Kejsi Aflek: Niko mi ne treba osim supruge

Iako je na svojih pet minuta slave čekao petnaest godina, glumac i reditelj Kejsi Aflek nikada se nije predavao, a u tome je imao bezgraničnu podršku brata Bena i supruge Samer Feniks s kojom ima dvojicu sinova
0
1 / 6 Foto: Guliver Getty Images

Iako je njegova karijera počela pre petnaest godina, reditelj, producent i glumac Kejsi Aflek svetsku popularnost stekao je tek pre tri godine igrajući u filmu Ubistvo Džesija Džejmsa, zbog koga je bio nominovan i za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji najbolji sporedni glumac. Činjenica da kritičari nisu prepoznavali njegov talenat uopšte mu nije smetala, već mu je davala snagu da se neprestano dokazuje. Rođen je 12. avgusta 1975. godine kao mlađi sin Kristine Ane, učiteljice, i Timotija Bajersa Afleka, koji je tokom života radio razne poslove, od glumca pa do automehaničara. Njegov stariji brat Ben Aflek slavni je holivudski glumac. Kejsi se u detinjstvu bavio sakupljanjem životinja, kučića, mačaka, iguana, zmija i svi su mislili da će postati veterinar, međutim, on je po završetku srednje škole upisao fiziku i astronomiju, što je i diplomirao na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Ipak, početkom devedesetih u njemu se rodila ljubav prema glumi i kameri, pa je počeo da radi na televiziji kao reditelj. Svoju prvu filmsku ulogu imao je 1995. godine u ostvarenju To Die For, gde je igrao rame uz rame sa Nikol Kidman i Žoakinom Feniksom, koji mu je brzo postao i najbolji prijatelj. Iako ga kritičari nisu primećivali, uz savete starijeg brata, koji je već bio poznat širom planete, uspeo je, korak po korak, da postane slavan. Njegov najbolji prijatelj Žoakin upoznao ga je sa svojom sestrom, glumicom i manekenkom Samer Feniks, u koju se odmah zaljubio kao ženu svog života. Verili su se 25. decembra 2003. godine, a njihov prvi sin Indijana Avgust rodio se 31. maja 2004. Dve godine kasnije par se venčao u Savani, a 2008. dobili su sina Atikusa. Dok je radio kao reditelj na svom prvencu Još uvek sam ovde, bio je optužen za seksualno uznemiravanje svoje producentkinje, ali je problem rešen van suda. U trileru Ubica u meni, beogradska publika trenutno može da  ga gleda u ulozi Lua.

Lik koji igrate, Lu, oličenje je negativca, ali ipak osvaja simpatije publike. Kako ste to uspeli?

- Nisam nameravao da izazovem simpatije i trudio sam se da prikažem Lua kao čoveka koji je komplikovan kao i bilo koji drugi. Koliko će on dobiti simpatija, zavisi samo od toga ko je publika i koliko je ona saosećajna.

Koliko vam je bilo teško da se distancirate od nasilnih scena koje ste snimali?

- Nije bilo strašno jer te scene nismo snimali po ceo dan. Najpre bismo snimili jednu mučnu scenu, pa zatim ljubavnu, potom nešto drugo i do kraja dana imali smo različita osećanja.

Zašto se vaš lik zaljubljuje u Džojs koju igra Džesika Alba?

- Ona ga pušta da bude ono što želi, a to je po mom mišljenju suština muško-ženskih odnosa. Sreću se slučajno i ona iz njega izvlači na površinu nešto što je dugo skrivao.

Da li je bilo teško snimati nasilne scene sa Džesikom Albom?

- Nije, bilo je lakše nego što sam mislio. Džesika je bila veoma posvećena ulozi i sve je učinila da to izgleda što više uverljivo. Mnogo mi je olakšala posao i zahvalan sam joj na tome.

Koliko vam je u poslu i životu pomogao vaš tri godine stariji brat, čuveni glumac Ben Aflek?

- Otkako sam se rodio, nas dvojica smo nerazdvojni i u svakom segmentu mog postojanja Ben je igrao jednu od najvažnijih uloga. Njegovi saveti mi uvek mnogo pomognu.

Da li je ikada postojala ljubomora između vas dvojice?

- Ne, mi smo potpuno različite osobe i ne možemo da budemo ljubomorni jedan na drugoga. Ja sam oduvek bio mali štreber, a on stariji buntovni brat na koga sam se uvek ugledao, što činim i danas. Roditelji su nas vaspitavali da se držimo zajedno i čuvamo leđa jedan drugom kako bismo opstali u ovom surovom svetu.

Vaš najbolji prijatelj Žoakin Feniks upoznao vas je sa suprugom Samer, njegovom sestrom. Sećate li se tog susreta?

- Takve sudbinske stvari nikada se ne zaboravljaju, ali ne bih opisivao taj trenutak da ne bih ispao papučar (smeh).

Zbog čega se niste odmah venčali, nego ste prvo dobili sina?

- Kažu da ljudi kada su zaljubljeni naprečac donose odluke. Nismo želeli da srljamo, hteli smo prvo da dobijemo dete i vidimo jesmo li sposobni za porodicu, pa da tek onda ulazimo u brak. To se ispostavilo kao jedna od pametnijih odluka.

Pre dve godine ponovo ste postali otac. Čemu učite vaše sinove Indijanu Avgusta i Atikusa?

- Da poštuju svoje roditelje i budu dobri momci, a čini mi se da su na pravom putu. Oni su presmešna deca ili mi se tako čini zato što su moji. Stvarno me neprekidno uveseljavaju.

Nedavno vas je jedna producentkinja s kojom ste radili na filmu Još uvek sam ovde optužila za seksualno uznemiravanje, odnosno kako niste hteli da joj platite dok ne pristane da vodi ljubav s vama. Ima li u tim navodima istine?

- Bilo bi glupo da sam poznat, a da nemam nijedan skandal iza sebe (smeh). To stvarno nije istina, naši advokati su to rešili van suda jer nije postojala ni osnova za takve optužbe. Ali, ne želim da se pravdam jer tako izgleda kao da sam kriv. Uostalom, jeste li ikada videli moju ženu, pa pored takve lepotice stvarno mi niko drugi ne treba.

Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker