Intervju čitalaca – Eva Ras: Nikada nisam bila popularnija

4
Glumica Eva Ras bez ustezanja govori o svom učešću u rijalitiju Farma, dijagnozi svoje bolesti, ali i otkriva da piše roman Ekrem i Eva, izbačeni sa Farme poput Adama i Eve prognanih iz Raja
Foto: Vladimir Šporčić
Foto: Vladimir Šporčić

Čuvena glumica, slikarka i spisateljica Eva Ras rođena je u Subotici 1. januara 1941. godine, a diplomirala je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Sa mužem Radomirom Stevićem Rasom, slikarem i grafičarem, 1963. godine osnovala je Teatar nacionalne drame, gde su se izvodila dela isključivo domaćih pisaca. Između ostalih, igrala je i u filmovima Dušana Makavejeva, Aleksandra Saše Petrovića, Živka Nikolića, Emira Kusturice, Srđana Karanovića, Đorđa Kadijevića, Srđana Dragojevića, Karolja Vičeka i drugih. Stekla je veliku popularnost  igrajući u serijama Siniše Pavića, Živka Nikolića i Dragoslava Lazića... Filmom Dušana Makavejeva Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT (1967.) postigla je svetsku slavu, a po mnogim filmskim kritičarima i teoretičarima, najbolju ulogu ostvarila je igrajući gluvonemu Gocu u filmu Aleksandra Saše Petrovića Biće skoro propast sveta (1968.). Kao pisac, debitovala je 1972. godine knjigom Nemoj da grakćeš za mnom na stepeništu da sam najlepši, a potom je objavljivala romane, zbirke pripovedaka i poeziju: Nemoj da grakćeš za mnom na stepeništu da sam najlepši; Siva žena; U divna davna vremena; Kad mi mama kupi pare; Petla na panj, Kuća na prodaju, Sa Evom u raj, Divlji jaganjci, Devojka koju nisu naučili da kaže ne, Tito bez holivudizovanja; Rođeni mrtvi; Sa vrha mesečeve planine gledala sam svoj okrugli grob; Srebrna postelja; U areni, bila je najčitaniji kolumnista Politike 2009. godine a dobitnica je i nekoliko književnih nagrada. Odgovarajući na pitanja posetilaca Story portala slavna glumica otkrila je u kakvim je odnosima sa bivšim farmerima i zašto ne razgovara sa Banetom, zbog čega je uopšte poželela da učestvuje u tom rijalitiju, da li je bilo seksa na Farmi, ali i da li bi ušla na Dvor. Eva govori i o svom ocu homoseksualcu, kako su se Milica i Željko Mitrović družili sa njenom pokojnom ćerkom Krunom, ali i zbog čega se bori za prava bolesnih ljudi.

Draga Evo, bravo za sve sto šte radili i za učešće u Farmi! Recite mi nešto o tome šta trenutno radite i da li je istina da pišete roman o Farmi? Mila Aleksić

- Draga Mila, hvala za bravo na Farmi! Mnogi mi prilaze po gradovima Srbije gde gostujem poslednjih nedelja, otkada sam napustila imanje u Lisoviću i kažu kako bi Farmu pojela prljavština da mene nije bilo i da bi farmeri pocrkali od gladi... Šta trenutno radim?! Radujem se jer Dragoslav Lazić upravo priprema novu seriju koristeći i motive mog romana Kuća na prodaju o tragičnoj sudbini nepismene seljanke sa Kosovu. Roman je doživeo mnogo izdanja i dobio nagradu Zlatni hit liber i ja ću  svakako igrati neku od uloga u seriji. Još od letos imam krasnu ponudu iz Hrvatske za film Noćni brodovi mladog reditelja Igora Mirkovića, valjda će napokon da se i to skocka, a treba da igram i u makedonskom filmu Antonija Mitirkeskog po scenariju Gordana Mihića Deca zmiskog sunca... A dok čekam filmove pišem roman Ekrem i Eva, izbačeni sa Farme poput Adama i Eve prognanih iz Raja. Radim isto tako vredno kao što sam radila i na Farmi i knjiga će se pojaviti u prodaji već početkom marta ove godine.

