Denis Hoper: Mučni kraj nesputanog buntovnika

Čuveni glumac Denis Hoper izgubio je prošle subote borbu s rakom prostate, a pre nego što je kremiran, njegova najstarija ćerka Marin i poslednja supruga Viktorija Dafi otpočele su borbu za veliko nasledstvo
0
1 / 4 Foto: Red Dot

Ubrzo nakon što je dobio svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih, posle sedmomesečne borbe s rakom prostate, srce čuvenog glumca, reditelja i slikara Denisa Hopera prestalo je da kuca u subotu 29. maja u sedamdeset četvrtoj godini. Mada je tokom života imao mnogo uspona i padova, uvek je bio poštovan kao veliki umetnik, a njegovo ime bilo je sinonim za ljude koji žive punim plućima. Svetsku popularnost stekao je filmom Goli u sedlu, a pored zavidne karijere, pažnju medija izazvao je njegov burni život. Droga, alkohol i veliki broj žena koje su se nalazile u Hoperovom zagrljaju, učinili su da postane jedan od najvećih buntovnika dvadeset i prvog veka. Sedamdesetih i osamdesetih godina bio je zavisnik od kokaina, a marihuanu je pušio do poslednjeg trenutka.

- Često sam bio na ivici života, na onim mestima gde ti treba samo jedan korak da umreš. Dodirnuo sam zvezde i valjao se u blatu, ali sve je to bila posledica raznih opijata. Ne kajem se zbog toga jer sam na taj način okusio nešto što mnogi drugi nikada nisu i neće. To nije pohvalno, ali takav sam i ničeg se ne stidim – rekao je umetnik koji je u trenutku smrti imao četrdeset pet kilograma.

Kao mlad važio je za velikog ljubavnika, a ženio se pet puta. Prvi put je pred oltar stao sa Bruk Hajvard 1961. i s njom je tokom osmogodišnjeg braka dobio ćerku Marin. Potom se oženio s pevačicom i glumicom Mišel Filips s kojom se rastao nakon devet dana, da bi njegovo srce osvojila plesačica Darija Halprin s kojom je tokom četiri godine dobio ćerku Rutinu. Posle razvoda s trećom suprugom, upoznao je glumicu Katrin le Nasa, za koju je verovao da je žena njegovog života jer mu je rodila sina Henrija Lija, ali se nakon samo tri godine ponovo razveo.

- Prve četiri supruge bile su i ostale moji dobri prijatelji, iako se neke od njih ne bi složile s tom konstatacijom. Voleo sam ih na svoj način, ali nijedna nije imala to nešto što bi me dovoljno dugo zadržalo pored njih. Svakoj sam ostavio dovoljno novca da izdržava decu i mogućnost da me u svakom trenutku pozovu. Šta ću, moj duh je oduvek bio nevaljao i stalno želeo slobodu – rekao je jednom prilikom Denis, kojeg je tek dvadeset jednu godinu mlađa Viktorija Dafi uspela da četrnaest godina zadrži pored sebe. Ipak, u januaru je rešila da ga ostavi jer, kako je rekla, nije mogla da podnese da on konzumira lake droge dok ga njihova sedmogodišnja ćerka Gelen posmatra. S druge strane, postojala je priča da je Denis sam rešio da je napusti, pošto nije hteo da dozvoli da njoj, umesto njegovoj deci, pripadne nasledstvo. Svetska javnost ostala je u šoku kada je uporedo s rastankom počela njihova prljava javna borba oko alimentacije, dok je Hoper preživljavao poslednje dane svog života.

- Kada sam čuo da imam rak prostate, to me nije toliko uplašilo kao kada sam saznao da je metastazirao na kosti jer sam znao da je to moj kraj. Nemam više snage za hemoterapiju. Rak me je izjeo i ne mogu više da se borim s njim, a za troškove lečenja već sam dao više od 300.000 dolara, što je zaista mnogo – otkrio je 25. marta Hoper, koji je ipak smogao snage da se bori za manju alimentaciju svojoj poslednjoj supruzi.

- S Viktorijom sam u lošim odnosima pošto insistira na tome da joj plaćam deset hiljada dolara mesečno za našu ćerku, a ja nemam te pare jer sam zbog toliko žena kojima plaćam alimentaciju bankrotirao – rekao je u februaru umetnik koji je jedino pristajao na sumu od pet hiljada dolara, što Viktorija nije prihvatala. Denis je potpuno iscrpljen od bolesti krajem marta uspeo da dođe na sud, izjavio je da je Viktorija luda, nehumana i kako je bila nasilna prema njemu i zatražio da sud izda zabranu da mu prilazi. Potom je predao dokumentacije koja potvrđuje da je ona odnela njegove umetnine u vrednosti od milion i po dolara i napustila grad.

Iako je glumčevo bogatstvo nakon smrti procenjeno na 40 miliona dolara, on je tokom poslednjih meseci života tvrdio kako je od 2001. godine zaradio samo 45 hiljada dolara od prodaje slika. Uprkos tome što je prošle srede kremiran u Novom Meksiku, gde se nije pojavila njegova poslednja žena, mediji ističu kako prava borba za njegovo nasledstvo tek počinje. Veruje se da će Denisova najstarija ćerka Marin na sve načine pokušati da ospori očev  predbračni ugovor s Viktorijom, po kojem bi ona u slučaju rastanka trebalo da dobije dvadeset pet odsto njegove imovine.

Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker