Oliver Katić: Moja pustinjska avantura

Muzičar Oliver Katić proveo je nezaboravnih deset dana u egzotičnom Tunisu, gde je osim uživanja u plavetnilu Mediterana najveći spokoj osetio u predelima Sahare
2
1 / 8 Foto: Dragoslav Ulić

Tridesetdvogodišnji pevač Oliver Katić koji je simpatije publike osvojio kao finalista takmičarskog šoua Ja imam talenat  na TV Pink, proveo je deset uzbudljivih dana u Tunisu na severoistoku afričkog kontinenta. Šarmantni Nišlija upustio se u istraživanje ove egzotične zemlje na poziv predsednice kompanije Miss Yu Vesne de Vinča koja je tamo organizovala pripreme za izbor miss Srbije 2010. godine.

- Sa kompanijom Miss Yu sarađujem odavno i mogu da kažem da su oni prvi koji su otkrili moj talenat, zato što su me angažovali još prošle godine da pevam na izboru za miss Niša, Beograda, a onda i Srbije i Crne Gore. Na pripremama u Tunisu za izbor nove miss Srbije imao sam funkciju učitelja pevanja, jer postoje devojke koje su želele da iskažu taj svoj talenat – započinje priču šarmantni muzičar. Nakon što je nekoliko dana proveo u prelepom Gammarthu, nadomak glavnog grada Tunisa, obilazeći umetničku četvrt Sidi Bou Said, istorijske znamenitosti poput Antonijevih Termi i ostataka rimskog Koloseuma, Oliver je nastavio putovanje ka gradiću Douzu koji se nalazi na samom obronku pustinje Sahara.

- U poslednjih nekoliko godina imao sam priliku da putujem dosta po svetu, ali sam se prvi put obreo na afričkom kontinentu. Uživao sam u poseti starim Berberima koji žive u podzemnim kućama, a najveći utisak na mene ostavila je pustinja Sahara. Svaki korak za mene tamo bio je unikatan i poseban, jer tera čoveka da se zamisli, pa sam neočekivano otkrivao sebe na nov način. Osećao sam se kao da sam na psihoterapiji kod doktora Sahare i to je moj najjača impresija. Mislio sam da ne postoji lepši prizor od posmatranja zalaska sunca na peščanim dinama, a onda su me potpuno zatekli prvi jutarnji zraci u pustinji. Uživao sam u jahanju kamila koje su jake i vrlo tvrdoglave, ali te opet puštaju da uživaš u njima, jer te pažljivo podignu i spuste sa svojih leđa. Pustinjske oaze sa bujnom vegetacijom i izvorima slatke vode ostavile su me bez daha –zaneseno priča mladi muzičar.

- Ja inače živim prilično nomadski, jer je moj automobil kamila natovarena opremom sa kojim krstarim po Srbiji i regionu, tako da bih u Tunisu sigurno bio beduin. Oduševila me je muzikalnost lokalnog stanovništva i siguran sam da bi od njih imao šta da naučim. Otkrio sam da olako koristimo neke reči, tako da za mene pustinja sada ima potpuno novo značenje i više ne označava neplodno, pusto i prazno. Život u njoj je težak, ali ona vri od energije. Boravak tamo usporio mi je govor i naterao me da više razmišljam i pišem – iskreno priča Oliver koji kaže da ga je posebno oduševila gostoprimivost ljudi koji žive blizu Sahare.

- Uopšte mi nije smetalo što smo svakog dana ustajali rano ujutro, a siguran sam da sam u Sahari pevao bolje nego ikada. Mnogi smatraju da je pustinja prazna i gola, ali to je u stvari najsadržajniji ambijent koji ima neverovatnu energiju. U prvom momentu kada smo došli rekao sam: Vau, peščane dine, jahaćemo kamile i voziti se džipovima!, a onda sam počeo da hodam po pesku i razmišljam o ljudima koji tu žive. Beduini koji nude svoje kamile i konje su tako otvoreni i gostoprimljivi. Jedan od njih dao mi je da jašem njegovog prelepog konja bez reči i bilo kakve nadoknade i samo mi je pokazao pravac. Toliko je veliko njihovo poverenje. Zanimljivo je što konj nije trebao ni da se podbada petama, već je bilo dovoljno samo da mu se kaže šta da radi. Bilo je fenomenalno i taj osećaj me uopšte nije napuštao tako da sam u jednom momentu osetio da bih mogao da ostanem tu da živim. Siguran sam da ću se vratiti ponovo – završava Oliver Katić koga 7. jula očekuje nastup na Sveslavenskom bazaru u Vitebsku sa pesmom Dok budim se lagano.

Jelena Kulović

makonda-tracker