Eva iskreno odgovorite...da li je bilo seksa na Farmi i da li se vama neko od farmera dopao. Vrlo ste interesantna osoba i veoma vas cenim..... Veliki pozdrav iz Skopja, Sreten Mirković.

- Poštovani gospodine Mirkoviću, mogu da vam kažem što pouzdano znam; ja seks nisam imala, odavno pre Farme stavila sam katanac na tu temu, a ostali farmeri su se pravili važni da su ga imali, tajanstveno bi namigivali, sve su činili da nas uvere kako su našli načina da ih kamere ne vide... Pošto su bili vrlo napadni, tamo sam nasela i poverovala... Ali danas iz ove perspektive vidim da su se previše trudili da dokažu, a to za mene znači da seksa nije bilo, jer nije važno da neko sazna da ga je bilo, ako ga je bilo, već je važno, ako ga je bilo samo onima koji su se seksali, bez referisanja, što ne bi bilo ni džentlemenski. Koliko se sećam, žene ni na lomači ne bi priznale da ga je bilo, ni da ga je bilo.

Kako objašnjavaš malu podršku publike, a 50 godina si glumica. Lili

- Draga Lili, mislim da grešiš da je podrška publike bila mala, ja sam na Farmi provela 107 dana, ako je Marijan bio 111 jer on je računao i karantin koji je prethodio odlasku u Lisoviće. Kad sam izbačena sa Farme, i ja sam mislila da sam imala jako mali procenat glasova, ali taj se procenat odnosio na taj dan jer sam dobrovoljnim javljanjem za sluškinju povredila mnoge pa i gledaoce a posle sam mogla da čitam u mnogim novinama; ’...među prvih pet VIP seljaka mogle bi da se nađu Zorana i Jasmina Ana. Zlatnu sredinu, kada su glasovi publike u pitanju, tokom čitavog serijala držala je Eva Ras čiju poziciju su delili Peja i Baki. Proterana sam sa 90 odsto glasova, da ne bude zabune za moj povratak na imanje glasalo je samo oko 10 odsto gledališta, ali u super finalu su farmeri ispadali i sa 0,3 odsto glasova publike što je prilično bedno u odnosu mojih 10 odsto, bez obzira što se tada delilo na šest farmera. Koliko ja znam da brojim zato su i ispadali jer je Katarina imala mnogo više od polovine glasove publike. Dva dana posle mog izbacivanja se ispostavilo da je i moj duelista Peja izbačen i u direktnom prenosu iz studija u Šimanovcima Nemanja Stevanović je to prokemtarisao ovako; znači to nisu bili glasovi za Peju nego su bili glasovi protiv Eve! A to nije daleko od istine jer su Baki i Peja ispali u utorak, a ja u nedelju.  Inače kad je samo jedna nagrada sasvim je svejedno da li ste se plasirali na trinaesto kao ja ili na neko naizgled bolje mesto, jer samo je Katarina  Živković pobedila.

Možete li nešto više da kažete o slikama koje imate od svog muža i njihovoj vrednosti? Bilo je reči o tome u jednim novinama. Nina

- Draga Nina, Rasove slike sam, godina dana posle njegove smrti, u dogovoru sa Rasovom decom, poklonila Narodnom muzeju u Beogradu, jer sam shvatila da Ras, bez obzira što je bio moj voljeni muž, nije bio moj slikar i da njegova dela treba da pripadaju njegovom narodu. Primivši njegov legat, Narodni muzej ga je uvrstio među velikane srpskog slikarstva što je on i bio. Poznato je da je Ras, jedini u 20. veku konstruisao novi vid ćirilične azbuke, što je vrlo teško jer se ne radi o žvrljanju slova nego treba ustanoviti jednu zakonitost koja se odnosi na celu azbuku i istovetna je za sva slova.

