In Memoriam - Bekim Fehmiu: Poslednje note za doajena

Ophrvan bolešću koja mu je potpuno promenila život, u depresiji i bez snage da nastavi dalje, legendarni glumac Bekim Fehmiu presudio je sebi ostavivši supruzi Branki Petrić i sinovima Uliksu i Hedonu zavet da ga isprate s osmehom na licu i pesmom
0
1 / 14 Foto: Story Press

Doajen jugoslovenske kinematografije Bekim Fehmiu tragično je okončao život 15. juna oko četiri sata po podne u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara, gde je živeo sa suprugom, čuvenom glumicom Brankom Petrić. Slavni Beli Bora iz kultnog ostvarenja Skupljači perja, prema navodima policije, izvršio je samoubistvo, budući da je pored njegovog beživotnog tela pronađen pištolj. Tačni razlozi zbog kojih je došlo da ovog nemilog čina nisu poznati, ali pretpostavlja se da se sedamdesetčetvorogodišnji umetnik na ovako strašan kraj odlučio zbog teške bolesti. Naime, sada pokojni Bekim je pre četiri meseca doživeo moždani udar posle koga je preko noći fizički zanemoćao, ali i potonuo u depresiju jer je uvideo da ništa više neće biti kao pre. I dok su njegovi najbliži znali da se bori sa crnim mislima, prijatelji koji ga nisu viđali svaki dan, ostali su u šoku jer je neposredno pre bolesti bio izuzetno vitalan i dobro raspoložen, a uprkos godinama i dalje se držao svojih čvrstih načela kojima je oduvek bio dosledan. Odlazak legendarnog glumca ostavio je neizbrisivu bol u srcu njegovih najmilijih, ali i brojnih poštovalaca Bekimovih nezaboravnih rola. Iako skrhana tugom, glumčeva životna saputnica Branka smogla je snage da za Story izusti kako će ostati uzvišena  u svojoj patnji.

- Dobro sam, porodica se okupila i planiramo da ga ispratimo na dostojanstven način. Razumite me, sada ne mogu da kažem ništa više od toga – rekla je naša glumačka legenda pre nego što je sa sinovima Hedonom, Uliksom i snajom Snežanom Bogdanović krenula da se oprosti od svog supruga. Po želji pokojnika, njegov pepeo članovi porodice rasuće po reci Bistrici nedaleko od Prizrena, grada koji je Bekim mnogo voleo.

Strašan kraj njegovi najbliži možda su ipak mogli da naslute jer je Fehmiu oduvek govorio kako će u slučaju da ga sudbina ostavi fizički nemoćnim sam sebi presuditi. Ipak, dostojanstveni u svom bolu, nisu dozvolili da puste makar i jednu suzu jer to čuveni umetnik nije želeo.

- Bekim će mi ostati u najlepšem sećanju jer je bio poslednji pravi šmeker. Bio je predivan suprug svojoj Branki, nežan otac sinovima i divan kolega. On je u sebi poneo sve najlepše iz gradova u kojima je živeo, prvenstveno Sarajeva, Prizrena, Beograda i Rima. Imao je divne manire i bio je oličenje džentlmenstva – iskreno kaže reditelj Gorčin Stojanović koji je poslednjih godina sa glumcem često provodio sate i sate u razgovorima. Pošto je bio čovek oštrih rezova, Gorčina činjenica da je digao ruku na sebe nije iznenadila.

- Svaki odlazak nekoga dragog predstavlja strašno, bolno osećanje i upravo to sam proživeo kada sam čuo vest da ga više nema, a onda sam razmislio i nekako shvatio da on jednostavno nije želeo nikome da bude na teretu, a nije mogao da bude ono što je nekad bio. Nisam ga video od februara, ali nisam mogao ni da zamislim da ga vidim sa štapom ili u kolicima, jer je oduvek bio gospodin uspravnog držanja, koji lepo govori i pleni oko sebe. Po mom mišljenju, u njegovom slučaju ovo je bila hrabra odluka jer nije mogao da trpi ono što mu se dogodilo – kaže Stojanović koji je prisustvovao poslednjem ispraćaj umetnika, baš kao i njegove brojne kolege poput Voje Brajovića, Bogdana Diklića, Gordana Kičića, kao i poštovalaca njegovog rada poput Borisa Tadića, Ružice Đinđić, Dragana Šutanovca… Svako od brojnih ljudi koji su ga ispratili na večni počinak oprostio se u tišini od Bekima jer na kremaciji nije bilo oproštajnih govora. Njegova supruga Branka Petrić otpevala je pesmu Jezerce tiho plavi, koju su za života često pevali zajedno, a umetnikov sin i kolega Uliks Fehmiu poručio je ono što je njegov otac želeo: Slavimo život i idemo dalje.

Bekim je živeo tiho, ali snažno. U biografiji Blistavo i strašno koju je napisao Bekimov sin Uliks, ispisani su dirljivi redovi o njegovom teškom odrastanju, stasavanju, uspehu… Iako je bio slavan širom sveta zbog svojih zapaženih rola u Evropi i Americi,  1987. godine postao je nem za javnost užasnut političkim previranjima na Balkanu. Iza sebe je ostavio dela koja će živeti zauvek i želju da se pesmom, osmehom i talentom pobeđuju nedaće.

Moni Marković

makonda-tracker