En Hatavej: Ja sam uvrnuta štreberka

Glumica En Hatavej priznaje da je teška srca okončala vezu sa Rafaelom Folijerijem koji je na izdržavanju kazne zatvora i objašnjava da se odrekla vere zbog brata Majkla i njegovog homoseksualnog opredeljenja
1
1 / 5 Foto: Red Dot

Dvadesetsedmogodišnja glumica En Hatavej rođena je u Njujorku kao srednje od troje dece pozorišne glumice Kejt Mekoli i advokata Džerarda Hataveja. U njenoj šestoj godini porodica se seli u Nju Džersi gde Hatavejeva pohađa katoličku školu i časove pevanja. En odmalena uživa u glumi i sa trinaest godina počinje da igra u školskoj dramskoj sekciji i lokalnom pozorištu. Kao izuzetna solo pevačica nastupa u čuvenom Karnegi holu uz hor iz svoje srednje škole. Postaje najmlađi stalni član obrazovnog programa pozorišne trupe Barrow Group Theater, a takođe studira ženske studije na čuvenom koledžu Vasar. Potom se prebacuje na Njujorški univerzitet i započinje studije engleske književnosti koje ubrzo prekida zbog posla. Godine 1999. dobija ulogu u seriji Get Real, a svetsku popularnost stiče 2001. godine u filmu The Princess Diaries. Slede porodični filmovi Nicholas Nickleby i Začarana Ela, ali i rad na bioskopskim hitovima kao što su Planina Broukbenk, Đavo nosi Pradu, a nedavno je izašla nova romantična komedija Love and Other Drugs u kojoj igra zajedno sa kolegom Džejkom Gilenhalom. Hatavejeva se poslednjih godina nalazi na svim listama najlepših žena Holivuda, a Forbs ju je 2010. proglasio i za  najisplativiju glumicu Holivuda pošto na svaki dolar koji zaradi za sebe, studiju donese još 64 zelene novčanice. Inače, ove godine zajedno sa Džejmsom Frankom ova atraktivna dama biće domaćica na 83. dodeli Oskara. Pre dve godine  raskinula je veridbu sa građevinskim biznismenom Rafaelom Folijerijem, tridesetogodišnjim milionerom italijanskog porekla s kojim je bila u četvorogodišnjoj vezi. Nekoliko dana kasnije, Folijeri je uhapšen zbog prevare vredne nekoliko miliona dolara, a suđenje na kom može da dobije dvadeset godina robije očekuje se na jesen. Neki mediji preneli su vest kako je Hatavejeva pomogla da FBI prikupi dokaze o Folijeriju, navodno da je ne bi umešali u spor i tako naneli štetu njenoj karijeri, ali je glumica odbacila tu tvrdnju. Atraktivna zvezda radi u Los Anđelesu, ali živi u svom rodnom Njujorku. Krajem 2009. godine ova brineta otpočela je vezu sa glumcem Adamom Šolmenom, ali za razliku od prethodne, o ovoj ne želi da govori.  

Na setu filma Love and Other Drugs često ste bili obnaženi. Kako ste se tada osećali?

- Postoje poražavajući trenuci kada shvatite da se morate razodenuti pred gomilom nepoznatih ljudi. Upravo zbog takvih momenata ne usuđujem se da idem na plažu u bikiniju. Na početku rada u poslednjem trenutku skidala bih odeću, a između setova trčala sam da se odmah ponovo pokrijem. Naravno, kasnili smo barem dvadesetak minuta na popravljanje šminke koja bi se razmazala po mojoj odeći. Ubrzo sam shvatila da na taj način samo produžavam agoniju, a da pri tom i svima ostalima oduzimam vreme. Donela sam odluku da se opustim i naprosto zabavim.

Nosite epitet seks simbola. Šta kažete na to?

- Prijatno sam iznenađena jer mi je nezamislivo da me bilo ko smatra seks simbolom, a to bi mogli da vam potvrde i svi koji su išli sa mnom u srednju školu. Najbolje izgledam kada provedem tri sata sa šminkerima i frizerima... Nadam se da me producenti smatraju glumicom, a ne lepoticom jer mi to pruža mogućnost da se ne opterećujem svojom debljinom.

Kakvi ste bili kao tinejdžerka?

- Odmalena sam htela da budem glumica i roditelji su mi davali veliku podršku. Ipak, najveći deo tinejdžerskih godina bila sam prilično depresivna. Bila sam nesigurna i previše sam razmišljala o svojim manama. Vremenom sam shvatila kako moram da se oslobodim perfekcionizma jer me je to usporavalo i ispunjavalo strahom. Nekako sam uspela da se izvučem iz svega toga bez korišćenja lekova.

Jednom prilikom izjavili ste kako ste svesno prestali da podržavate katoličku religiju. Zbog čega?

- Do jedanaeste godine verovala sam da ću biti časna sestra. Kada sam napunila petnaestu, shvatila sam da je moj stariji brat Majkl homoseksualac. Ne slažem se sa odnosom Katoličke crkve prema gej populaciji. Volim svog brata i ne mogu da budem deo religije koja ne podržava njegov izbor. Sada sebe nazivam hrišćankom po rođenju.

Za razliku od većine vaših mladih kolega, nemamo prilike da vas viđamo u tabloidima...

- Po prirodi sam veoma ženstvena, osetljiva i tiha. Pre nekoliko godina zabavljala sam se sa momkom koji je bio vlasnik diskoteke i mislila sam da ću se ubiti od dosade koliko mi je tu bilo dosadno. Nisam savršena dobrica, ali ne pijem, ne uzimam drogu, ne volim gužve i noćne klubove. Roditelji su me dobro vaspitali i odmalena cenim vrednosti kao što su marljivost, upornost i obrazovanje. Zbog toga nameravam da završim koledž koji sam prekinula zbog posla.

Kakvi muškarci vam se dopadaju?

- Moj princ iz snova mora da bude saosećajan, nesebičan, strpljiv i pristojan. Mora da me zasmejava i izvlači ono najbolje iz mene. Spremna sam za novu vezu, ali neću se zabavljati sa kolegama iz sveta glume jer verujem da ne treba mešati posao i zadovoljstvo.

Kako bi izgledao vaš sastanak iz snova?

- Dugo bismo šetali i opušteno razgovarali. Obukla bih trenerku i moj omiljeni par gumenih japanki, podelili bismo picu, odgledali neki dobar film...

Pre dve godine okončali ste četvorogodišnju veridbu sa Rafaelom Folijerijem...

- Nežna sam i krotka, ali morala sam da se saberem, stegnem srce i stavim tačku na vezu sa Rafaelom. Posle raskida postala sam snažnija osoba. Bilo mi je teško, ali ne žalim zbog te odluke. Nisam izgubila veru u ljubav i nadam se da ću jednog dana imati muža i porodicu. Moji roditelji su u braku već dvadeset pet godina, još se vole i srećni su. Volela bih da jednog dana imam brak kao što je njihov. Ne bih više govorila o tome.

Zbog čega živite u Njujorku?

- Ako ne snimam, onda ne znam šta da radim u Los Anđelesu jer ne mogu da idem na sunce zbog izuzetno bele kože. Nisam ljubitelj plaže i peska, niti sam devojaka koja surfuje i svoje dragoceno slobodno vreme provodim tamo gde sam srećna. Volim Njujork i u njemu mogu da budem uvrnuta štreberka kakva jesam.

Priredila: Moni Marković

makonda-tracker