvajala je nagrade od kojih su najznačajnije: Choice Actress Teen Award, Saturn Awards, MTV Movie Awards... Slavnoj glumici ruže cvetaju i na privatnom planu: udala se 2008. za dugogodišnjeg dečka, producenta Keša Vorena, i s njim tri nedelje nakon venčanja dobila ćerkicu Onor Mari.

Kakva je vaša ćerka Onor?

- Divna devojčica, spava, sanja, smeje se, priča... Sve ono što i druga deca rade. Ima usta kao ja kada sam bila mala, ali suprug kaže da liči samo na njega. Taj svoj sebičluk pravda rečima da bi za svakog oca bila noćna mora da ima ćerku koja liči na mene. (smeh)

Porodili ste se prirodnim putem, zašto niste dozvolili da vam daju anesteziju?

- Sve je proteklo u najboljem redu zahvaljujući joga disanju. Bila sam potpuno svesna na porođaju i presrećna sam zbog toga.

Šta vam je sve majčinstvo donelo?

- Oduvek sam bila onaj tip žene koji bi da ugodi svima i sve radi kako bi trebalo, ali preuzimanje toliko odgovornosti stvara ogroman pritisak, što gledajući na duže staze nikako nije dobro. Jednostavno se osećate istrošeno. Naučila sam da sebi praštam to što nisam savršena i trudim se da se manje nerviram. Odjednom sam prestala da budem sebična i tako uskogrudo usmerena isključivo na sebe. Sada želim da izgradim život za sebe i za svoju porodicu. Ranije sam bila radoholičarka, ali sada ne dozvoljavam tu vrstu samonametnutog stresa. Moj muž i moja ćerka predstavljaju jedine prave stvari u mom životu. Kad se Onor rodila, osetila sam da je došlo vreme da se promeni toliko toga.

Šta se tačno promenilo?

- Dosta toga, na primer, odlazak na odmor. Sada je gotovo nemoguće otići na negde sa nekim ko nema decu. Jednostavno ljudi ne razumeju da moram rano da ustanem, da ne mogu sa detetom da ležim na plaži u podne, i mnoge druge stvari koje odgajanje dece nosi sa sobom.

Planirate li još neko dete?

- Onor je predivna i osećam da mi je obogatila život. Jedva čekam da ona dobije sestru ili brata. Moja majka i suprug su odrasli u velikoj porodici, i znajući njihove priče, volela bih da imamo troje ili četvoro dece, jer je to predivno.

Pričalo se da želite da usvojite dete?

- Ideja o usvajanju deteta me je totalno inspirisala. Svako ko ima ljubavi i mogućnosti trebalo bi da razmisli o tome. I ja to planiram.

Otkrili ste i da ste posle porođaja izgubila svaku volju za seksom, pa vam je trebala pomoć hemije...

- To je bila šala, jer sam se u jednoj emisiji raspitivala da li postoje neki lekovi koji povećavaju seksualnu želju kod žena. Deca definitivno unište svaku želju za seksom, kao što to urade dugogodišnji brak i menopauza. Zaista mi nije jasno zašto takvi lekovi postoje samo u verziji za muškarce, a za žene ne.

Smatrate li da bi vam bilo lakše da je i vaš suprug Keš Voren glumac?

- Obožavam to što on nije glumac i što na svet šoubiznisa gledamo iz totalno drugačije perspektive. Za razliku od mene, on nije opsednut svojim poslom i radom na filmu. On zato obožava da gleda sportski program, što za mene predstavlja najdosadniju stvar na svetu.

Zbog čega odbijate da se obnažite na filmu? Ima li to veze s vašim suprugom?

- Ne, nikada ne bih snimila golišave scene. Mogu da budem seksi, da zavodljivo glumim ili da se provokativno obučem, ali se nikada neću skinuti.

Kako reagujete na kritike?

- Još od kad sam bila mala plašila sam se svake vrste kritike. Pre sam sve shvatala lično, ipak danas nemam problem sa tim.

Često igrate u komedijama, a većina publike predpostavlja da glumci i nakon snimanja scene nastave da se smeju. Da li je to tačno?

- Ne, zbog toga što svi pokušavamo da sačuvamo energiju za trenutak kada se kamera uključi. Uprkos tome što većina misli da se glumci posle seta druže, to nije sličaj, sve se svede na neobavezno ćaskanje i to je sve. Inače, komičari su uglavnom stidljivi i povučeni ljudi.

Da li ste gledali prethodna dva serijala filmova o Fokerovima kojima ste se priključili u trećem delu? Oni su veoma smešni, ali nose i pouku....

- Oni se mogu primeniti na odnos svake dve porodice, posebno kada je jedna dinamična a druga konzervativnu. Sada sam udata, ali sam ranije bila u vezama i uvek je bilo interesantno, ali i komplikovano upoznati tuđu porodicu. Morala sam da pazim šta govorim i kako se ponašam. To je smešno, ali je istinito.

Moni Marković

makonda-tracker