Koja vam je uloga najdraža koju ste odigrali? Jana

- Draga Jana, obožavam serije Siniše Pavića, sve uloge koje je pisao za mene: Bolji život, Srećni ljudi, Stižu dolari, Bela lađa i još se nadam da će biti saradnje sa njim. Živim za to.

Da li ste posle Farme ostali u kontaktu sa nekim farmerima i sa kojim? Saška

- Draga Saška, život na Farmi su mi olakšali i učinili lepim moj večiti zaštitnik Peja i njegov najbolji prijatelj Baki, pa njegova dugogodišnja prijateljica Natalija, njih uvek sa radošću srećem a uz njih ide i Sani, Natalijin muž koga sam posle Farme upoznala i naravno Boki 13, koga sam nazvala debelim anđelom kad su ga izbacili sa Farme jer sam ga zavolela.

Zbog čega sebe nazivate zlom babom, kad niko nije rekao na Farmi da ste zla baba. I zbog čega ste protiv Katarine Živković? Ana

- Draga Ana, evo  šta je pisala jedna čitateljka:

  1. razic ljiljana on October 2nd, 2010 11:44

kako se moze poslati hrana gdji evi ras zbog specificnog nacina ishrane koju bi ona trebalo da konzumira. farmeri su svi pokazali neverovatnu sebicnost kada je njen nacin ishrane u pitanju.stoga vas molimo da nam date mogucnost da joj obezbedimo hranu koja odgovara obzirom na specificnost bolesti od koje gdja ras boluje.

Farmeri nisu pokazali samo neverovatnu sebičnost, već su me nazivali i zlom babom. Prošle nedelje sam gostovala u nekoj emisiji sa gospođicom Zoranom Pavić i tom prilikom smo razjasnile sve naše nesporazume. Ona me je pitala da li je tačno što novine pišu da smatram kako je ona prazna, dosadna osoba. Da li je to moguće? Odgovorila sam da za mene jeste kao što sam ja za nju zla. Je li tako, upitala sam. Ona je odgovorila potvrdno. Dakle nas dve smo se složile! Draga Ana, odakle vam ideja da sam protiv Katarine? Naprotiv,  verujem u njenu pobedu i to sam i u novinama izjavljivala da smatram da je regularno pobedila, ne sumnjam ni u kakve mućke. Bila sam protiv njene ljubavne priče s Banetom, a sada možete da vidite kako je njena pobeda upravo proizišla iz toga što se ta ljubavna priča nesrećno odvijala, pa su devojčice, klinke i klinci Srbije i dijaspore glasali za tužnu devojku koju je dečko ponižavao i Katarina je kao paćenica nesrećne ljubavi pobedila.

Zašto ste se onako ponašali na Farmi i zašto ste dozvolili da vas nebitni ljudi iznerviraju? Svi znamo da ste vi jedna velika dama i zaista ne razumem onakvo ponašanje na Farmi... Katarina Obrenović

- Draga Katarina, stigla sam na Farmu puna predrasuda i već prvih nedelja imala sam paranoju da me ne slikaju, da se kamere okreću od mene, da tim koji bira scene za gledaoce s one strane kamera mene ne smatra zanimljivom, da me ofrlje motre. To je, naravno, bilo daleko od istine. Tada nisam još bila svesna kakva je struktura samog rijaliti programa. A kad sam postala svesna neprestano sam stavljala sve na kocku, Farma nije kviz emisija gde vi treba da pokažete znanje ili čovekoljublje, Farma je dramsko-zabavni program poput komedija i ja sam neprekidno morala da stvarm svoj lik izazivajući nevidljive reditelje ne bi li mi posvetili pažnju i prezentirali gledaocima.To je jedina sloboda koju sam mogla uočiti koju farmer može da ima u rijalitiju a zbog profesionalne deformacije, budući da sam studirala dramaturgiju, videla sam kako mogu da isprobavam svoje zamisli i utičem na dramske tokove.

