Tanasije Uzunović: Bog mi nije dao još dece

3
Glumac Tanasije Uzunović priznaje da je posle dva propala braka poželeo da osnuje porodicu tek kada je pre dve decenije sreo suprugu Miru i otkriva da ne žali što je u pedesetoj godini dobio ćerku Sofiju
foto: Marko Poplašen
foto: Marko Poplašen

Čuveni glumac Tanasije Uzunović uspeo je da se nakon petnaestogodišnje pauze u TV serijama u velikom stilu vrati na male ekrane ulogom deda Rajka Maleševića u seriji Moj Rođak sa sela. Šezdesetosmogodišnji bard srpske glumačke scene najbliži je potomak čuvenog Nikole Uzunovića koji je bio predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije pred početak Drugog svetskog rata, a upravo on i još neki članovi familije doprineli su da Tanasije tokom karijere često bude nepoželjan kao umetnik. Ipak, i pored toga Uzunović je ostvario nezaboravne role u filmovima Sabirni centar, Čudesan san Džige Vertova i Prokleta je Amerika, dok je u pozorištu igrao Šekspira, Dostojevskog i mnoge domaće pisce. Pored toga što iza sebe ima tri braka, u ulozi roditelja ostvario se tek u pedesetoj godini kada je sa trećom suprugom Mirom dobio ćerku, danas osamnaestogodišnju Sofiju.

- Moja ćerka je živa i zdrava i srećan sam što je imam, iako bih voleo da ona ima još braće i sestara. Moj životni moto bio je da dete razvedenih roditelja i ono koje živi u skladnoj porodici drugačije odrastaju, zbog čega i nisam želeo da srljam.  Kada sam bio siguran u ljubav i odnos koji imam sa svojom lepšom polovinom, ostvario sam se u ulozi oca. Možda sam pogrešio, ali tako je Bog hteo. Ne žalim što sam kasno postao otac  i kada sam dobio dete, bio sam neizmerno srećan. Moja uloga u njenom životu ogleda se u tome da joj skratim lutanja, pa sa ćerkom imam krajnje otvoren odnos. Sećam se, imala je jedanaest godina i kada sam poželeo da razgovaramo o drogama i porocima, ona je već naslutila šta će biti tema našeg razgovora i kratko mi je rekla: Tata, pa šta ti je, ja već znam za moje vršnjake koji se drogiraju od devete godine! Ona je o svemu uvek obaveštena - govori glumac koji nikada nije bio oštar prema svojoj mezimici iako među kolegama važi za autoritet.

- Nisam strog i samo joj predočavam neke stvari. Želim da je uputim i zaštitim ukoliko je ugrožena, a ne da joj krčim put u životu. Upravo u tome što se mnogi stalno oslanjaju na roditelje i njihovu zaštitu, leži dosta naših problema i mislim da to uništava samoinicijativu. Smatram da ona za sve u životu mora sama da se izbori, a i nisam jedan od onih roditelja koji misle da su im deca genijalci. Možda malo preterujem, ali bojim se da ne stekne lažni utisak o sebi. Inače, nisam primetio da Sofija želi da bude glumica, a za sada joj najbolje od svega ide informatika – ističe Tanasije Uzunović koji i u privatnom životu, kao i u pozorištu i na malim ekranima, pleni svojim mladalačkim duhom i energijom koja nije nestala ni posle operacije na srcu pre godinu dana, pa on i dalje radi punom parom i snima nove sezone serije Moj rođak sa sela koje će se emitovati na jesen.

- Do sada mi poslovni angažmani nisu predstavljali problem za zdravlje, ali  ima momenata kada se bez obzira na godine čovek umori. Svestan sam da moj posao traži određene žrtve i napore. Prošle godine imao sam jednu operaciju na srcu i na sreću sve to je odlično prošlo. Operisao me je naš priznati hirurg Boško Đukanović na Klinici za kardiovaskularne bolesti na Dedinju, koji je sačekao da završim pozorišnu sezonu i posle toga obavio intervenciju. Sada vodim računa o svom zdravlju i mada nekada znam da napravim neku krivinu, redovno odlazim na kontrole – objašnjava umetnik koji je slovio za velikog zavodnika, budući da je posle dva propala braka, pre dve decenije, pronašao sreću kraj voljene Mire.

- Nikada ne bih mogao da govorim o sebi kao zavodniku, a i nisam se tako ponašao, iako je oko mene uvek bilo devojaka. Oduvek sam imao potrebu da damama kojima sam se dopadao objasnim da postoji razlika između onog što gledaju na filmu ili u pozorištu i mene privatno – iskren je glumac kome veoma prija to što njegova draga razume posao kojim se bavi.

Danilo Mašojević

makonda-tracker