zavodi glasom

Minja Subota, šansonjer lepši od Roberta Redforda: Pevao sam serenade svojim damama

0

Pevač koji je mnogima obeležio detinjstvo objavio je novu pesmu, a na promociji je izdvojio vremena i za to da redakciji Glossy odgovori na neka pitanja.

foto: Filip Plavčić
foto: Filip Plavčić

Minja Subota promovisao je 21. marta album muzike za odrasle, na kome se našla i nova pesma Susret. Na promociji su se pojavile mnoge zvezde kako bi podržale rad svog kolege i mentora, a među njima zvanicama su bili i Vanja Bulić, Leontina Vukomanović, Merima Njegomir i Srđan Marjanović. Svi prisutni imali su samo reči hvale za slavnog muzičara, a u jednom trenutku, kada se Vanja Bulić našalio da je Minja isti Robert Redford, neko iz publike je sa žarom povikao: „Ma lepši je!“

 

Svečanost je bila i prilika da se Minji Suboti uruči posebno priznanje za celokupno muzičko stvaralaštvo, koje mu je dodelila kuća Jugoton Croatia Records. Promocija je bila povod da se mnogi prisete dragih uspomena sa poznatim dečjem pevačem, a bilo je i dosta pevanja. Tako su Minja i Merima duetski otpevali Kaćušu, a potom se Leontina pridružila pevaču da otpevaju njegovu novu pesmu Susret, za koju oboje veruju da će se dopasti široj publici.

 

Minja Subota govorio je o utiscima sa promocije, na kojoj se okupilo dosta njemu dragih ljudi: „Ovo mi donosi nekakvu sreću, posebno raspoloženje i veliko zadovoljstvo kad se okupe ovako divni prijatelji, kad mnogo toga kažu, a i kada generaciji, mojoj, malo mlađoj, naravno, ipak poklonite nešto što joj bude podstrek, da vide da se na njih misli, da im kažete neke lepe reči, da nikada ne zaborave da postoji romantika, ljubav, optimizam, da to nikada ne nestaje.“ A mladima poručuje:

„Mladima mogu da kažem, neće da se ljute, oni danas mogu od nas da uče kako se pišu najlepši ljubavni stihovi, kako se komponuju, pevaju pesme, ljubav.“

foto: Adria Media Arhiva

Na pitanje da li i dalje vidi nešto kao izazov u svojoj dugovečnoj karijeri, Minja je rekao da sa Leontinom radi na raznim projektima u Dečjem kulturnom centru i da žele da zajedno učine mnogo toga za decu Beograda: „Žele da napišem nove stvari, a ja kažem može, ali želim da i drugi razmišljaju na takav način. Daj da napravimo pesme koje će deca pevati. Nemojmo da pišemo nešto što je lepo, nešto što mi mislimo… ne!“ Tako je i nastala saradnja sa drugom Slobom Stanišićem, iz čega se rodila „lepa, poetična pesma, deca je pevaju“ Pozdravi Srbiju.

 

Minja ima svoje mišljenje i o današnjem muzičkom programu za decu:

Danas je to veliki problem. Deca nemaju prave programe, još uvek nema atmosfere i raspoloženja. Mi čak nemamo ni ljude, ekipe koje bi to radile, jer ne možete praviti deci program koji niko neće gledati. Mora da bude nekih koji imaju iskustva, koji žive u deci, koji hvataju njihov ritam života i njihove interese, koji su kreativci, poete, koji su muzičari. Scenaristi. Ni oni kao mali nisu imali gde da uče.“

S obzirom da se svojoj mladoj ludoj generaciji obraća sa željom da se ne predaju, da ne zaborave da ima romantike, pitali smo ga da li mladi danas imaju priliku da kroz dobru muziku proslavljaju ljubav:

„Mladi svojim izborom pesama pokazuju ima li pravih pesama koje proslavljaju ljubav. Ove generacije su mnogo toga našle u Bjelom dugmetu, našle su u Čoli, Indexima, Bajagi – oni to pevaju. To su pesme romantike i ljubavi. Ovo novo retko ima.“

foto: Marko Poplašen

Ako njegova muzika to nije već pokazala, Minja je otkrio svoju romantičnu stranu priznanjem da je pevao serenade svojim dragim osobama.

„Svašta sam pevao, ali oduševili su me Dubrovački trubaduri, Đelo Jusić, ona pesma Ulicama moga grada. Ali meni dame nisu pevale pesme, ne mogu da se setim ničega.“ govori sa smehom.

I Leontina je imala reči za uspeh svog kolege: „Minjina karijera šansonjera i pop muzičara i kantautora je nepravedno zapostavljena na uštrb dečje muzike. Koliko smo mi kao stvaraoci i interpretatori dečje muzike na gubitku tim Minjinim prelazom na dečju muziku, toliko je svet zabavne muzike dosta patio što nema taj Minjin kontinuitet – ipak je bio pevač, kompozitor pesama za odrasle, pa tek onda hit pevač za decu. Smatram da je ovaj album možda to nekako popravio."

 

 

 

makonda-tracker