- Bili ste dobar igrač - rekao je gospodin Predrag Baki Pavlović, izvršni producent Farme, glavni moj poslodavac, kad smo se pre neki dan sreli u zdanju TV Pinka, kraj bolnice Dragiše Mišovića. Nije rekao da sam bila vrlo dobra, niti odlična, rekao je kratko, ali sa osmehom; dobra. Da sam bila odlična pobedila bih, a to što sam bila dobra značilo je da nisam pobedila ali da nisam bila ni najgora, jer su ga i ostali ispušili, svi - osim Katarine Živković.

Draga Eva, ti si tako talentovana i pametna osoba koja zna prave vrednosti života! I veliki si borac. Samo se pitam zašto si išla na Farmu i bila među nepismenim seljacima? Tebi tamo nije bilo mesto! Ti si dama! Tvoj rad kao slikarka, pisac i glumica ću uvek poštovati. Robert

- Dragi Roberte, vi ste imenjak mog oca Roberta Wagnera koga bivši farmer Rističević ni sada ne pušta da počiva u miru, ogovara ga u raznim emisijama, smeta mu što je bio homoseksualac. Pobogu, šta god da je bio, bio je moj otac i ja sam ga volela, to je valjda normalno. Morala sam da odem na Farmu, morala, jer je i to značilo da sam živa i bilo je bolje da idem među pijane farmere nego među trezne lekare, zar ne?

Bolest i tugu ne zaboravlja ali ne dozvoljava da ona osenči njeno srce koje tako postaje pravednije i mudrije - baš kao što piše Tolkin u romanu Gospodar prstenova.

Zašto si na Farmi pričala sve najgore o sebi? Ana Mladenović

- Draga Ana, moje kumče se preziva Mladenović, pa si mi zbog toga draga na neviđeno! Odgajani smo tako da zažmurimo pred nesrećom jer onda nesreće nema. Sada mi je jasno zašto su na Farmi sumnjali u moje brojne godine, bolest i tragedije, jer im ja prskosim svojim radom. Znači, svi su sve o meni znali, i bili ubeđeni da ako ne pominju istine ni ja neću da pominjem, pa su se trudili da me olajavaju, obezvređuju. Žao mi je što su pukli u pogledu na mene, žao mi je jer ja se držim daleko od lečenja samo zato da ne izgubim svoju slobodu. Moja sloboda me hrani zdravljem, to što nisam u bolnici, što imam samo sebe meni to nije usamljenost, to je moja snaga. Jebi mi sve, što bi rekao Ekrem na Farmi, ...if Marijan wins I think I will vomit... Treba li prevod?! Ako Marijan pobedi, povraćaću! Srećom nije! Bravo Kaća!

Da li mislite da je vrlo nizak procenat glasova koje ste dobili na Farmi, stvarni odraz toga koliko vas ljudi u Srbiji vole, sada kada ste pokazali kakvi ste u stvari? Oki

- Dragi Oki, procenat je varirao, ne bih bila 107 dana na Farmi da je bio kao poslednje večeri. Što se mene tiče prve četiri nedelje nisam se ni videla na Farmi, bila sam potpuno utonula u mnoštvo, znalo se da sam tamo ali nisam imala veliku minutažu u emisijama i da me Renato Henc pete nedelje nije počastvovao izabravši me za gazdaricu, mogla sam već tada da budem izbačena. Od časa gazdovanja krenuo je moj uspon meren minutažom prikazanih materijala i rastao do napuštanja Farme. Sve sam na internetu odgledala, jamčim da je tako bilo. A koliko me voli publika, vidim otkad sam izašla. Ne mogu ulicom da prođem od obožavalaca. Nikad u životu tako popularna nisam bila. Ni igrajući u porodičnim serijama Siniše Pavića, ni kad smo se vraćali sa nagradom Kanskog festivala ni onda nije bilo takvog oduševljenja građana kao sada. Rijaliti šou je fenomen ovog vremena i meni je drago što je TV Pink Željka Mitrovića i njegove lepe supruge Milice, imao sluh za želju publike da na Farmi vide istinoljubivu i žestoku babu kao što sam ja.

