Vesna Zmijanac: Muškarci nisu više moja tema

Nakon povratka sa takmičenja Survivor legenda folk scene Vesna Zmijanac objašnjava da je na Filipinima osetila istinsko jedinstvo sa Bogom i otkriva zašto o pripadnicima jačeg pola govori u prošlom vremenu
4
1 / 6 Foto: Petar Đorđević

Folk zvezda Vesna Zmijanac (53) vratila se nedavno sa Filipina gde je zajedno sa ćerkom Nikolijom (21) učestvovala u rijalitiju Survivor. Tamo je izgubila 11 kilograma i kao i ostali takmičari naučila da živi u skladu sa prirodom. Fizički zahtevni zadaci isprva su joj teško padali, ali ubrzo se bez mnogo muka upustila u savladavanje prepreka. Po povratku u Srbiju nastupom u Lepezi vratila se u kafanu i nastavila svoj život na Bukulji na kojoj se osamila još pre petnaest godina. U intervjuu za Story Vesna otkriva na koji način se odrekla emotivnih odnosa s muškarcima, kaže da je operski pevač Nikola Mijailović jedini uz nju uvek kada joj je to potrebno i priča o preživljavanju u rijalitiju Survivor koje je za nju bilo istinska borba u kojoj su joj pomagale jedino molitve. Nakon šokantnog intervjua za naš magazin u kom je otkrila da želi da se zamonaši, Zmijančeva sada otkriva na koji način je našla svoj mir i koliko je težak duhovni put kojim ide poslednjih petnaest godina.

Story: Jeste li se nakon takmičenja brzo vratili u pređašnju svakodnevicu?

- Ne verujem da će to nakon iskustva na Filipinima ikada biti moguće. Jedna sam od retkih koja je imala svoj Survivor i pre učešća u istoimenom rijalitiju. Posle Survivora uvidela sam da je život nešto potpuno drugo. Mislila sam da sam pre Filipina uspela da napravim sopstvenu osamu, ali tek sada znam šta je život van svih civilizacijskih tokova.

Story: Znači da pre ovog rijaliti šoua nikada ranije niste bili u situaciji da se borite za sopstveni život?

- Tako je. Ali, nije problem u Survivoru opstati na šaci pirinča. Imali smo samo dan i noć, bez struje i u takvim uslovima snalazili smo se kako je ko znao i umeo. Klimatski uslovi uopšte nisu problem i najteže je preživeti noć koja traje dvanaest sati.

Story: Da li vam je to što ste na Filipinima bili sa ćerkom Nikolijom bila olakšavajuća okolnost?

- To mi je bila jedna od najtežih okolnosti. Posle petnaest dana podivljate i ne znate ni ko ste, ni šta ste. Postaje vam lepo tu gde se nalazite jer vas priroda u potpunosti opčini. Osećate se kao da ste s Bogom, a taj osećaj je nemoguće dočarati rečima. Mi takmičari uopšte nismo bili upućeni jedni na druge. Imala sam osećaj da su me sve ljubavi, porodica i prijatelji napustili i da mi je preostao jedino Bog kom sam se obraćala za pomoć. Nikoliji sam prepustila da se bori sa životom još od njene osamnaeste godine i to joj je mnogo teško palo.

Story: Za šta ste se molili Bogu u tim situacijama?

- Molila sam se za dah i opstanak.

Story: Jeste li imali susrete sa domorocima?

- Tek posle susreta sa domorocem shvatili smo kako ništa ne znamo o boravku na Filipinima. On nas je naučio da je živeti sa prirodom i Bogom van civilizacije vrlo jednostavna stvar. To je jedina istina, sve drugo je zabluda. Naša civilizacija je zabluda, a istina je nešto drugo. Mi kao zombiji hodamo u našem svetu i ne znamo da smo već mrtvi.

Story: Koliko vam je znanje o makrobiotici pomoglo na Filipinima?

