Sintija Nikson: Ponosna sam što sam lezbijka

Glumica Sintija Nikson otkriva kako je shvatila da je privlači isti pol, ističe da želi da ozvaniči vezu sa partnerkom Kristin Maronini koju njena deca oslovljavaju sa mama, ali priča i o surovoj bitki sa kancerom dojke
10
1 / 9 Foto: Red Dot

Harizmatična četrdesetčetvorogodišnja glumica Sintija Nikson, koja je u TV seriji i filmu Seks i grad briljantno odigrala Mirandu Hobs, posle razvoda 2002. godine istinsku sreću pronašla je u zagrljaju partnerke Kristin Maronini. Crvenokosa umetnica već sedam godina deli kako dobre, tako i loše trenutke u homoseksualnoj romansi, a sa voljenom izabranicom odgaja i svoju decu. Kao najteži dan u svom životu Sintija izdvaja onaj kada je pre četiri godine saznala da boluje od raka dojke sa kojim se, zahvaljujući beskrajnoj podršci svoje partnerke, uspešno izborila. Inače, junakinja popularnog serijala sebe smatra dobrom majkom, ali ističe i činjenicu da je veoma ponosna na to što je lezbijka.

Pre sedam godina otpočeli ste vezu sa Kristin Maronini. Kako ste shvatili da ste lezbijka pošto ste bili u braku i imate dvoje dece?

- Čitavog života bila sam sa muškarcima, a za jednog sam bila i udata. Nikada nisam osećala ništa, baš nikakvu privlačnost prema ženama, ali kada sam se prvi put zaljubila u ženu shvatila sam da je to to i nimalo mi nije bilo čudno. Ja sam samo žena zaljubljena u drugu ženu. Nema tu šta da se shvati jer se ljubavna čarolija dogodi neočekivano i kada se najmanje nadate. To srce samo od sebe izabere, a ja nisam čovek koji sluša razum. Ponosna sam što se nisam plašila da priznam sebi da sam lezbijka.

Kako je reagovao vaš bivši suprug, profesor engleskog jezika Deni Mozes, kada ste mu saopštili da ste u vezi sa devojkom?

- Čim sam osetila nešto prema svojoj voljenoj i bila sigurna da to nije samo flert, pozvala sam ga telefonom i ispričala mu sve. Nas dvoje smo oduvek bili prijatelji i on me je apsolutno podržao u tome. Moja baka je lezbijka i moj brat od strica je homoseksualac pa je mi je rekao da je to očigledno normalno u našoj familiji (smeh).

Kako se vaša deca, petnaestogodišnja Samanta i osmogodišnji Čarls Ezeki, slažu sa vašom izabranicom?

- Odlično, oni imaju dve mame i misle da je to super. Oduvek sam ih učila da ne smeju nikada da imaju predrasude ni prema različitim rasama ni prema ljudima različitih seksualnih opredeljenja i oni su to prihvatili kao normalnu stvar. Čak je i oslovljavaju sa mama.

Kako se Kristin snašla u ulozi majke?

- U početku joj je bilo malo čudno jer je ona pravi frajer i daleko je od osobe porodičnog tipa, ali je ubrzo shvatila da su oni centar mog sveta i da mora da se prilagodi. Da u tome nije uspela, verovatno bih je ostavila, ne bih nikada mogla da budem u vezi sa osobom koja ne može da prihvati moje mališane.

Vas dve ste se verile pre dve godine. Planirate li uskoro da se venčate?

- To ne znam. Već dugo živimo zajedno tako da nam papir nije preterano važan, ali bih možda i volela da konačno uzmem njeno prezime. Videćemo, možda sledećeg leta ako se do tada ne rastanemo.

Nedavno je jedan američki tabloid objavio priču da ste raskinuli. Ima li u tim navodima istine?

- Naravno da ne, ali imale smo krizu iz koje smo izašle i sada se još više volimo. Ja sam javna ličnost i normalno je da novine pišu svašta, tako su uostalom i pisali da sam svog bivšeg supruga ostavila zbog nje, što nije istina.

Jesu li vaši obožavaoci bili šokirani kada ste se prvi put u javnosti pojavili sa devojkom?

- Bilo im je drago i svi su me podržali, a najdraže mi je bilo jedno pismo u kome je pisalo da to uopšte ne liči na Mirandu, nego na Samantu i da sam sigurno nešto pogrešila.

Da li biste mogli da kažete da ste svoju idealnu polovinu pronašli upravo u Kristin?

- Naravno, ona je vrlo zainteresovana za sve što mi se dešava u životu i za razliku od veza sa muškarcima prvi put stvarno razgovaramo o stvarima koje nam stvaraju problem u odnosu, što mi se sa momcima nikada nije događalo. Nas dve zajedno spavamo, kupujemo garderobu, kuvamo, idemo kod frizera i ne verujem da bi mi se toliko svidela da je muškarac.

Jeste li potpuno srećni otkako ste sa njom?

- Sasvim je sigurno da je ona jedna od lepših stvari koje su mi se dogodile u životu. Da, srećna sam. Ona je dobra osoba, a bila je sa mnom i kada mi je bilo najteže.

Kada je to bilo?

- Pre četiri godine kada mi je tokom običnog pregleda konstatovan rak dojke. Bila je to vrlo šokantna vest za mene i uplašila sam se. Nisam se plašila smrti, već onoga što bi se dešavalo sa mojom decom kad mene ne bi bilo. Kristin je u tim trenucima svaku noć bila kraj mene i imala strpljenja da razgovaramo o svemu što me muči, a mislim da nijedan muškarac to ne bi mogao da razume kao ona. Lepo je kada znate da pored sebe imate osobu koja vam je toliko privržena i da ste joj vi sve na svetu, a pogotovu kada znate da je pre vas imala mnogo partnerki.

Koliko vas je borba sa kancerom ojačala kao osobu?

- Sve to me je veoma ojačalo. Dok se ne sretne sa bolešću čovek ne zna zbog čega živi. Postala sam svesnija sebe i svojih bližnjih. Ranije sam bila mnogo bahatija prema svemu, a sad sam znatno skromnija. Više nemam nerealne snove i želje, već se samo nadam da će moja deca biti zdrava.

Čini se da ste veoma vezani za svoju decu.

- Jesam. Kada sam bila mlađa nisam ih želela, a kada sam ih rodila nisam mogla da se odvojim od njih. Ponekad pomislim da sam malo bolesna i da sam ih previše razmazila, a pogotovo sina jer vidim da njemu moja popularnost uopšte ne prija.

Kako to mislite?

- Za razliku od moje ćerke koja je tinejdžerka i kojoj prija da je slikaju za novine, on je vrlo stidljiv i stalno plače zbog toga što nas jure paparaci. Krivo mu je što ga druga deca zadirkuju jer njegova mama govori ružne reči u seriji u kojoj igra. Dečija posla!

Koliko Miranda Hobs i vi imate sličnosti?

- Ja jesam sarkastična i ironična, ali sam za razliku od Mirande malo opuštenija u odnosima sa ljudima. Nisam toliko ozbiljna i nemam advokatsku platu (smeh).

Da li se družite sa ostalim glumicama iz popularnog serijala Seks i grad?

- S obirom na to da sve imamo svoje živote i da smo veoma zauzete, retko se viđamo, ali se zato često čujemo i dopisujemo posredstvom Interneta.

 

Aleksandra Dimitrijević

 

makonda-tracker