Ne znam šta vam je sve ovo trebalo na Farmi, ja sam Vas lično cenila i mnogo su mi se dopadale sve Vaše uloge. Iskreno mi je žao zbog tragedije koja Vas je zadesila, ali zar ne mislite da je svaki drugi čovek Eva Ras, pogotovo posle ovih prohujalih nesrećnih ratnih godina. Da nije bilo Farme, ja bi i dalje poštovala Evu Ras, njeno ime i delo,ovako.... Mira Nota

- Draga Miro, zaboravljate da je Farma bila isključivo - igra. Igrokaz, rijaliti šou. Vrlo sam zadovoljna što sam uspela da se ubaštram i provedem  tamo 107 dana. Studirala sam dramaturgiju i zanimao me je fenomen ovog vremena - rijaliti šou. Tražila sam od vlasnika TV Pink, bračnog para Milice  i Željka Mitrovića da me uvrste, inače oni su se u ranoj mladosti družili i sarađivali sa mojom pokojnom ćerkom Krunom koju su voleli i tako su me oberučke prihvatili, jer su smatrali da se među pevačicama, manekenima i tako nekim čudnim nezanimanjima, pojavi neko ko se profesionalno bavi televizijom kao ja. Bacili smo snop svetla i na drugu stranu Farme. Možete imati 20 farmera koji žive svoj život, ali vi kao učesnik rijalitija morate svoje aktivnosti sami da vodite. Bez obzira što sam ja dramaturg, nisam ukačila po kom mehanizmu to radi! Zapravo, jesam nešto. To da je pola farmera bilo angažovano od Zadruge da radi određene zadatke, dok se druga polovina ponašala prirodno ali bila primorana da ih i nehotice služi iako nisu znali da su to nametnuti zadaci...

Zašto ste toliko na Farmi potencirali vaše godine kada je i gospođa Lepa Lukić približno vaših godina pa se mnogo bolje od vas uklapa sa omladinom u rijalitima? Violeta

- Mila Violeta, dugo godina sam slavila svoj 30. rođendan i onda kad sam primetila da sam ljudima dojadila, odlučila sam da kad već nemam 30 onda ću uvek savesno prebrojavati svoje godine što mislim da čini i Lepa Lukić koju mnogo volim i koja, smem to da kažem, takođe voli mene. Van Farme i ja se savršeno uklapam sa mladima, i ovaj magazin vode mladi ljudi koji su me čak uvrstili i u modnu reviju za stradale u Kraljevu!

Kakvo mišljenje imate o Banetu? Ana

- Nikakvo, on se meni na Farmi rugao nazivajući me histeričnom babom, ne bih htela da budem revanšista pa da ga sada sredim. Ne bih to učinila ni zbog njegove majke koju sam upoznala posle Farme. Baneta sam srela na Humanitarnoj modnoj reviji za Kraljevo, obradovao se, a ja sam rekla: Sa vama ne razgovaram. On je zaboravio da i posle Farme ima života u kojem moramo ponovo da budemo pristojni građani.

Kako se sad osećate kad su svi saznali da ste lagali na Farmi da bolujete od raka da bi izazvali sažaljenje, i plašite li se Boga posle svega? Jagodinka Simonovic

- Draga Jagodinka, praštam vam na grubim rečima jer ste vi u zabludi, a biti u zabludi to je ljudski, dok je lagati đavolja stvar. Dobro je što niko od nas dve ne laže zato ću da navedem šta piše u izveštaju o patohistološkom pregledu :

Topologija : CERVICAL BIOPSY, Morfologija : SQUAMOUS CELL CARCINOMA, Tkivo: Carcinom planocellulare invasivum cervici...

Nađite nekog doktora da vam protumači... Masa atipičnih malignih ćelija po vama nije bolest?

Inače, šta mislite gde bi, po vama, imala rak žena koja je sahranila svoje dete od 24 godina?! Kad mi je teško uvek se ovako obraćam Svevišnjem: Bože nisam te molila za manji teret nego za šira ramena!

