Vanja Udovičić: Razgovor, osmeh i zagrljaj rešavaju sve

Vaterpolo zvezda Vanja Udovičić otkriva kakve devojke ga privlače, a kakve odbijaju, kako rešava nesuglasice u vezi, i tvrdi da nije u romansi sa pevačicom Marinom Tadić koju mu pripisuju tabloidi
15
1 / 12 Foto: Luka Šarac

Kapiten naše vaterpolo reprezentacije Vanja Udovičić jedan je od malobrojnih domaćih sportista koji u javnosti plene svojim uzornim ponašanjem, podjednako koliko i profesionalnim rezultatima. Na harizmu i atraktivnu pojavu ovog zlatnog srpskog delfina ne ostaju ravnodušne ni one devojke koje ne prate njegove sportske mečeve i upravo zbog toga su ga brojne pripadnice lepšeg pola uvrstile među najveće muške seks simbole ovog podneblja. I dok mnoge devojke pokušavaju da pronađu ključ za njegovo srce, Vanja se ni ne trudi da im stavi do znanja kako je trenutno emotivno ispunjen jer svoj ljubavni život oduvek čuva samo za sebe. Ovaj dvadesetsedmogodišnji momak je na Evropsko vaterpolo prvenstvo u Zagrebu otputovao kao zvanično najbolji igrač Final foura Lige šampiona, italijanskog prvenstva i Svetskog kupa, a u intervjuu za Story, osim o briljantnim sportskim uspesima govori o svom emotivnom životu i otkriva da se ne opire očinstvu i braku.

Jeste li ovog leta našli barem malo vremena za predah, budući da je usled brojnih obaveza u reprezentaciji naporna sezona u toku?

- Nažalost nedovoljno, krajnje furiozno, katkad klaberski. Leto mi je omiljeno godišnje doba i u nedostatku slobodnog vremena poludim. Bukvalno i frenetično.

Koliko se rada i truda krije iza kapitenske trake tima koji osvaja samo zlatne medalje?

- Potreban je veliki rad da čovek dođe i do sebe, a dvostruko veći da uspe.

Odakle crpite volju i samopouzdanje za ono čime se bavite?

- Rukovodim se sledećim: Ako nešto želiš, i radiš naporno, uspećeš. Ako poštuješ ljude, bićeš poštovan.

Nedavno ste diplomirali na FON-u. Koliko vam znači diploma? Koliko je izvodljivo kvalitetno uskladiti studiranje i karijeru?

- Odrastao sam u porodici u kojoj se fakultetska diploma vrednuje i podrazumeva. Ponosan sam na zvanje diplomiranog inženjera organizacionih nauka. Sa jakom ambicijom, dobrom organizacijom, a pre svega radom, može se paralelno studirati i graditi karijera.

Prve asocijacije na vaše ime i prezime u javnosti jesu: fin i pristojan momak, šampion... Da li biste i vi na isti način u najkraćem opisali sebe?

- Verujem da bi se mnogi sa mnom menjali, a ja se ne bih menjao ni sa uspešnijima.

Koje svoje mane biste rado korigovali?

- Kada sam dobar, ja sam veoma dobar, a kada sam loš, u tome sam još bolji.

Je li vam je nekada tesno u svojoj koži i zbog čega?

- Udobno mi je u svojoj koži.

Da li vas je teško trpeti kada se iznervirate?

- To već nije pitanje za mene.

Budući da ste trenutno jedan od najpoželjnijih muškaraca u Srbiji, dame verovatno interesuje vaš emotivni status.

- Emotivno sam zadovoljan.

Kako rešavate nesuglasice sa voljenom osobom?

- Zavisi o kojim nesuglasicama je reč. Uglavnom razgovaram i slušam, ponekad nesuglasice pripisujem PMS-u koji iskreno ne razumem, a nekad izričitim stavom, pogledom, osmehom, zagrljajem.

Sve više vaših saigrača iz reprezentacije staje na ludi kamen. Zbog čega se vi opirete braku?

- Nemam ništa protiv braka kao institucije. Većina mojih prijatelja je srećna u braku, moji roditelji takođe. Ne opirem se, samo ne mislim da ću zakasniti. Snaga veze leži u sadržaju, ne u formi.

Kakve devojke vas privlače, a koje nemaju nikakvih šansi kod vas?

- Rekao bih da je to sinergija inteligencije, lepote, sofisticiranosti i stila. Nemam ideju o fizičkim karakteristikama koje bi trebalo da krase idealnu ženu za mene, ali znam da od lepše polovine očekujem da mi bude najbolji prijatelj, da mogu sa njom da delim intimu, ono što ne bih ni sa kim drugim delio. Smatram da je posvećenost i bliskost na svim nivoima presudna. Devojke koje nemaju nikakvih šansi kod mene jesu one koje inspirišu na bezobrazluk i odišu nevaspitanjem.

Može li nezadovoljstvo u ljubavi da vas dekoncentriše u bazenu?

- U bazenu sam fokusiran na igru. Ne dozvoljavam sebi da me konflikt, nezadovoljstvo, međusobno nerazumevanje, bez obzira na intenzitet, izbacuje iz takta i dekoncentriše. Odupirem se lošem raspoloženju i osećaju nepripadnosti ekipi sve dok traje utakmica ili trening.

