Halid Bešlić i Dražen Žerić Žera: Na sceni veseli, kod kuće romantični

Pored toga što dele uspeh duetske pesme Godinama, Halid Bešlić i Dražen Žerić Žera imaju slične stavove o braku i vaspitavanju dece, a u zajedničkom intervjuu otkrivaju i svoje želje za narednu godinu
0
1 / 3 Foto: Oleg Moskaljov

Frontmen grupe Crvena jabuka, Dražen Žerić Žera (46), i njegov višedecenijski prijatelj, pevač Halid Bešlić (57) tokom decembra održali su brojne koncerte u okviru uspešne turneje po Hrvatskoj. Otkako su prošle godine snimili duetsku pesmu Godinama, često nastupaju zajedno. Kad god to mogu, ne propuštaju priliku da evociraju uspomene na godine zajedničkog druženja. Dok Žera ističe da je srećan u braku i kako je vrhunac njegovog života rođenje ćerkica Petre i Mare (1), Halid otkriva da nakon tri decenije braka još uživa u svakom trenutku sa suprugom Sejdom (52) i priželjkuje unučiće.

Story: Kako biste opisali jedan drugog?

Halid: Da bi mi neko odgovarao, pre svega mora da bude dobar čovek, što Žera i jeste. Iza nas su godine poslovne saradnje i prijateljstva. Od početka se poštujemo i odlično zabavljamo.

Žera: Usudio bih se da kažem da smo još mladi, veseli i pametni. Godine pokazuju vrednost sarajevskog zraka, a iako od 1994. godine živim u Hrvatskoj, Halida često srećem. Čim se pogledamo, znamo šta onaj drugi misli. Srećan sam i počastvovan što ga poznajem.

Story: Šta cenite jedan kod drugoga?

Žera: Kod nas nema promišljenog poteza i sve što radimo, činimo otvorenog srca.

Halid: Slažem se sa prijateljem i stavljam naglasak na poštenje.

Story: Da li vam je dosadilo što ste tokom putovanja često odvojeni od porodice?

Žera: Treba se roditi za ovaj posao, istinski ga voleti i poštovati. Život muzičara nije jednostavan, ali suludo mi je da se žalim jer ima i težih poslova, kao što je, recimo, kopanje puteva.

Halid: Ja sam veteran u ovom poslu i što sam stariji, sve teže mi padaju učestala putovanja, spavanje po hotelima... Ponekad imam osećaj kao da živim na putu i nosim glavu u torbi. Sve sam umorniji od takvog života i zato radim sve manje.

Story: Čime su vas osvojile vaše nežnije polovine?

Halid: U Sejdu sam se zaljubio na prvi pogled. Moja supruga je bila solidna lepotica, pametna i što je najvažnije, karakterna kao osoba.

Žera: Moja Barbara je mlađa od mene i neću reći da se nisam pitao kako će to izgledati, ali upustili smo se u sve to pa danas iza sebe imamo tri godine braka, dve prekrasne devojčice i ne osećam razliku u godištima između nas dvoje. Nema reči kojima se može opisati osećaj kada nekoga iskreno voliš.

Story: Šta najviše cenite kod svojih žena?

Žera: Najvažnije je da se dvoje ljudi poštuju i iskreno vole. Mi imamo sve to i ništa više ne mogu da tražim.

Halid: Sa ženom mogu da podelim sve svoje dobre, ali i loše dane. To je ljubav. A sada mi pada na pamet i pesma Treba mi rame za plakanje koja sve govori.

Story: Jeste li romantični?

Žera: Bez romantike jednostavno ne može da opstane veza, a kamoli brak.

Halid: Kao mlađi bio sam romantičan, a sada sam realan. Tokom trideset tri godine braka nikada nisam izašao iz kuće a da nisam poljubio ženu. To dovoljno govori o nama dvoma.

Story: Žero, koliko su vas deca promenila?

Žera: Osećaj kada me po povratku s puta dočekaju moja deca, daje mi posebnu toplinu u grudima. Kada čujem njihove prve reči ili vidim prvi korak, ostanem bez teksta. Deca su vrhunac mog života.

Story: Koliko su vaše bliznakinje slične, a po čemu se razlikuju?

Žera: Iako su dvojajčane bliznakinje, u potpunosti su iste. Vesele su, nasmejane, a sada su u fazi kada su previše razigrane.

Story: Ko je stroži u vaspitavanju, vi ili vaša supruga?

Žera: Supruga je stalno s njima i druži sve konce u rukama, ali kada sam u kući, mogu samo da kažem kako nema pravila sa mojim devojčicama. Popustljiv sam, ponekad čak i previše, ali poznato je da su očevi slabi na žensku decu.

Halid: Kada god sam bio na putu, žena je bila ta koja je vodila brigu o našem sinu Dini i savršeno je to odradila, ali žao mi je što nismo mogli da imamo više dece.

Story: Imate li neostvarenih želja?

Žera:
Skroman sam pa mogu da kažem kako sam poslovno i privatno uvek imao sve što sam želeo. Eventualno bih još voleo da imam svoj vinograd i mali maslinjak na Pelješcu.

Story: A želja da otvorite restoran?

Žera: Vrstan sam kuvar i ja sam taj koji najčešće kuva u našoj porodici, ali to su više priče iz novina nego neka realna želja.

Story: Jeste li dostigli vrhunac u karijeri?

Žera: Dok god budemo mogli da napišemo dobru pesmu, bićemo u muzičkim vodama. Jedva čekam da dođu neki novi klinci koji će nas oduševiti.

Story: Da li vas je uhvatila kriza srednjih godina?

Halid: Tajfun je prošao.

Žera: Biću dete život celi, čuvaj se, moja zvezdice... To su stihovi  meni drage pesme i samo mogu da kažem da se osećam kao pre trideset godina, tako da kriza očigledno još nije došla.

Story: Kakva vam je bila 2010. godina?

Žera: Pola godine u Zagrebu, pola na Pelješcu, deca rastu, šetnje s njima... Uglavnom veoma dobra.

Halid: Solidna.

Story: Šta želite u 2011. godini?

Žera: Da moje devojčice budu malo mirnije i da prestane ta euforija penjanja po stolovima.

Halid: Zdravlja i pokojeg unučića.

Jadranka Tomić

makonda-tracker