Draga Eva, veliki sam vaš fan i želeo bih da vas upoznam. Da li snimate neku novu seriju ili film..i zanima me vaše mišljenje o našoj velikoj glumici i pevačici Oliveri Katarini. Pozdrav, Milinko Ametović iz Beča

- Dragi Milinko, mene je lako upoznati, svaki dan šetam Zemunskim kejom. Odgovor o filmovima sam već rekla, a Oliveru obožavam. Samo ona peva  Đelem, Đelem, tako da mi dušu ozare rajska radost i tuga u isti mah.

Draga Eva zašto ste promenili odnos prema Katarini Živković posle njenog povratka na Farmu a ona je bila iskrena prema Vama i gledala je na Vas sa velikim poštovanjem...Sad kad znate šta se sve dešavalo na Farmi o kome ste promenili mišljenje i zašto? Sandra Sarajka

- Draga Sandra, čeznem za Sarajevom, zato sam se obradovala vašem javljanju. Promenila sam odnos prema Katarini, ali nisam prestala da je volim i branim, to sam i dokazala prijavivši se poslednje nedelje za sluškinju jer su se Farmom proneli glasovi da je Baki nameračio da nju pošalje u štalu. Baki je dobar čovek i uspela sam da ga ubedim, a meni je bilo svejedno da li ću četiri dana pre kraja izaći kad sam bila takoreći do samog kraja. Kad se Katarina vratila nisam više bila sigurna da li je dobila zadatak jer je pola od farmera bilo angažovano od Zadruge da rade određene zadatke. Na primer, utripovala sam da je Jasmina Ana bila jedna od tih plaćenika koja je u neko doba počela da gaji ljubavnu priču među Katarinom i Banetom. A ja sam videla da je Katarina mlada, pametna samosvesna žena, nisam mogla da poverujem da može biti nesrećno zaljubljena. Jer, svaka razumna žena beži od nesrećnih ljubavi a ako ne beži, onda je primorana a ako mora, onda ja koja ništa ne moram, moram od nje da se dinstanciram...

Drago Evo cenim vaše glumačko umeće i sve što ste postigli do sada u životu. Interesuje me koji je razlog vašeg ulaska na Farmu i da li ste zaista na Farmi bili vi ili je to bila gluma. Da li ste bili iskreni u svakom momentu i da li ste stvarno mislili da Ekrem treba da pobedi. I za kraj želim da vas pitam koja je sledeća uloga koju će te odigrati? Milica Stefanović

- Draga Milice, sve je gluma na ovome svetu, znate da je velik  Viljem Šekspir, najveći um ljudske civilizacije pisao da je ceo svet pozornica i da smo mi svi glumci. Ja bih dodala samo da niko i nikada ne bi smeo da zaboravi da je u svom životu svako glavni junak. Taj primat nikada i nikome ne bi smeo da prepusti!

Ekrem je, inače, dragulj, on je čovek iz nekih prošlih vremena. Prosto je neverovatno da neko može da živi u Njujorku, a da ostane tako arhaičan, kao arheološka iskopina. Njegovo neznanje vredi više od svih znanja nas na Farmi, on je sačuvao nešto iskonsko. Ova moja knjiga o Farmi će biti antropološka studija o Ekremovim neznanjima, koja blistaju više od svih znanja drugih farmera i taj njegov patrijarhalni, starinski pristup životu i njegova izgubljenost u ljubavi koju je doživeo sa Vendi.

Da li će te se pozdraviti sa Vendi ako je negde sretnete? Bratislav Savić

- Dragi Bratislave, nisam pisala gospodine, jer mi se čini da ste mladi. Zavolela sam Vendi i uvek ću je pozdraviti kad je sretnem, ali ona je prokockala moje poverenje, biću uvek uljudna sa njom ali nikada više prisna, na njenom čelu za mene piše: Pazi, pas ujeda.

Da li ste primetili razliku u ophođenju ljudi prema vama pre i posle Farme? Tara

- Draga Tara, jesam. Posle Farme vole me više nego ikada, dive se snazi koju sam isijavala na Farmi, gde sam radila najcrnje poslove po 16, 18 sati na dan! Dive se babi koja u 71. godini ide na visokim potpeticama od 25 cm i prikazuje paprirne haljine na modnoj pisti za dobrotvorne svrhe, da ste čuli aplauz u hotelu Nevski! Bilo je opasno dobro!

