Nataša Ilić-Jovanović: Pobedila sam tumor

0
Voditeljka TV Pink Nataša Ilić-Jovanović je iz višemesečne borbe sa tumorom na podviličnoj žlezdi uspela da izađe kao pobednik i iz teškog iskustva izvuče pouku kako se treba radovati malim stvarima
foto: Srđan Vuk Stankov
foto: Srđan Vuk Stankov

Voditeljka Grand parade na TV Pink, Nataša Ilić-Jovanović, proživela je pravu životnu dramu kada je u februaru saznala da ima tumor na podviličnoj pljuvačnoj žlezdi, nakon čega je hitno operisana 27. maja u Novom Sadu. Iz ovog teškog perioda izašla je kao pobednik jer joj je tumor uspešno odstranjen. Iako se suočila sa surovom bolešću, ovu tridesetosmogodišnju Novosađanku, koja se više od decenije bavi televizijskim novinarstvom, optimizam nikada nije napuštao, pa je i ovoga puta pozitivno razmišljala.

- Kada sam opipala kuglicu ispod leve vilične kosti, u početku sam mislila da je to uvećana limfna žlezda prouzrokovana upalom grla. Međutim, kada je upala prošla, a bezbolna promena se uvećavala, shvatila sam da nešto nije u redu. Ultrazvučni nalaz potvrdio je promenu nalik tumoru, a bilo je sasvim prirodno i ljudski da osetim strah i neizvesnost. Prvi put u životu imala sam osećaj bespomoćnosti i kroz glavu mi je prolazilo pitanje zašto se baš to meni dešava. Kao i svaka žena koja brine o sebi, jednom godišnje obavezno sam odlazila na sistematski pregled, ali uprkos tome snašlo me je ono što nisam očekivala – priča Nataša koja je 27. maja operisana na Odeljenju za maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, čijem je osoblju veoma zahvalna za negu i pomoć.

- Interesantno, ali nisam se plašila hirurške intervencije. Kada vas tako nešto snađe, jedva čekate da rešite problem i vratite se normalnom životu. Verovala sam iskusnom maksilofacijalnom hirurgu dr Aleksandru Kiralju i znala da će dati sve od sebe, na čemu sam mu beskrajno zahvalna – ističe voditeljka koja u Novom Sadu živi sa desetogodišnjom ćerkicom Katarinom iz prethodnog braka i suprugom Sinišom, s kojim je već dve godine u bračnoj zajednici. On joj je pored majke i sestre bio najveća podrška, a Nataša se trudila da svoju mezimicu što je moguće više zaštiti od nemilih događaja.

- Katarina do mog odlaska u bolnicu nije ni znala šta se dešava. Nisam želela da opterećujem njenu glavicu, već sam je pustila da se fokusira na lepše stvari i učenje. Tek kad je shvatila da mama neko vreme neće biti kod kuće, postala je tužna. Čak je pitala da li u bolnici ima i krevet za nju kako bi ostala kraj mene. Bilo je teško održati pozitivnu i harmoničnu atmosferu u kući da dete ništa ne oseti. Mada su uz mene bili moji najbliži, suprug, mama, tata i sestra, pokušala sam da u sebi nađem snage i ostanem stabilna i jaka u trenutku kada su sve brige i problemi oko kojih sam se ranije nervirala postali nevažni. Po prirodi sam optimista, uvek pokušavam da se izborim sa svim što mi život priredi i bez osvrtanja idem dalje – naglašava Nataša koja je meditacijom uspevala da otera tamne misli, a kada je i zvanično dobila rezultate da je tumor benignog karaktera, njenoj sreći nije bilo kraja.

- Rezultate o vrsti tumora dobila sam 7. juna. Iz bolnice sam izašla sa suzama u očima i s ogromnim olakšanjem, a taj dan mi je postao drugi rođendan. Od tada slavim život i zdravlje. Da mi se ovo nije desilo, verovatno se nikada ne bih bavila svojim pljuvačnim žlezdama i saznala koliko ih zapravo imam. Bog nam svima bez izuzetka često šalje signale da se okrenemo lepšim mislima, da prevaziđemo nevažno i usredsredimo se na ono što je istinski božanstveno u životu. Često te znakove pored puta ne vidimo, a toliko su uočljivi. Ovu sam lekciju dobro savladala i shvatila da ne treba ni minut dragocenog vremena trošiti na nevažne ljude i stvari – kaže voditeljka i otkriva svoj životni lajtmotiv, citat iz knjige Zaplešite sa životom Suzan Džefers: Sve što mi se u životu dešava, odigrava se za moje najveće dobro. Izaći ću na kraj s bilo čim što mi se dogodi i izvući ću pouku iz toga.

Ksenija Konić

makonda-tracker