Jeste li posesivni u vezi?

- Ne.

Da li ste ikada prevarili neku devojku?

- Darvin je kriv za sve. Šalim se, odgovoriću! Kod mene preovladavaju nusefekti. Savest mi je bitna. Avantura je zanos, i to treba i da ostane. Sve preko toga je čist višak. Nisam emocionalni analfabeta, ako me to pitate.

A da li je neka devojka prevarila vas?

- Čerčil je rekao da je moguće varati neke ljude sve vreme, sve ljude neko vreme, ali ne možeš sve ljude sve vreme.

Tabloidi su vas nedavno dovodili u vezu sa pevačicom Marinom Tadić, kao i izvesnom Vanjom Hadžović. Poznajete li uopšte pomenute mlade dame i spadaju li u onaj tip devojke kakvu priželjkujete kraj sebe?

- Tabloidi... Ne vidim u tome smisao. Prvu pomenutu damu poznajem koliko i vi, drugu uopšte ne poznajem. Toliko o tome. Eksplicitno naglašavam da ne želim sebe da dovodim u situaciju da moram da objašnjavam neku kvaziinformaciju koja je izašla u žutoj štampi, a uopšte nije tačna.

Iz vašeg ličnog iskustva, imaju li ljubavi započete tokom školovanja bolju perspektivu od onih koje nastaju u raznim drugim životnim okolnostima?           

- Nažalost, garancija ne postoji. U trci sa svim relativnim vremenima ne možemo odstupiti od svoje prirode, želja i htenja.

Kakvi ste kada patite zbog raskida? Je l’ to očigledno ili krijete svoje unutrašnje stanje?

- Previše je prozaično da bi bilo ispričano.

Zbog čega najlakše pustite suzu?

- Najlakše zaplačem kada seckam luk.

Italijani su vas ucenjivali da igrate za njihovu, a ne za srpsku reprezentaciju, ali odlučno ste rekli: ne. Kajete li se sada?

- Odluke ovog tipa ne donose se ishitreno. Nailazio sam na oduševljenje, odobravanje, ali i na osporavanje. Odluka je moja, a vreme će pokazati da li sam bio u pravu.

Da li vam je oduzeto i italijansko državljanstvo, koje ste prethodno dobili?

- To ne može niko da mi oduzme.

Šta ste izgubili tim svojim patriotskim potezom?

- Izgubio sam mogućnost produžetka ugovora sa Pro Rekom.

Gde ćete nastaviti klupsku karijeru?

- Još ne znam.

Jeste li ogorčeni činjenicom da država ne investira u našu najuspešniju reprezentaciju, već je Vaterpolo savez za Evropsko prvenstvo morao da uzme kredit?

- Ne bih to nazvao ogorčenošću, već razočaranjem. Dobri rezultati sugerišu i na adekvatnu nadoknadu. Nažalost, u našem slučaju to izostaje.

Kakav je kolektivni duh naše reprezentacije pred Evropsko prvenstvo?

- Spremni smo na izazove koji predstoje, mentalno smo jaki, fizički pripremljeni, nadamo se sreći i verujemo u najbolji ishod.

Slušaju li vas mlađi igrači?

- Autoritativne ljude ne definišu samo godine i iskustvo. Dozvoljavam i mlađima da budu u pravu jer je jedna od dispozicija koja je čoveku omogućila da napreduje upravo to što je shvatao da ne zna sve, nego je učio.

Postavljate li se prema njima ravnopravno, kao stariji i iskusniji saigrač, ili možda kao stariji brat?

- Svi smo ravnopravni.

Bojite li se provokacija hrvatskih navijača na Evropskom prvenstvu?

- Bojim se samo zemljotresa.

Teška nesreća prekinula je pre dve godine igračku karijeru vašeg prijatelja Danila Ikodinovića. Nedostaje li vam Dača u timu?

- Ukratko: nedostajao, nedostaje i nedostajaće. Verujem da misli kako su došli novi klinci kojima su ideali povezani sa zlatnim vremenima i njegovim učinkom.

Imponuje li vam što predvodite veoma mlad i uspešan reprezentativni tim?

- Naravno da mi imponuje, ali u timu kakav je naš postoji samo jedan elementarni cilj, uspeh reprezentacije.

Kako zamišljate svoj život nakon što prestanete profesionalno da se bavite vaterpolom?

- Ne znam gde će me sudbina, vreme i igra slučajnosti odvesti, kao što nisam mogao ni da pretpostavim šta će mi se desiti kad je u pitanju Pro Reko. Advertajzing je oblast kojom bih želeo da se posvetim po završetku vaterpolo karijere.

Pojačava li vam se s godinama očinski instinkt?

- Čini mi se da smo mi muškarci uskraćeni za mogućnost da nas taj blagosloveni osećaj roditeljstva obuzme dok ne postanemo očevi. Ili se to samo meni čini...

Jeste li zadovoljni radom firme Art Communications i planirate li proširenje njenih delatnosti?

- Zadovoljan sam poslovanjem firme i za sada ne planiramo proširenje delatnosti.

 

Nikola Rumenić

makonda-tracker