Ćao Eva, da li bi ušla u Dvor? Marija Usanović

- Ušla bih, naravno, samo me niko ne zove a Mitrovići sada imaju svoje probleme i ja se molim Bogu da sve reše u svoju korist i da ponovo sve bude ružičasto kao nekad, kao prije!

Kakvo je vaše mišljenje o pobednici Farme Katarini Živković? Pozdrav za Evu iz Pariza, Olgica Radenković

- Draga Olgice, pozdravite Pariz gde je moja Kruna živela i umrla, rasplakali ste me...Katarina je divna devojčica, kad sam bila gazdarica na Farmi dala sam joj zadatak da se ceo dan šminka jer je toliko lepa da joj ni šminka ne može nauditi.

Da li Vas je sada sramota što ste potencirali svoju bolest i patnju, vređali Zoranu a sada saznali da je i ona bolovala od raka a dostojanstveno ćutala o tome? Ivana Radaković

- Poštovana gospođo Radaković, Zoranu ne poznajem i ne bih da grešim dušu, nikome, tako ni njoj ne želim da bude bolesna. Naprotiv, radovalo bi me da čujem da je ozdravila onoliko koliko može neko ko je bio lečen od kancera. Oprostite mi što nisam mogla na Farmi da sakrijem svoju bolest od vaših budnih očiju ali nisam mogla da se pravim da nisam bolesna iz prostog razloga što sam nesposobna da jedem poput normalnih ljudi, jer sam ozračena i moj probavni trakt je u toku terapije veoma oštećen. Žao mi je što sam prvih nedelja na Farmi svakodnevno morala da se borim i izborim za malo mesta na šporetu da bih skuvala splačine koje ja mogu i moram da jedem. Inače godinama se trudim da to prihvatim kao moje staračko stanje i da ne dozvolim da me sklone sa sveta dok to sam Bog ne učini. Dok sam živa boriću se za prava bolesnih ljudi jer oni sačinjavaju pola žitelja planete Zemlje i imaju prava da postoje, niko žive ne sme da ih sahrani.

Da li ste stvarno bili žrtva na Farmi ili ste glumili žrtvu ? Inače obožavam Vas kao osobu i kao glumicu. Ljiljana

- Draga Ljiljana, moj tragičan život me nedvosmisleno čini žrtvom a to Farma nije mogla da promeni.

Da li mislite da je u redu što ste pričali kako ste vodili ljubav cele noći i da je vaš muž zbog toga umro.

- Godinama sam optuživala sebe da sam kriva za njegovu smrt, celu noć smo se voleli, samo mi je to ostalo u pameti i zaboravljala sam da dok nije otišao mi nismo ni znali da mu je srce bilo potrošeno. U zbirci mojih pesama Srebrna postelja postoje stihovi koje me teše i daju snagu, kazuju da je i moj život darovan od Boga i dok sam tu treba da ga poštujem.

- Moj put je satkan od samoće,

Ne smem zaboraviti da si bio anđeo

koji je nakratko sišao s neba

i mene voleo.

Ja sam celo moje detinjstvo provela sa mojom bakom koja je imala isto kao i vi težak život....Mnogo ste me podsetili na nju i u meni ste probudili nešto što odavno niko nije...Sa vama sam plakala, smejala se....Da li bih mogla nekako da stupim sa vama u kontakt da porazgovaramo...;-) Ja imam 14 godina i iz Kumanova sam, Dragana Kocevska

- Dragana, Blagodaram зa ubavoto pitanje.  Zolзa mi dojde na okoto... Drago dete, javi se redakciji Story i od njih ćeš dobiti kako da me nadješ, možda ćemo skockati i tvoju posetu Farmi, ne obećavam ali kad Željko ozdravi nije nemoguće da te ugostimo u Srbiji kao dragu gošću iz Makedonije ako to možda ne može, ostaje nam Beograd koji je uvek tu...

makonda-tracker