Majkl Daglas: Suprugin osmeh je moj lek

Slavni glumac Majkl Daglas ženu svog života Ketrin Zitu Džons upoznao je tek u šestoj deceniji, ali mu je uz nju život postao mnogo lakši, a otkako se razboleo od kancera, ona je postala njegova najveća podrška
0
1 / 7 Foto: Red Dot

Dvostruki dobitnik Oskara, glumac Majkl Daglas, dokaz je da najjači opstaju i onda kada je najteže i da pojedine ljude čak ni opaka bolest ne može poljuljati. Ovaj umetnik nailazio je na razne prepreke u životu, ali je uz pomoć vere u sebe i pozitivnih misli uvek nekako uspevao da se izbori sa problemima. Rođen je 25. septembra 1944. godine kao stariji sin holivudskog glumca Kirka Daglasa i glumice Dajane Dil, a njegov mlađi brat Džoel takođe se bavio glumom. Posle završene škole, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, Majkl je rešio da nastavi utabanim putevima svojih roditelja i oproba se u glumi. Njegov talenat odmah je primećen, a posle uloge u televizijskoj seriji The Streets of San Francisco u kojoj je glumio četiri godine, počele su da se ređaju uloge u ostvarenjima Coma, Runing i mnogim drugima koje su mu donele svetsku popularnost. Ipak, titulu miljenika žena dobio je u romantičnoj komediji Romancing the Stone, kao i u trileru Fattal Attraction. I dok je njegova karijera išla uzlaznom putanjom, u njegovom privatnom životu nije uvek sve bilo kako treba. U martu 1977. godine prvi put je izgovorio sudbonosno da i to devojci Dijandri Luker sa kojom se zabavljao samo šest nedelja. Njih dvoje su 1978. godine dobili sina Kameruna koji je vremenom postao najveća briga slavnog glumca jer je ogrezao u porocima. Iste godine kada se prvi put ostvario u ulozi oca, glumac je doživeo nesreću na skijanju, te se tri godine nije bavio glumom. Tokom tog perioda odao se alkoholu, zbog čega je jedno vreme bio i na lečenju. Posle dve i po decenije ljubavi, glumac se razveo od supruge, a samo nekoliko meseci kasnije oženio se sa koleginicom Ketrin Zitom Džons sa kojom ima dvoje dece, desetogodišnjeg Dilana Majkla i sedmogodišnju Kejris Zetu. Mada mu je početkom ovog leta konstatovan rak grla, poput pravog profesionalca pojavio se na premijeri svog novog filma Wall Street: Money Never Sleeps u režiji Olivera Stona, koji će i srpska publika uskoro imati priliku da pogleda na L’oreal Paris Cinemaniji.

Ovo je nastavak jednog od vaših prvih filmova, koliko se sve promenilo za poslednjih dvadeset i dve godine?

- Sve je nekako mnogo ozbiljnije. Oliver je sazreo kao režiser, ja sam sazreo, a sve je dobilo neku mnogo ozbiljniju notu nego što je bilo pre dve decenije. Sećam se da sam, kada sam prvi put pre mnogo godina pročitao scenario, znao da je uloga Geka pisana nekako baš za mene.

Jeste li srećni što ste uradili drugi deo ovog kultnog ostvarenja?

- Naravno, još onda smo razgovarali kako bi bilo lepo da vidimo šta se dešava posle scene kada glavnog junaka, odnosno mene, uhapse, i evo ta želja nam se svima ostvarila.

Šta mislite zbog čega se ovako dugo čekalo na nastavak?

- Bilo je potrebno vreme da se sve složi, da počnemo da radimo na priči ponovo. Mislim da se sve dogodilo u pravo vreme. Da se desilo ranije, možda film i ne bi bio tako dobar.

Na početku leta dijagnostikovan vam je kancer grla, a sada ste završili sa hemoterapijom, koliko vam je bilo teško da promovišete ovo ostvarenje s obzirom na to da ste bili bolesni?

- Ja sam profesionalac, tako da mi nije bilo teško. To što sam usred lečenja otišao na premijeru ili to što sam davao intervjue, samo mi je davalo snage da ne mislim o bolesti. Ni u jednom trenutku nisam želeo da osetim slabost zbog raka i to mi je pošlo za rukom. Naravno, puno mi je pomogla i supruga Ketrin koja je sve vreme uz mene i čija mi podrška mnogo znači.

Kako ste se osećali kada su vam saopštili da bolujete od kancera?

- Slagao bih vas kada bih vam rekao da se nisam uplašio, ali samo zbog svoje dece, jer ne bih voleo da gledaju kako se mučim i da tako i ona pate. Što se mene tiče, doživeo sam to kao kaznu što nisam vodio računa o svom zdravlju kada sam bio mlad, već sam dosta pio i pušio. To je neka vrsta pokore za sve grehe iz mladosti.

Mislite li stvarno da ste se razboleli samo zbog cigareta i alkohola?

- Ne, to je i zbog ogromnog stresa kome sam izložen što zbog posla, što zbog problema koje sam imao sa svojim najstarijim sinom. Od sada ću izbegavati stres i trudiću se da što više uživam u svakodnevici, svojoj supruzi i svojoj deci.

Rekli ste da vam mnogo znači njena podrška. Kako ste vas dvoje uopšte, pre gotovo deset godina, otpočeli romansu?

- Gledao sam je ranije u filmovima i oduvek mi je bila lepa, ali kada sam je prvi put video uživo, prišao sam joj i rekao joj da želim da mi odmah rodi dete. To je zbog pozitivne energije koja je skrivena u njenom osmehu. Njen osmeh je moj životni lek, uz njega je sve lakše.

Znači to je bila ljubav na prvi pogled?

- Jeste, a nadam se da će trajati sve do mog poslednjeg pogleda u nju.

Kako izgleda vaš život pošto ste oboje slavni glumci?

- Koliko je dobro što smo iz istog posla, toliko je ponekad i loše. Kao što ume da pohvali neku moju ulogu, tako ume da mi i skrene pažnju da nešto nisam uradio kako treba, a pošto sam vrlo sujetan, to može da mi zasmeta. Inače, savršeno funkcionišemo, imamo dvoje dece koje podjednako volimo i posvećujemo im svu pažnju ovog sveta. Život je baš lep uz njih troje.

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker