Rade Šerbedžija: Kraj supruge mi je najlepše

3
Glumac Rade Šerbedžija otkriva utiske sa snimanja filma koji režira oskarovka Anđelina Džoli, priča kako ga supruga Lenka Udovički osvaja i tvrdi da mu ništa ne donosi toliko sreće kao unučići
foto: Marko Poplašen
foto: Marko Poplašen

Slavni glumac Rade Šerbedžija (64) nedavno je u Budimpešti završio snimanje scena za film Untitled Love Story koji režira zanosna oskarovka Anđelina Džoli. Slobodno vreme poslednjih dana koristi da se pripremi za dva praznična koncerta koje će 29. decembra održati u Novom Sadu, a samo dan kasnije i u Beogradu u organizaciji koncertne agencije Sky Music. Uprkos godinama, legendarni umetnik vešto barata na više poslovnih polja, a sigurnu luku u kojoj crpe snagu za poslovne pobede nalazi u braku sa svojom suprugom, rediteljkom Lenkom Udovički (41), ali i snažnom odnosu koji neguje sa svojim naslednicima Danilom (39), Lucijom (37), Ninom (19), Vanjom (16) i Milicom Almom (14). U intervjuu za Story, glumac govori o saradnji sa čuvenim parom Džoli – Pit, svom braku, ali i odnosu sa svojom decom.

Story: Da li je Anđelina privatno ljupka i draga kakvom je najčešće predstavljaju mediji?

- Anđelina je posebna vrsta žene, njena lepota, harizma  i sposobnost čine je jedinstvenom. Sa Bredom se znam od snimanja filma The Snatch i on je zaista sjajan glumac. Mislim da ga ona čini još boljim čovekom.

Story: Smeta li vam medijska prašina koja se digla u vezi s njenim filmom u kojem igrate?

- Potpuno je neverovatno što se samo kod nas umetniku i delu sudi na osnovu nekih priča i spekulacija. Mislim da je scenario odličan, a većina tih nagađanja obične su izmišljotine.

Story: Kakve utiske nosite sa beogradske premijere filma 72 dana  koji je režirao vaš sin Danilo?

- Sve je odlično prošlo i publika ga je sjajno primila, a dobili smo i mnogo iskrenih pohvala. Za mene su svaka premijera i nastup u Beogradu od posebnog značaja jer je beogradska publika istančanog ukusa i zadovoljstvo mi je da pred njom nastupam. Kad te vole, prosto osetiš kako letiš nošen njihovom dobrom i pozitivnom energijom.

Story: Da li vam je bilo zahtevno i odgovorno da igrate glavnu ulogu u filmu koji je režirao vaš naslednik?

- Naravno da sam osećao veliku odgovornost, ali pristupio sam filmu kao i svakom drugom - profesionalno i s mnogo elana. Danilo je sjajan režiser i slagali smo se u svemu. Izgledalo je kao da ima iza sebe već mnogo snimljenih filmova. On je završio režiju u američkoj državi Ohajo, u klasi Rajka Grlića, gde su imali privilegiju da mnogo snimaju, pa je tako dobro ispekao zanat. Kada je kao osamnaestogodišnjak hteo da studira režiju u Zagrebu, odvratio sam ga od toga. Poslušao me je i završio filozofiju i starogrčki, a onda mi je došao sa diplomom i rekao: Ali ja želim da budem filmski režiser! Odgovorio sam mu: U redu, ići ćeš  u Ameriku kod mog prijatelja Rajka Grlića, on je jedan od najboljih

Story: Čime vas supruga Lenka već godinama osvaja pa do sada niste poželeli da flertujete ili se predate nekoj drugoj dami?

- Ona me pušta da činim šta god mi je volja, zato valjda nigde i ne idem. Kraj nje mi je najlepše.

Story: Imate troje unučadi. Šta je čarobno u ulozi dede?

- Ne postoji ništa lepše nego dobiti dete svog deteta. To je neka udvostručena sreća.

Story:  Radujete li se novogodišnjim koncertima u Beogradu i Novom Sadu?

- Radujem se svakom dolasku u Beograd gde imam stare, dobre  prijatelje s kojima igram tenis ili  uživam u razgovorima u restoranu Madera. Već tradicionalno održavam koncerte u Beogradu i Novom Sadu, a ovaj put publika će imati priliku da uživa u vrhunskoj muzici, mojoj ležernoj improvizaciji,  kao i specijalnom gostu - mojoj ćerki Milici koja će pevati i svirati na gitari.

Story: Šta vam je bila najveća inspiracija za pravljenje albuma Ponekad dolazim, ponekad odlazim?

- Neko vreme pesme mi nisu dolazile jer su one kao Božji dar i ne možeš ih iskamčiti ili zahtevati, ali sada kao da me opet posećuju. Ono što čini ovaj album pa i sam koncert specifičnim jeste naš američki orkestar koji je sastavljen od nekoliko vrhunskih američkih muzičara, među kojima se izdvaja Roj Estrada, svojevremeno saradnik na gotovo svim pločama legendarnog Frenka Zape. Album je sastavljen od sjajne muzike virtuoza na gitari Miroslava Tadića. Mislim da tu ima dosta moje sete i emocija.

Nikola Rumenić

makonda-tracker