- Ona je ključ mog života, ključ svega. Makrobiotika su Filipini i Survivor.  Makrobiotika je Bog. U celoj gužvi koja se zasnivala na golom nebu i zemlji, šaci pirinča i soli, bila je najbolji kuvar na svetu. Pirinač je bio naša jedina hrana.

Story: Jeste li bili fizički spremni za sve zadatke budući da ste imali problema s viškom kilograma?

- Izgubila sam jedanaest kilograma, a nisam se trudila. Osim što sam najstarija, bila sam u početku i najdeblja i sve fizičke promene bile su najdrastičnije upravo kod mene. Ubrzo su, međutim, prestali da me ubacuju u čamac i više nije bilo potrebe da mi bilo ko pruža ruku kako bih izašla iz vode. Ostalim takmičarima postala sam najveća ljubav, svi su me podjednako voleli i zvali me Kraljica majka. Menjala sam im roditelje, braću, sestre, emotivne partnere... Preuzela sam kompletnu odgovornost nad njihovim emocijama. Nikolija je tu bila poslednja koja je dobijala moju ljubav jer je nekako prirodno da se moja osećanja prema njoj podrazumevaju.

Story: Šta je presudilo da pre 15 godina prekinete dotadašnji način života i preselite se na Bukulju?

- Svako ima svoju sudbinu i samo je pitanje prema kome će Bog biti milostiv kao prema meni koju je pogledao i sklonio na vreme. Nije prepustio da gulim do sudnjeg dana i usput polako ginem. Istina je da sam isprva na Bukulji bila samo ispod jednog hrasta i tek kasnije napravila dom.

Story: Na osnovu čega vidite da vas je Bog pogledao?

- U jednom momentu shvatila sam da ono što sam radila dvadeset godina više nije moja sreća. Ništa od svog života nisam tražila, a nije mi došlo ni samo od sebe jer je za sve zaslužan Bog.

Story: Znači li to da u dosadašnjem životu niste uspeli da pronađete idealnu mušku polovinu?

- Muškarci više nisu moja tema. Oni su bili najjednostavnija priča od svih koje čine moj život.

Story: Zbog čega o muškarcima govorite u prošlom vremenu?

- Zato što su moje emotivne veze sa muškarcima sada stvar prošlosti.

Story: Kako danas udvaračima stavljate do znanja da vam ne prilaze?

- Nikako. Vrlo je jednostavna priča sa mnom i emotivnim odnosima na svetovni način. Nisam ja raskrstila sa muško-ženskim emotivnim odnosima već je oko mene sada drugačiji svet od ovog kakvim ga vi vidite.

Story: I u tom svom svetu nemate nijednog emotivnog partnera?

- Ne, još ne.

Story: Čak ni operskog pevača Nikolu Mijailovića sa kojim vam pripisuju romansu?

- Nikola je moj prijatelj, dobar drug i uvek je tu za mene kada je to potrebno. U stvari on je jedini tu kad treba.

Story: Da li ste lakše izlazili na kraj sa starijima ili s mlađima?

- Uvek je lakše s mlađima jer su gluplji.

Story: Pre deset godina, 5. oktobra, pojavili ste se uživo na TV Studio B u noći kada je rušen dotadašnji režim i tim postupkom iznenadili mnoge. Da li je to i za vas bio neki novi početak?

- Uvek sam za promene, a promena je sve: i noć i dan, ljubav i mržnja, toplo i hladno. Sve što drugo traje ne valja i mora da se menja. Promene moramo poštovati, a kod mene se one dešavaju od danas do sutra. Nije mi potrebna nikakva revolucija da bih nešto promenila. Svaki dan mi je drugačiji. Živim istinski u skladu sa prirodom i tu nema mnogo pitanja i odgovora.

Story: Mnogo prašine ste digli intervjuom za Story u kom ste rekli da želite da se zamonašite. Na kakve ste reakcije nailazili nakon toga?

- Molim vas da tim pitanjem ne banalizujete sve što sam tada rekla o nečemu što je tako moćna tema i vrhovna i apsolutna istina i to ne samo mog života.

Nikola Rumenić

makonda-tracker